Zo verliepen de onderhandelingen tot nu toe

De onderhandelingen over paars-plus zijn mislukt. Hier een overzicht van het verloop van de kabinetsformatie sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni:

10 juni/11 juni - Koningin Beatrix ontvangt haar vaste adviseurs en fractieleiders om te overleggen over de uitslag van de verkiezingen.

12 juni - Uri Rosenthal (VVD) wordt benoemd tot informateur. Hij gaat bekijken of een kabinet mogelijk is met daarin VVD en PVV.

14 juni - CDA-fractieleider Maxime Verhagen zegt dat VVD en PVV het eerst met elkaar over zaken eens moeten zijn, voordat hij aanschuift voor onderhandelingen.

15 juni - Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft het weinig zin om te praten over een rechtse coalitie als het CDA niet wil meepraten.

17 juni - Wilders beschuldigt Verhagen ervan de stekker uit een rechts kabinet te trekken. Maar dat ontkent Verhagen. Rosenthal brengt verslag uit aan de koningin en concludeert dat het pad tot een kabinet met VVD en PVV ‘niet begaanbaar’ is.

18 juni - Rosenthal gaat kijken of paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) mogelijk is.

22 juni - VVD-leider Mark Rutte zegt dat de verschillen tussen de partijen te groot zijn en stopt met onderhandelen over paars-plus. Rosenthal informeert de koningin. De informateur besluit te gaan onderzoeken of een middenkabinet mogelijk is van VVD, PvdA en CDA.

23 juni - De meningen over welk te vormen kabinet liggen ver uiteen. Rutte wil een middenkabinet (VVD, PvdA, CDA). Job Cohen (PvdA) wil dat niet en pleit voor een vijfpartijenkabinet. Pechtold en Halsema houden vast aan paars-plus.

25 juni - De koningin ontvangt fractieleiders. Cohen wil nu, net als Alexander Pechtold van D66 en Femke Halsema van GroenLinks, nog eens gaan voor paars-plus.

26 juni - Tjeenk Willink, de belangrijkste adviseur van de koningin, wordt benoemd tot informateur. In een tussenfase gaat hij mogelijkheden onderzoeken.

28 juni - Rutte geeft aan te willen praten over paars-plus. Cohen moet beloven over een middenkabinet te willen praten als paars-plus mislukt. Dat doet Cohen.

29 juni - Wilders voelt zich buitenspel gezet.

5 juli - Jacques Wallage (PvdA) en Uri Rosenthal (VVD) worden benoemd tot informateurs. Paars-plus gaat direct om de tafel.

6 juli - De fractieleiders spreken een ‘radiostilte’ af. Niemand zal zich over de onderhandelingen uitspreken tegen de pers of via twitter.

12 juli - De informateurs doen verslag van hun bevindingen en zeggen dat ze ‘de vrijblijvendheid ver voorbij’ zijn.

19 juli - Het overleg gaat de derde week in.

20 juli - Pechtold zegt dat het punt nadert waarop knopen moeten worden doorgehakt. Partijen laten later op de dag weten dat de onderhandelingen over paars-plus mislukt zijn.

De nieuwe informateurs Wallage (links, PvdA) en Rosenthal (midden, VVD) laten zich bijpraten door hun voorganger Tjeenk Willink (Martijn Beekman / de Volkskrant)Beeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden