Zo verliep de dag dat de Brexit in gang werd gezet

De Britten hebben vandaag een grote stap gezet richting een vertrek uit de EU. De afscheidsbrief is afgeleverd in Brussel, de leiders hebben hun zegje gedaan en de ogen zijn gericht op de aanstaande onderhandelingen. Lees ons liveverslag (of de samenvatting) van de Brexit-dag hier terug.

De Britse ambassadeur overhandigt de afscheidsbrief aan Tusk. Beeld reuters
De Britse ambassadeur overhandigt de afscheidsbrief aan Tusk.Beeld reuters

Vandaag was de dag dat de Brexit formeel in gang werd gezet. Heeft u het gemist? Verslaggever Fokke Obbema zet de belangrijkste feiten en reacties op een rij.

Met de overhandiging van een afscheidsbrief heeft Groot-Brittannië vandaag formeel de eerste stap gezet op weg naar uittreding uit de EU. In haar brief verzocht May om de exitclausule van het Europees Verdrag, artikel 50, te activeren. Beide partijen hebben nu twee jaar om tot een boedelscheiding te komen. Is er dan geen akkoord dan vertrekt Groot-Brittannië toch.

Gelijktijdig met de overhandiging van haar brief in Brussel legde May in het Britse parlement een optimistische verklaring af. De Brexit zal een 'gedenkwaardige reis' worden, waarbij de terugweg voor haar is uitgesloten.

De Europese regeringsleiders betreurden vooral het Britse besluit – een gevolg van het vorig jaar juni gehouden Brexit-referendum. De onderhandelingen over de scheiding zullen 'constructief' worden gevoerd, maar voorop staat het minimaliseren van de kosten voor Europese burgers en Europese bedrijven. Volgens EU-president Tusk valt in dit proces niets te winnen. 'In essentie gaat dit over schadebeperking.'

De Nederlandse minister Koenders riep op tot realisme. Hij hoopt dat het 'geen vechtscheiding' wordt, maar stelde ook vast: 'Er staat veel op het spel.' Als een van de grootste handelspartners geldt Nederland als een van de EU-landen die de grootste economische gevolgen gaat ondervinden.

De procedure die nu zal worden gevolgd, gaat anders verlopen dan May in haar afscheidsbrief voorstelt. Zij onderstreepte nog eens haar wens gelijktijdig over de scheiding en over een nieuw handelsverdrag te onderhandelen. Maar de EU heeft al laten weten dat daar geen sprake van kan zijn – en heeft het op dit punt ook voor het zeggen. Eerst de scheiding tot een goed einde brengen, is het uitgangspunt. De financiële belangen zijn enorm, want bijvoorbeeld heeft Brussel becijferd dat de Britten circa 60 miljard euro aan financiële verplichtingen dienen na te komen.

De eerste onderhandelingen zullen pas in de tweede helft van mei kunnen worden gevoerd. De komende maand gaat op aan beraad in 27 hoofdsteden over de eisen die de onderhandelaars mee gaat krijgen. Op 29 april komt er een speciale top over de Brexit.

De scheidingsafspraken moeten er eind van dit jaar liggen, dan zijn er nog tien maanden om het over een handelsverdrag te hebben. En dan moet het geheel ook nog door alle parlementen worden goedgekeurd.

Vooralsnog overheerst aan Britse kant optimisme. Alle onrust in de EU zou de Britse onderhandelingspositie alleen maar sterker maken, schrijven Britse media. Maar Tusk gaf aan juist het omgekeerde waar te nemen. Niks onrust, het Britse vertrek heeft de Europese landen 'meer vastberaden en verenigd gemaakt'.

Premier May woensdag in het parlement. Beeld Reuters
Premier May woensdag in het parlement.Beeld Reuters

De Brexit zal een 'gedenkwaardige reis' worden, aldus May, waarbij de terugweg is uitgesloten

In essentie gaat dit over schadebeperking

Donald Tusk

De scherpste commentaren komen vanuit het Europees Parlement. Vanmiddag herhaalde Guy Verhofstadt de 'rode lijnen' die de fractieleiders hebben opgesteld voor de Brexit-onderhandelingen.

Zo moeten de Britten alle financiële verplichtingen blijven nakomen, aldus de voorzitter van de liberale fractie, 'tot de laatste dag van het lidmaatschap'. En ook de rechten van EU-burgers die in Verenigd Koninkrijk wonen mogen niet worden aangetast: 'Geen deal over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië betekent helemaal geen deal.' Ook een strikte grens tussen Ierland en Noord-Ierland noemde hij 'onacceptabel'.

