Zo was het vannacht op de Ramblas, nadat een wit busje er dertien dodelijke slachtoffers had gemaakt

Het is een surrealistische bedoening, donderdagavond op de Ramblas. Het is alsof toeristen een oorlogsgebied binnen worden geleid.

Toeristen wachten op de Ramblas tot ze weer naar hun hotel mogen. Beeld afp
Toeristen wachten op de Ramblas tot ze weer naar hun hotel mogen.Beeld afp

'Hotel Lleo? Linkerrij. Hotel Regina? Middelste rij.' De stem van de potige politieman schalt door de Carrer de Balmes in Barcelona. 'En voor de parkeergarage onder het Plaça de Catalunya moet u mij volgen', vult zijn collega aan.

Het is al twee uur geweest. Negen uur eerder heeft een witte bestelbus dertien dodelijke slachtoffers gemaakt in het hart van de stad, die aangeslagen de nacht tegemoet gaat. Maar nog altijd drommen mensen samen op straat. Niet om het op een zuipen te zetten in de bars - daar is het rustiger dan normaal.

Commando

Ze wachten tot ze van de politie naar hun hotel mogen. Vrouwen met baby's op hun arm, aangeschoten jongeren of zakenmannen met trolly's: allemaal zijn ze overgeleverd aan het commando van de agenten, die de toegangen tot de Ramblas streng en met velen bewaken. Wanneer die het aandurven om het sein op groen te zetten en waarom, wordt niet duidelijk. Maar een simpel knikje van hun commandant volstaat om het hotel om te laten roepen dat het veilig genoeg wordt geacht om naar binnen te mogen.

Vanwaar die geheimzinnigheid? Is er soms een kans dat de gevluchte bestuurder van het busje zich in een van de lamgelegde straten in de Catalaanse metropool bevindt?

Even is er reuring, als duidelijk wordt dat in Cambrils - 100 kilometer verderop - vijf terroristen zijn doodgeschoten. Ze droegen bomgordels en zouden van plan zijn geweest om op de promenade van de badplaats mensen dood te rijden. Een tweede drama lijkt voorkomen, hoewel zes burgers en een agent gewond raken.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp

Surrealistisch beeld

Voor de zekerheid escorteren politiemensen de gasten in Barcelona naar hun hotel. Te voet, of met een pantservoertuig. Een surrealistisch beeld is het, midden in de broeierige Catalaanse nacht. Eén agent met dertig vermoeide vakantiegangers in zijn kielzog.

Collega's kijken streng toe als de groep passeert. Het is alsof de toeristen een oorlogsgebied worden binnengeleid. Blauw licht kleurt de nacht op elke hoek van de straat, lopen kan door alle afzettingen bijna nergens meer.
Rond half drie worden de geëscorteerde toeristen voorbijgereden door een grote rode sleepwagen. Die is mogelijk onderweg om het witte busje op te halen dat de wereld donderdagmiddag onzachtzinnig op zijn netvlies kreeg gebrand.

Een schoonmaakploeg is dan al even bezig om de macabere herinneringen van een onwerkelijke middag en avond weg te poetsen van de straatstenen. Ergens onder een boom ligt een roze vrouwenhoed te wachten tot hij ooit wordt opgehaald. Geen mens durft donderdagnacht te beweren dat dat er ooit nog van komt.

null Beeld afp
Beeld afp

Lees meer over de aanslag in Barcelona

Live - 13 doden bij aanslag op Ramblas in Barcelona, 'terroristen gedood' in Cambrils
Het laatste nieuws houden we bij in het liveblog.

Zeker 13 doden bij terroristische aanslag met busje in Barcelona; premier spreekt van jihadisme
Lees hier het nieuwsbericht.

Wat weten we zeker en wat is nog onduidelijk?
Bekijk hier het overzicht.

Het voertuig als aanslagmiddel
Deze terroristen gingen de aanslagpleger van Barcelona voor.

'Laffe aanval op mensen die van het leven genoten'
Reacties van over de hele wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden