Zo zal de Britse verkiezingsnacht verlopen

Om 23.00 uur Nederlandse tijd gingen de stembussen in de 650 Britse kiesdistricten dicht. Daarna maakten de omroepen meteen de exitpoll bekend. De beste manier om de verkiezingsnacht verder te volgen is via de BBC, waar de 78-jarige nestor David Dimbleby voor de tiende keer de parlementsverkiezingen verslaat. Alle grote BBC-namen - van Andrew Neil tot Laura Kuenssberg - zullen vanuit den lande verslag doen. Aan tafel zit onder anderen de prominente verkiezingsexpert John Curtice.

Patrick van IJzendoorn
Een stembureau in Groot-Brittannië. Beeld afp
Een stembureau in Groot-Brittannië.Beeld afp

Alles wat u moet weten over de Britse verkiezingen

De grote vraag vandaag: wat doen de Britse jongeren?
Als de jongeren massaal gaan stemmen, maakt Jeremy Corbyn kans de grootste electorale verrassing te veroorzaken sinds 1945. Op zoek naar de jonge stemmer.

Brexit-verkiezingen zijn terreurverkiezingen geworden

De aanval van jihadisten op uitgaanspubliek in Londen is de derde terreuraanslag in Groot-Brittannië in drie maanden. Premier May wachten lastige vragen. (+)

Profiel Theresa May (Conservatieven)
Theresa May presenteert zich graag als de harde, sterke en stabiele leider die Groot-Brittannië nodig heeft. Maar in de week voor de verkiezingen brokkelt haar status snel af.

Profiel Jeremy Corbyn (Labour)
Labour-leider Jeremy Corbyn werd verguisd en bespot, maar de traditionele socialist heeft het gat tussen zijn partij en die van premier May tijdens de Britse verkiezingscampagne steeds verder zien slinken. 'Premier Corbyn' klinkt niet zo gek meer, en niet alleen omdat hij zich netter is gaan kleden.

Column Bert Wagendorp
Premier Theresa May schreef de verkiezingen uit op 18 april, met het doel Labour en Jeremy Corbyn definitief een kopje kleiner te maken en nóg sterker de keiharde Brexit-onderhandelingen in te gaan. Maar de laatste weken is er iets merkwaardigs gebeurd: volgens de polls wordt de kloof tussen Conservatieven en Labour snel kleiner.

Commentaar in The Economist
Hoezeer de partijleiders ook van elkaar verschillen in stijl en overtuigingen, er is iets dat de twee mogelijke winnaars van deze verkiezingen verbindt: de Tories onder May en Labour onder Corbyn zijn verenigd in hun verlangen de Britse brug naar de wereld op te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden