Zo vindt u de perfecte partner

In het kader van opspelende lentekriebels een minicollege partnerkeuze van socioloog Ellen Verbakel.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

'Onze keuze voor een geliefde lijkt misschien hoogst autonoom, maar er zijn een hoop factoren die een rol spelen. Om te beginnen moet je iemand tegenkomen. Zaken als werk, school of de plaatsen die je in je vrije tijd bezoekt - van kroeg tot sportclub - bepalen jouw persoonlijke potentiële partnerpoel.

'In die eigen liefdesvijver laten we ons vervolgens leiden door diverse voorkeuren. Zit hij of zij een beetje in de slappe was of is er sprake van enige status, dan vergroot dat de aantrekkingskracht. Op cultureel gebied zoeken we vooral een gelijkgestemde, iemand met dezelfde normen en waarden, want daarmee zit je nu eenmaal sneller op één lijn.

'Dan zijn er nog ouders, familie en vrienden. Romeo en Julia lijkt misschien romantisch, in de praktijk kiezen we toch liever een partner die we mee naar huis kunnen nemen.

'Soort zoekt soort, kortom. Niet alleen vanwege de voorkeur voor iemand die hetzelfde over het leven en de wereld denkt, maar ook door de kleine vijver waarin we rondgaan. Als je kijkt naar het type kroeg dat je kiest of de opleiding die je volgt, tref je daar een behoorlijk homogeen gezelschap.

'Ten tijde van de verzuiling kon het katholieke meisje beter geen protestant mee naar huis nemen, in de modernere variant zitten veel ouders er bijvoorbeeld niet op te wachten dat hun dochter een allochtone jongen kiest. Groepen willen niet verwateren en het kiezen van een gelijksoortige partner draagt impliciet bij aan het voortbestaan van de eigen groep.

'Gelukkig is dit soort zoekt soort-principe ook een van de troeven die voor het succes van een relatie kan zorgen. Partners die minder op elkaar lijken gaan vaker uit elkaar. Een andere succesfactor is de leeftijd waarop je iemand tegenkomt. In grote lijnen kun je zeggen: stop niet te vroeg met zoeken. High school sweethearts zijn zelden een recept voor levenslang liefdesgeluk. Als we iets ouder zijn, weten we toch beter wat we zoeken in een geliefde.

'Het hebben van gescheiden ouders draagt helaas ook niet bij aan het succes. Als je eigen ouders niet meer samen zijn, heb je een twee keer grotere kans zelf ook te scheiden. Is je partner ook een kind van gescheiden ouders, dan is de kans zelfs vier keer zo groot.

'Ook internetrelaties stranden trouwens vaker dan conventionele relaties. Al doen we nog niet zo lang onderzoek naar dit fenomeen. Waarom? Misschien zijn mensen op datingsites zich te bewust van het enorme aanbod. Voor jou honderd anderen, is de gedachte. Letterlijk.'

Ellen Verbakel (1980) werkt als universitair docent sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze doet onderzoek naar families - met name partnerrelaties en partnereffecten - werk, gezondheid en mantelzorg.

Ellen Verbakel Beeld Jérôme Schlomoff
Ellen VerbakelBeeld Jérôme Schlomoff
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden