Zó worden de nieuwe Arabische machthebbers getraind

Een Poolse computersimulatie moet de nieuwe machthebbers in Tunesië, Egypte en Libië gaan leren hoe ze onder grote druk belangrijke beslissingen moeten nemen.

Mustafa Abdul Jalil, voorzitter van de Libische overgangsraad, heeft een hoop onderhandelingen voor de boeg. Beeld reuters

Het zogenoemde SENSE-programma werd al in de jaren '90 gebruikt door het Amerikaanse Institute for Defense Analyses (IDA) om de bestuurders van de Balkanlanden te helpen na de oorlogen in voormalig Joegoslavië. Polen, dat tussen 1989 en 1991 een dramatische overgang beleefde van communisme naar democratie, heeft sinds 2006 nauw met de Amerikanen samengewerkt bij de ontwikkeling van het programma, en geldt inmiddels als de officiële instructeur van de training voor Europa.

Cruciale beslissingen
En nu dus ook voor Noord-Afrika, waar de machthebbers van Tunesië, Egypte en Libië inmiddels door hun eigen bevolking zijn verdreven. De overgangsregeringen willen hun landen tot volwaardige democratieën maken, en dat betekent dat er in een relatief korte tijd cruciale beslissingen moeten worden genomen.

Bij SENSE kunnen meerdere deelnemers - 40 tot 66 man tegelijkertijd - politieke, economische en defensieve scenario's doorlopen waarbij ze razendsnel knopen door moeten hakken. Ze kunnen vervolgens meteen zien wat de consequenties van hun beslissingen zijn. Het programma houdt rekening met de actuele sociale en politieke veranderingen die in het desbetreffende land gaande zijn, zoals gewapende conflicten of sancties van andere landen.

Conflictmanagement
Een oefening bestaat uit twee dagen 'conflictmanagement' en training in onderhandelen. Daarna volgen drie dagen met instructies en computersimulaties. Iedere 'speler' neemt de rol aan van een andere bestuurder of belangenbehartiger, waardoor het programma ook kan aantonen of de juiste man op de juiste plaats zit.

Polen heeft de afgelopen jaren het programma al ingezet in verschillende Europese en Centraal-Aziatische landen, waaronder Moldavië, Wit-Rusland, Oekraine, Georgië, Servië, Afghanistan en Azerbaijan. Met succes, aldus de makers tegenover persbureau Reuters.

Voor later dit jaar staat een training van een week gepland voor Tunesische bestuurders, en ook de Egyptische machthebbers zullen nog een cursus gaan doen. Met de Libische overgangsregering wordt nog overlegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.