Zo warmpjes zitten ouderen er niet bij

De ingezonden brieven van vrijdag 26 augustus.

Genieten van de zomerse hitte donderdag bij de Brouwersdam.Beeld ANP

Brief van de dag

Gert Klein vergelijkt ouderen met rupsjes-nooitgenoeg en met een aantal vooroordelen (O&D, 25 augustus). Maar de meeste rupsjes konden helemaal niet met een volledige studiebeurs jaren studeren. Dit betrof maar een paar procent.

De meesten moesten met 15/16/17 jaar gaan werken. Als ze wilden studeren, moest dat in de avonduren gebeuren. Dus geen studie tot 24 jaar en daarna nog eens een jaartje op wereldreis. Er moest gewoon geld worden verdiend.

De meeste jongens moesten bovendien ook nog eens 2 jaar in militaire dienst, waarin nauwelijks geld werd verdiend. Daarna vaak jong trouwen. Dit betekende meestal inwoning bij ouders of familie, want jonge lezertjes, er waren in die tijd veel te weinig huizen. En onze ouders hadden geen geld om ons te helpen. Sommigen slaagden er toch in een eenvoudig woninkje (Premie A) te kopen, maar moesten daar jaren voor krom liggen.

Pensioenen op basis van eindloon komen al jaren niet meer voor. Het grootste deel van de gepensioneerden in deze generatie haalt de 1.000 euro aan pensioen niet. En meestal ook maar één pensioen, want de partner werkte niet of later in een bescheiden parttimebaantje.

Begrijp me goed: ik gun iedereen alles, maar wens niet als jammeraar en profiteur te worden weggezet, door een generatie die zelf nog weinig heeft hoeven in te leveren. Wij hebben geprobeerd onze kinderen alles te geven. Die hebben op jonge leeftijd vaak al meer gehad dan de meeste ouderen in hun hele leven. Het is ze overigens van harte gegund.

Onze generatie heeft eerst haar kinderen een goede opvoeding proberen te geven. Heeft daarna vaak haar ouders verzorgd, en wordt nu dankbaar ingehuurd door hun kinderen om de kleinkinderen te verzorgen. Dus: wie is eigenlijk het echte rupsje-nooitgenoeg.'

We schieten er niets mee op elkaar verwijten te maken. Daar zijn de tijden te ernstig voor.

Joop Agterbosch (72), Geldrop

Stop met klagen

Uit mijn hart gegrepen, de brieven van Gert Klein en P. Meijer (O&D, 25 augustus). Het gezeur en gezanik, de ontevredenheid van menig oudere hangt mijn man en mij, beiden 70 jaar, de keel uit. Wij zijn niet rijk, behoren tot de middengroep, evenals onze vriendengroep. Wij realiseren ons dat wij op alle gebieden vaak het tij hebben meegehad, zoals uitstekend wordt beschreven door Gert Klein. Wij zijn geen 'rupsjes-nooitgenoeg', integendeel we staan regelmatig stil bij wat we hebben en waarderen dat.

Ik erger me aan Henk Krol die onze generatie wegzet als een zielige groep, aan alle kanten gepakt door de overheid. Heeft de man weleens goed om zich heen gekeken? Naar jongeren die moeilijk aan een huis kunnen komen, nauwelijks een vaste baan kunnen krijgen, zzp'er zonder opbouw van pensioen of verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, ontslagen 50-plussers zonder uitzicht op werk, een toenemend aantal gezinnen in de bijstand, jongeren met nulurenkontrakten, enzovoorts.

Ik werk als vrijwilliger anderhalve dag in een zorginstelling en zie hoe daar alles wordt uitgekleed. Natuurlijk zijn er ouderen die het slecht hebben, maar zij zijn niet de enigen. Denk niet dat wij in het paradijs leven. Ook mijn man en ik hebben onze problemen, met name in de gezondheidssfeer. Maar tegen alle zeurende ouderen: waardeer wat we hadden en hebben en stop het klagen!

Anita de Bruin-Kool, Haarlem

Hoezo rupsje-nooitgenoeg?

Met stijgende irritatie heb ik de ingezonden brief gelezen van Gert Klein. Afgezien van de denigrerende term 'rupsje-nooitgenoeg' en de sarcastische toon, klopt zijn verhaal niet. Het is niet de generatie ouderen waaraan schrijver refereert die heeft 'genoten' van de jarenlange volledige studiebeurs, maar het zijn hun kinderen, de huidige veertigers, financieel bijgestaan door de ouders.

Ouderen van nu zijn veelal op 14-jarige leeftijd begonnen met werken en hebben niet zelden een arbeidsverleden van 50 jaar. Bovendien jarenlang forse premie betaald aan de pensioenfondsen waaraan zij nu de aanvullende pensioen hebben te danken.

Premie A-woningen werden over het algemeen aangeschaft door arbeiders met een vast contract voor werk waarvoor jongeren al jarenlang de neus ophalen. Géén hypotheek van 120 procent voor de mooie, dure keuken maar 90 procent want 10 procent moest worden betaald uit eigen middelen. Schrijver gaat bovendien geheel voorbij aan het feit dat niet de ouderen de huidige, slepende crisis hebben veroorzaakt.

G. M. J. de Winter, Krommenie

'Rijke' ouderen

Mijn economieleraar merkte in de jaren vijftig al op dat je met statistiek willekeurig je gelijk kon bewijzen. Zo ook de statistiek waarmee 'bewezen' werd dat oudere gepensioneerden vooral rijk zijn. Gelukkig heeft Raoul du Pré in zijn commentaar (De grijze opstand, 24 augustus) terecht gewezen op de vele huurders van woningen die AOW, een klein pensioen en weinig spaargeld hebben en bovendien hun koopkracht nog eens achteruit zien gaan. Een commentaar dat meer aansluit bij de werkelijkheid, met recht vanuit 'mijn Volkskrant'.

A. Slootweg, Ede

Ik stem niet op Henk Krol

Leuk stukje Gert Klein, maar ik heb niet doorgestudeerd en kwam niet in aanmerking voor een Premie A-woning. Mijn woning is niet 4 maal in waarde gestegen maar ik woon dan ook niet in Amsterdam, daarbuiten is alles anders. De Volkskrant heeft er een passende foto bijgevoegd van campers, met rupsjes-nooitgenoeg. Maar enig idee hoeveel btw en bpm daar op een rijtje staat? Geen zorg, ik zal niet op Henk Krol stemmen. Ik blijf naar de toekomst voor mijn kinderen kijken.

Cees Schouten, Zuidplas

Meneer en mevrouw Rups

Ik ben meneer Rups, 40 jaar lang als internationaal chauffeur weken gedraaid van 80 tot 90 uur, altijd tot volle tevredenheid. Heb samen met mevrouw Rups een huis gekocht (niet 4 keer meer waard). Daar wonen we nu nog steeds. Door een bedrijfsongeval is meneer Rups aan de rolstoel gekluisterd en is mevrouw Rups nu mantelzorger.

Wij zijn tevreden met wat wij nu hebben en ook onze kinderen zijn zo opgevoed. Wat we nu hebben, hebben we met hard werken helemaal zelf verdiend.

Wim Olthof, Bergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden