Zo worden de cultuursubsidies verdeeld

De Raad voor Cultuur heeft minister Jet Bussemaker geadviseerd welke culturele instellingen de komende vier jaar voor rijkssubsidie in aanmerking komen. Dat is, als het aan de raad ligt, voor het laatst in deze vorm. Het cultuurbestel moet op de schop.

Het Nationale Ballet Beeld anp
Het Nationale BalletBeeld anp

Theater / dans

Theater Utrecht en Zuidelijk Toneel worden door de Raad voor Cultuur op nul euro gezet. Utrecht omdat het de eigen inkomstennorm niet heeft gehaald, Zuidelijk Toneel vanwege een slecht onderbouwd beleidsplan. Theater Rotterdam krijgt niet de gevraagde 2,6 miljoen euro maar een miljoen minder en moet het ambitieuze beleidsplan daarvoor eerst nog aanscherpen.

De vier grote dansgezelschappen Het Nationale Ballet (6.950.000 euro), Nederlands Danstheater (6.510.000), Introdans (2.810.000) en Scapino (1.650.000) verdelen keurig het beschikbare bedrag. Opvallend is de lof voor het Nationale Ballet onder leiding van Ted Brandsen.

Negen plekken zijn er beschikbaar voor jeugdtheater en er waren twaalf aanvragen, die door de raad allemaal kwalitatief voldoende werden bevonden. De Bonte Hond, Holland Opera en Beumer & Drost vallen buiten de boot, voornamelijk vanwege de nagestreefde regionale spreiding.

Vier jaar geleden werd op instigatie van staatssecretaris Halbe Zijlstra de subsidie voor alle 21 productiehuizen stopgezet. Dat wordt nu voor een deel gerepareerd: in het nieuwe Kunstenplan is plaats voor drie productiehuizen, waarvoor overigens vijftien aanvragen werden ingediend. Gekozen is voor Frascati Amsterdam, Talentontwikkeling Theater Rotterdam en De Nieuwe Oost in Gelderland. Gerenommeerde instellingen als Toneelschuur Haarlem, Korzo Den Haag en Likeminds vallen buiten de boot.

null Beeld
Beeld

Musea / beeldende kunst

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, dat bijna 2 miljoen van het Rijk hoopte te ontvangen, moet zijn aanvraag grondig aanpassen, wil het in aanmerking komen voor subsidie. Het museum dat vorig jaar worstelde met een directeur die na ruim een jaar al opstapte, was met de inhoudelijke programmering niet overtuigend genoeg.

Bij de presentatie-instellingen, die in de vorige subsidieronde in aantal waren gehalveerd, krijgt het Amsterdamse kunstcentrum de Appel een negatief advies. In de Appel speelde afgelopen jaar een slepend conflict tussen het bestuur en de directeur, die op non-actief werd gesteld. Nu vindt de raad de plannen niet vernieuwend en te algemeen.

Ook de rijkssubsidie voor fotografiefestival Noorderlicht moet volgens de raad stoppen. En met nieuwkomer West in Den Haag erbij, is er ruimte voor nog één andere presentatie-instelling. Daar zal de komende maanden flink om worden gelobbyd.

Meer subsidie

Vorig jaar dreigde het Glasmuseum in Leerdam failliet te gaan. Nu heeft het museum een aanvraag ingediend voor 698.211 euro subsidie. Lees het hier.

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Beeld anp
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.Beeld anp

Klassieke muziek

In Arnhem en Enschede moeten Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten fuseren. De raad vindt de financiële situatie van de orkesten 'nijpend'. De raad adviseert nul euro subsidie, tenzij de orkesten afkoersen op versmelting in 2019.

Ook Opera Zuid krijgt van de raad een 'nee, tenzij' te horen. Uit het advies spreekt grote zorg over de artistieke kwaliteit van het Maastrichtse operahuis. Van Opera Zuid wordt een nieuw activiteitenplan verwacht, dat uitgaat van twee volwaardige operaproducties per seizoen.

Philharmonie Zuidnederland, het fusieorkest dat in 2013 ontstond uit Het Brabants Orkest en Limburgs Symfonie Orkest, krijgt een schot voor de boeg. De raad wil een eind maken aan de huidige praktijk van twee standplaatsen (Maastricht en Eindhoven) en twee orkestkernen. Advies per 2019: één orkest, één standplaats.

Minder subsidie

1,6 miljoen euro subsidie heeft Theater Utrecht aangevraagd. Maar het krijgt niks. Toch is de Raad voor Cultuur vol lof voor de theaterinstelling. Lees het hier.

Film

De Raad voor Cultuur oordeelt positief over de aanvragen van het Idfa (International Documentary Festival Amsterdam), het IFFR (International Film Festival Rotterdam), het NFF (Nederlands Film Festival). Voor deze drie festivals is een bedrag van 2.570.000 euro beschikbaar.

Na een motie in de Kamer is er nu ook een vaste plek voor een festival van de jeugdfilm. Het Amsterdamse Cinekid-festival krijgt nu een subsidie van 910 duizend euro.

Ook filmmuseum Eye in Amsterdam krijgt het gevraagde subsidie (5.150.000 euro) , met de kanttekening dat de internationale promotie van de Nederlandse film beter ondergebracht kan worden bij het Filmfonds.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden