‘Zo voelen ze zich in Gaza ook, ingesloten’

Vorige week liep een anti-Israëldemonstratie in Utrecht uit de hand, dus had de politie gisteren hoog ingezet...

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Het Utrechtse Vredenburg is met hekken afgezet, en vier politiepaarden staan aan de enige opengebleven zijde. Achter de afzetting staat een bus van de mobiele eenheid. Binnen de hekken staan niet meer dan zo’n honderd demonstranten, meest van Marokkaanse afkomst.

‘Er zijn hier meer agenten dan demonstranten’, klaagt een 18-jarige jongen, die zichzelf ‘vrijheidsstrijder’ noemt. ‘De kloof tussen Nederlanders en Marokkanen wordt groter, als wij niet eens onze mening mogen geven’, bromt zijn vriend. Maar de politie is duidelijk: demonstreren mag, maar zonder sjaal voor je gezicht. En niet het plein af. ‘Zo voelen ze zich in Gaza ook, ingesloten’, roept een vrouw.

Het is vooral een groepje jonge vrouwen dat serieus wil demonstreren tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. ‘Israël, kindermoordenaar’, roept een dame met witte hoofddoek door een megafoon. De vrouwen manen de mannen om zich te gedragen.

Een meisje collecteert voor de Palestijnen, een ander deelt flyers uit met een lijst met bedrijven waar je niet zou moet kopen. Tegen wie het wil horen, vertellen demonstranten over de gruwelijke beelden op Al Jazeera, en over hun woede ‘dat Nederland dat goedkeurt’.

Vorige week liep tijdens de koopavond de demonstratie uit de hand. Maar deze donderdagavond klinkt niet de leus: ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas.’ Maar wel ‘Vrij, vrij, vrij, Palestina vrij’ en ‘Bloed aan je handen, Balkenende schande.’ Het scanderen houdt op als door de megafoon Koranrecitaties klinken.

Discriminatie zou niet worden getolereerd, had het gezag vooraf aangekondigd. Dus werd er fors ingezet met politie te fiets, politiehonden en, zo zeggen veel demonstranten, veel ‘stillen’. De oogst: twee aanhoudingen, vanwege racistische leuzen.

Als later een groep toch de demonstratie wil verplaatsen, sluiten agenten meteen de ingang van Hoog Catharijne af. Een aantal weet het winkelcentrum binnen te komen, maar ook daar weet de politie het groepje jongens dat wel zin heeft in een relletje, snel te verspreiden.

Is er niet te zwaar ingezet? OM-woordvoerster Mary Hallebeek: ‘Wij zijn blij dat het rustig was. Wie weet hoe het zou zijn gelopen als we het anders hadden gedaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden