Zo werd Osama Bin Laden gepakt

Na tien jaar zoeken, hebben Amerikaanse veiligheidstroepen Osama Bin Laden eindelijk weten te vinden, en hem gedood. Dat ging zo in zijn werk.

Michiel van der Geest
Een Amerikaanse soldaat in Afghanistan kijkt op CNN naar het nieuws over Osama Bin Laden. Beeld afp
Een Amerikaanse soldaat in Afghanistan kijkt op CNN naar het nieuws over Osama Bin Laden.Beeld afp

Afgelopen augustus kreeg president Obama te horen dat er mogelijke aanwijzingen waren over waar Bin Laden zich ophield. De maanden die erop volgden werden gebruikt om meer informatie te verzamelen, om absoluut zeker te weten dat de veiligheidsdiensten er niet naast zaten. Afgelopen week werd een aanvalsplan gemaakt, gisteren gaf Obama het bevel het plan uit te voeren.

Amerikaanse special forces (Navy Seals) zijn met helikopters vanuit Afghanistan Pakistan binnengevlogen. Zij gingen op weg naar een villa in de plaats Abbottabad, niet ver van de hoofdstad Islamabad. Het doel: een huis dat acht keer groter was dan de huizen in de directe omgeving. De villa bleek zwaar beveiligd, en had muren van 4 tot 6 meter dik. Andere opvallende kenmerken; ondanks dat het zeker een miljoenenhuis was, had het geen internet- of telefoonaansluiting. Bovendien werd het vuilnis nooit opgehaald, maar direct verbrand door de inwonenden.

Toen de Amerikaanse troepen bij het huis waren aangekomen, ontstond een vuurgevecht. Bij dit gevecht werd Osama Bin Laden doodgeschoten, zijn lichaam werd door de Amerikanen meegenomen. Ook een zoon van Bin Laden, een andere man en een vrouw, die door de beveiligers van Bin Laden werd gebruikt als menselijk schild, zijn gedood bij de actie. Bij de operatie is geen enkele Amerikaanse miltair omgekomen, meldde Obama.

De hele actie duurde bij elkaar nog geen veertig minuten.

(Veel van deze informatie komt van verslaggevers van CNN)

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden