Zo ziet een Ring of Fire zonder vlammen eruit

Aan deze Ring of Fire komt wel benzine te pas, maar het zijn geen vlammen.

Geen vlammetje is te pas gekomen aan deze ring van vuur. Beeld Fabian Oefner

Johnny Cash, Dante, Circus Renz - associaties beginnen vanzelf te stromen bij het bekijken van deze vuurkrans met zijn zinderend blauwe binnenring, uitwaaierend in koelere gele vlammen. Vuur is dit niet. We zien benzine uit een pipetje dat uitwaaiert in een donkere bak met een laagje water van een millimeter diep. De kleuren worden veroorzaakt doordat het licht breekt, hetzelfde effect dat zichtbaar wordt als de zon op een zeepbel schijnt. Waar het laagje benzine dikker is zien we geel, hoe dunner het wordt, des te blauwer.

Niet meer dan een paar oogwenken duurt het schouwspel; de foto is gemaakt drie seconden nadat de eerste druppel brandstof het wateroppervlak heeft geraakt. Na tien seconden is het alweer voorbij, dan is het grootste deel van de peut verdampt. Hoe de cirkel in het midden ontstaat, beschouwt de maker van de foto als het geheim van de smid. Maar wat we zien is wel echt: er is geen gebruik gemaakt van Photoshop om de vlammen extra kleur te geven, alleen het contrast is een tikje verhoogd.

Inspiratie voor de vuurkrans kwam tijdens een wandeling na een bui, toen de maker een olievlek in een plas regenwater zag. Wat volgde was een lange reeks experimenten in de studio. Van de driehonderd foto's die in totaal geschoten zijn, bleven er tien over.

Oil Spill noemt de maker de serie. Olielek. Waren milieurampen in het echt ook maar zo mooi.

Uitleg en foto Fabian Oefner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.