Verhofstadt gaf een voorzetje over de toekomst van de Brits-Europese relatie. Een associatieverdrag, suggereerde hij. Maar, zo benadrukte de liberaal, de Britten kunnen pas gesprekken voeren over bilaterale handelsverdragen als de Brexit een voldongen feit is.

Guy Verhofstadt, die de Brexit-onderhandelingen zal leiden namens het parlement. Beeld epa
Guy Verhofstadt, die de Brexit-onderhandelingen zal leiden namens het parlement.Beeld epa

Geen deal over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië betekent helemaal geen deal

Guy Verhofstadt

Brexit is Brexit, verzekert de Britse premier May. Maar wat als de Britten toch bedenkingen krijgen? Kunnen ze de dan nog af van de artikel 50-procedure die de Britse regering vandaag in werking stelde? Of is het proces onomkeerbaar? We vroegen het aan Adriaan Schout, Europa-expert bij de denktank Clingendael.

De Brexit is niet in het belang van Nederland, maar Nederland beschouwt de breuk sinds woensdag wel als definitief, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken. 'We willen geen vechtscheiding, maar de brief van het Verenigd Koninkrijk aan de Europese Unie is echt een kantelmoment. We moeten voorkomen dat de Britten de krenten uit de pap pikken.'

Dit zei Koenders vanmiddag in reactie op de Brexit-brief in de perszaal van zijn ministerie.

We moeten voorkomen dat de Britten de krenten uit de pap pikken

Bert Koenders

Hoe is de stemming aan de overkant van de Noordzee? We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.

Hoe is de sfeer in Groot-Brittannië?
'Er is een bepaald optimisme en zelfvertrouwen bij mensen die eruit willen, maar anderen vinden het heel eng en vrezen dat het helemaal misgaat. Het land is erg verdeeld, maar over het algemeen is de stemming: we zien wel, het komt wel goed. Niemand heeft spijt van zijn stem tijdens het referendum. Het is eerder andersom: ik heb mensen gesproken die Remain stemden, maar er nu toch uit willen. De Britten hebben het idee dat ze worden bestuurd door Brussel en hebben weinig begrip voor het werk van de EU.'

Wat viel je op aan de toespraak van Tusk?
'We missen jullie nu al, zei Tusk, maar daar is hij een beetje laat mee. Dat had hij een jaar geleden tijdens de onderhandelingen moeten zeggen. De Britten hebben Brussel de kans gegeven om te hervormen, dat is niet gebeurd en dit is het gevolg. De conservatieve Tories vinden bijvoorbeeld dat de liefde van twee kanten moet komen. Dat is de stemming hier.

'Brussel heeft de mogelijkheid van een Brits vertrek nooit serieus genomen. Zij hadden bepaalde eisen en voorwaarden om te blijven, maar die heeft Brussel niet geaccepteerd en nu gaan de Britten hun eigen weg. Dat zat er aan te komen natuurlijk. Zij hebben namelijk een heel ander idee over de EU dan op het vasteland.'

Hoe zou je dat verschil beschrijven?
'De Britten willen toetreden tot een markt en niet tot een politieke unie, dat is het grote probleempunt hier. Er heerst een hele andere opvatting van Europese eenwording. Zij willen handelen met Europa en verder geen gedoe over een unie.'

Wat viel op aan Britse premier May?
'Ze was vandaag redelijk constructief in haar toespraak: 'We willen graag met jullie samenwerken'. Er is ook daar een soort handreiking geweest van de Britten.'

De EU zegt als eenheid optreden bij de onderhandelingen.
'De Britten hebben één tactiek en dat is de landen tegen elkaar uitspelen. Daarom benadrukt de EU dat ze een geheel zijn. Elk EU-land heeft andere belangen bij de Britten. Groot-Brittannië wil die proberen te verdelen. Verdeel en heers is hun tactiek. De Portugezen hebben heel andere belangen dan de Grieken, daarom zegt de EU dat zij een front vormen, maar de Britten geloven daar niks van.'

Het Europees Parlement wil geen vrijhandelsverdrag in de komende twee jaar. Hoe moeilijk gaan de Britten het krijgen?
'De Britten hebben één kaart: BMW, Mercedes, Franse wijnboeren en Italiaanse proseccoboeren willen allemaal producten exporteren naar Groot-Brittannië. De Britten kunnen daarom de tarieven aan de grens verhogen waardoor mensen in Europa hun baan verliezen. Er kan zo een handelsoorlog ontstaan. De hoge idealen van de Europe Unie onderschatten ze hier. Het idee van eenheid dat prevaleert boven handelsbelangen, vinden de Britten onbegrijpelijk.'
(Inge Schouten)

Niemand heeft spijt. Ik heb mensen gesproken die Remain stemden, maar er nu toch uit willen

Tusk (rechts) met de Britse EU-ambassadeur. Beeld epa
Tusk (rechts) met de Britse EU-ambassadeur.Beeld epa

De Britten hebben één tactiek en dat is de landen tegen elkaar uitspelen

Ook Angela Merkel heeft gesproken. De Duitse bondskanselier zei het vertrek van de Britten 'ten diepste te betreuren', maar de keuze te respecteren. Ze benadrukte nog maar eens dat de EU en het Verenigd Koninkrijk gedeelde waarden hebben en dat wat haar betreft de banden intiem blijven.

Tijdens de onderhandelingen zal Merkel het lot van EU-burgers die leven in Groot-Brittannië vooropstellen. 'De Duitse regering zal zich intensief inspannen om te zorgen dat de gevolgen voor het alledaagse leven van deze mensen zo klein mogelijk zijn.'

Gelijktijdige onderhandelingen over de toekomstige relatie, zoals gewenst door de Britse premier May, wees Merkel van de hand. Eerst moeten de voorwaarden voor de Brexit zwart op wit, aldus de bondskanselier. Volgens Berlijn zullen vooral de Britten zelf te lijden hebben onder een vertrek uit de EU, zei de Duitse minister van Economie Brigitte Zypries vanmiddag. De Duitse economie, die redt zich wel.

Angela Merkel. Beeld reuters
Angela Merkel.Beeld reuters

Volgens Berlijn zullen vooral de Britten zelf te lijden hebben onder een vertrek uit de EU

Ook The Daily Telegraph kiest voor de foto van premier May die het Brexitverzoek ondertekent. ‘Verenig achter Brexit, zegt May’ kopt de krant. Het beeld met een scherpe compositie legt de nadruk op de vastberadenheid van May om Groot-Brittannië sterker uit de Brexit te laten komen. Haar woorden ‘Ik ben vastbesloten om de juiste afspraak te maken voor iedereen in dit land’ sieren de voorpagina.

De Britse krant denkt dat May een goede keuze maakt om de EU te verlaten die ‘aan de rand van de afgrond’ zou staan. ‘De minister-president moet de huidige onrust in de EU benutten om de beste deal voor Groot-Brittannië te krijgen in de komende Brexit-onderhandelingen’, stelt Telegraph columnist Allister Heath in een video over de sterke onderhandelingspositie van May. Volgens hem kunnen de Europese angst voor terrorisme, het opkomend populisme en de sterke Britse economie een goede deal voor de Britten betekenen.

City A.M.: De weg naar Brexit
Op de voorpagina van de Britse zakenkrant City A.M. staan 15 oudere voorpagina’s die ‘de weg naar Brexit’ laten zien. Het verhaal begint in januari 2013 wanneer Merkel met Cameron wil praten nadat de premier heeft belooft een In/Out-referendum te houden. Ze kon het niet tegenhouden en ruim tweeëneenhalf jaar later beginnen de campagnes: Remain or Leave?

In juni 2016 is het ‘decision day’. Op de voorpagina van City A.M. staan David Cameron en Michael Gove tegenover elkaar die hun laatste poging doen de kiezers te overtuigen voordat zij naar de stembus gaan. Nadat Brexit een feit is, staat ook een Schots referendum over een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk weer op de agenda, aldus de laatste voorpagina in de reeks die vandaag de City A.M. siert. (Inge Schouten)

Manfred Weber, de Duitse voorzitter van de grootste fractie van het Europees Parlement, de centrum-rechtse EVP, zegt dat het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie (EU) te verlaten een 'geweldige vergissing' is. Volgens Weber beschadigt het besluit zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese landen.

Weber: 'Maar we moeten het besluit van de Britse kiezers accepteren. Nu moeten we ervoor zorgen dat de scheiding soepel verloopt en dat we daarna gaan onderhandelen over nieuwe vormen van samenwerking', aldus Weber woensdag in een reactie op de officiële aankondiging van de Britse regering van een vertrek uit de EU.

Zorgen dat scheiding soepel verloopt

Manfred Weber, parlementslid

The Guardian is een van de weinige grote Britse kranten die niet opent met een foto van May, maar kiest voor een grote puzzel van Europa waarin het stukje Groot-Brittannië ontbreekt. ‘Groot-Brittannië stapt in het onbekende’. Wat de Brexit het land zal opleveren weet niemand, maar politiek columnist Rafael Behr verwacht dat Brexiteers niet snel tevreden zullen zijn.

May kan nog geen beetje doen van wat door leavers belooft is, schrijft Behr. Volgens hem zal er voor Brexiteers altijd te weinig Brexit zijn, het is nooit genoeg. Als de verwachte vrijheid uitblijft zal iedereen naar May wijzen. ‘De premier zal worden beschuldigd van het belemmeren van welvaart door te veel te hebben toegegeven aan Brussel. Buitenlanders zullen worden beschuldigd van sabotage.’

The Sun: 'We gaan'
‘We gaan.’ De tabloidkrant The Sun kan niet wachten totdat het Brexitverzoek vanmiddag wordt afgeleverd. ‘Eindelijk is het zover…. de meest gedenkwaardige dag in de moderne geschiedenis van Groot-Brittannië.’ De krant projecteerde op de White Cliffs van Dover de tekst ‘Dover and out’. Op hun voorpagina een beeld van deze ‘Britse trots’.

The Sun is ‘uiteraard zeer verheugd’ over de Brexit. De krant schrijft enorm optimistisch te zijn over het land dat ‘voor het eerst sinds de jaren 70 eigen wetten en grenzen kan gaan regelen en zelfstandig handel kan voeren met de rest van de wereld’. Zij weten dat de gesprekken met Brussel over de Britse uittreding niet makkelijk zullen zijn met hebben alle vertrouwen in May en denken dat ook de Remainers uiteindelijk tevreden zullen zijn met een Brexit. (Inge Schouten)

De EU-landen zien het verminderen van de onzekerheid bij burgers, bedrijven en de lidstaten als eerste prioriteit bij de onderhandelingen met de Britten over de Brexit. Dat schrijven ze woensdag in een verklaring nadat de 'afscheidsbrief' van de Britse premier May was overhandigd aan EU-president Tusk.

'De EU zal als eenheid handelen en voor haar belangen opkomen’, schrijven de 27 regeringsleiders, die het Britse vertrek betreuren. De volgende stap is het vaststellen van de richtlijnen voor het onderhandelingsteam van de Europese Commissie. ‘Wij zullen de gesprekken constructief benaderen en ernaar streven een akkoord te bereiken. In de toekomst hopen we in het Verenigd Koninkrijk een nabije partner te hebben.’

Boedelscheiding
Terwijl de EU eerst de boedelscheiding wil regelen, stellen de Britten dat dan ook gelijk ook over de periode na het vertrek in 2019 moet worden gesproken. Zij willen een ‘diepe en speciale partnerschap' overeenkomen met de EU. ‘Om dit te bereiken, geloven wij dat het noodzakelijk is dat we tegelijkertijd praten over de voorwaarden van de terugtrekking èn die van onze toekomstige relatie’, schrijft May.

De EU wil echter eerst alle aandacht richten op een ‘ordentelijke terugtrekking’. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU, zei eerder ook al dat onderwerpen in de juiste volgorde moeten worden besproken om een akkoord te bereiken. Het nieuwe partnerschap komt dan pas in een latere fase aan de orde. Hij zei vorige week een 'ambitieuze vrijhandelsdeal' voor ogen te hebben.

De 27 lidstaten bepalen over een maand de precieze richtlijnen waar Barnier en zijn team zich aan moeten houden. De onderhandelingen kunnen naar verwachting in de tweede helft van mei van start gaan.

‘Europa we komen eraan!’ Dat kopte de Daily Mail in 1973 toen Groot-Brittannië lid werd van de Europese Unie. Zo enthousiast als de krant toen was, zo blij is het nu weer dat het land uittreedt. ‘Vrijheid’, staat vandaag dikgedrukt op de voorpagina.

‘Brexit begint!’ schrijft de krant die deze dag historisch noemt. Er is volgens de Daily Mail ‘eindelijk’ een einde gekomen aan die ‘Brussel-club’ waar Groot-Brittannië 44 jaar lid van was.

The Times: ‘EU en UK leken meer op huisgenoten'
De Britse krant The Times opent met een grote foto van premier Theresa May die dinsdag het Brexitverzoek ondertekende onder toeziend oog van Robert Walpole, de eerste premier van Groot-Brittannië. ‘De ogen van de geschiedenis kijken toe’, staat er groot boven. Walpole hield zijn land 20 jaar buiten de continentale oorlogen die in Europa werden gevoerd. Bijna 300 jaar later distantieert ook May zich van de EU.

In de acht pagina’s aan Brexitnieuws wordt onder andere de vraag opgeworpen of na 60 jaar continentale drift, de Brexit de start kan zijn van een vriendschap met de EU. ‘We hadden nooit een huwelijk: er was geen passie, er waren geen nakomelingen. We leken meer op huisgenoten die kibbelden over de rekeningen.’

Een reis door de geschiedenis beschrijft hoe de euroscepsis in Groot-Brittannië is toegenomen. Maar volgens verschillende denktanks kan uittreden een ‘detox’ zijn en beide kampen de ruimte geven om samen opnieuw te beginnen. (Inge Schouten)

Tusk ontvangt de brief van de Britse EU-ambassadeur. Beeld EPA
Tusk ontvangt de brief van de Britse EU-ambassadeur.Beeld EPA

De EU is zeker niet gelukkig dat Groot-Brittannië de EU verlaat. Di zei EU-president Tusk in een eerste reactie op het beroep dat Londen heeft gedaan op artikel 50 van het EU-verdrag. Tusk: 'Er is geen reden om te doen alsof dit een gelukkige dag is. Niet in Brussel en niet in Londen. Bijna de helft van de Britse kiezers wil in de EU blijven.'

Tusk sprak nadat hij officieel de opzegging uit handen van de Britse EU-ambassadeur Tim Barrow had ontvangen. Hij zwaaide met de afscheidsbrief. De EU-baas zei dat de 27 lidstaten van de EU meer verenigd zijn dan ooit en hun belangen zullen verdedigen tijdens de ‘moeilijke onderhandelingen’ in de komende twee jaar. ‘We missen jullie nu al’, aldus de Pool, richting de Britten. ‘Bedankt en tot ziens.’

Tusk betoogde dat het Britse vertrek de lidstaten 'meer vastberaden en verenigd heeft gemaakt'. 'En dat zullen we blijven tijdens de moeilijke onderhandelingen die voor ons liggen', aldus de EU-president. 'Er valt in dit proces niets te winnen. In essentie gaat dit over schadebeperking. Ons doel is duidelijk: de kosten voor de EU-burgers en bedrijven te minimaliseren. We zullen alles doen om dit doel te bereiken.'

Het Europese Parlement wil dat de overgangsperiode naar de Brexit niet langer duurt dan drie jaar. Ook kan er geen sprake zijn van een vrijhandelsverdrag in de komende twee jaar. Dit blijkt uit de tekst van een resolutie van het Europese Parlement die de Britse krant The Guardian woensdag publiceerde.

Het is de eerste officiële EU-reactie op het beroep dat de Britse premier May heeft gedaan op artikel 50. Met deze stap zette de premier dinsdag de afscheidsprocedure in werking om de EU te verlaten. De toon van de resolutie laat zien dat de Britten een moeilijke twee jaar tegemoet gaan.

Pagina na pagina wordt May gewaarschuwd dat de EU haar politieke, financiële en sociale belangen zal beschermen. De belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier, zou betrokken zijn geweest bij het opstellen van de resolutie.

De Britse premier May heeft woensdagmiddag officieel het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie aangekondigd. Ze deed dit in een toespraak tot het parlement. May zei dat de Britten heel goed beseffen wat de consequenties zijn van de Brexit en dat nu het moment is gekomen om verenigd toe te werken naar een succesvol uitstappen uit de EU.

De premier benadrukte dat ze binnen twee jaar een akkoord wil bereiken met Brussel over de toekomstige relatie met de EU. Volgens May zijn de Britten begonnen aan een 'gedenkwaardige reis'. Een weg terug is volgens haar niet meer mogelijk. ‘De beste dagen van ons koninkrijk liggen voor ons, vanaf nu gaan we weer onze eigen regels maken en de handen ineenslaan’, aldus May. ‘Ik wil dat we een internationaal georiënteerd land zijn dat een goede band heeft met Europa, maar ook de landen daarbuiten'.’

May beloofde het parlement donderdag met nadere informatie te komen die de Britten zal uitleggen wat de gevolgen voor hen op het persoonlijk vlak en op het gebied van werk zal zijn. Ze zei ernaar te willen streven met landen aparte handelsovereenkomsten af te willen sluiten.

De premier zei ten slotte nog ‘dat het voor haar land van groot belang is dat de betrekkingen met een welvarend Europa optimaal zijn'. Ze wil dan ook afspraken maken met Europa die voor beide partijen het best zijn.

De Britse regering heeft het lidmaatschap van de EU opgezegd. EU-president Tusk zegt dat hij de officiële brief van Londen heeft ontvangen. Hiermee stapt het eerste land uit de EU. De brief werd overhandigd aan Tusk in zijn kantoor in Brussel door de Britse ambassadeur bij de EU, Sir Tim Barrow. De overgangsperiode van twee jaar naar de Brexit begint nu.

De Britse premier May had de zogenoemde artikel 50-brief dinsdagavond plechtig ondertekend, waarna die per trein naar de andere kant van het Kanaal werd overgebracht. Het Britse EU-lidmaatschap loopt in principe over precies twee jaar af, ongeacht of er een akkoord over de boedelscheiding is.

De 27 overige regeringsleiders nemen over een maand een besluit over de richtlijnen waaraan de Europese Commissie zich bij de onderhandelingen moet houden. De gesprekken tussen EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Davis worden naar verwachting in de tweede helft van mei afgetrapt. ‘Dit is dag 1 van een heel lange en moeilijke weg', liet Barnier weten.

De Britse regering zegt vandaag in Brussel officieel het EU-lidmaatschap op. EU-ambassadeur Sir Tim Barrow levert rond 13.30 uur de afscheidsbrief af bij EU-president Donald Tusk. Nagenoeg gelijktijdig zal premier Theresa May een verklaring afleggen in het Britse parlement.

Met een beroep op artikel 50 van het EU-verdrag zet Londen de scheiding in gang. In dat artikel staat dat een lidstaat precies twee jaar na het terugtrekkingsverzoek geen EU-lid meer is, of er nu een akkoord is over de scheidingsvoorwaarden of niet. Zodra de Britten het startsein woensdag hebben gegeven, is de beurt aan Tusk.

Hij stuurt de ontwerprichtlijnen voor de onderhandelingen naar de hoofdsteden. Die hebben tot eind april de tijd om hun wensen en eisen te bespreken. Op 29 april leggen de EU-leiders op een speciale brexittop in Brussel hun inzet vast. Ook krijgt de Fransman Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar voor de EU, dan formeel het mandaat waarmee hij met de Britse minister van Vertrek uit de EU David Davis aan, of in, de slag moet.

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond de brief ondertekend die de Europese Unie formeel informeert over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Met de brief zal de brexit in werking treden.

De brief van May is bestemd voor de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en zal woensdag worden overhandigd door de Britse permanente vertegenwoordiger in de EU Tim Barrow. Met de brief activeren de Britten artikel 50 van het EU-verdrag. Daarmee hebben beide partijen twee jaar de tijd om over diverse scheidingskwesties een akkoord te bereiken.

Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn dankt het aan de EU dat hij in Engeland woont. Toch heeft een Brexit voor hem, als 'anglofiele romanticus', zijn verleidingen, schreef hij vorig jaar vier maanden voor het Britse referendum.

'Dat ik hier woon, werk, leef heb ik te danken aan de Europese Unie', schreef Van IJzendoorn vorige maand. 'Toch begrijp ik waarom veel Britten overwegen te stemmen voor een Brexit. De keuze voor het eiland was voor ons vanzelfsprekend. Mijn vrouw komt uit een Gemenebestland en van alle plekken biedt Londen de beste plek voor een nieuw bestaan. Ze begon met het verkopen van ijs op Leicester Square en binnen vier jaar tijd werkte ze op het ministerie van Financiën.'

Lees hier het artikel van onze correspondent in Groot-Brittannië.

Nergens stemden zo veel kiezers voor de Brexit als in het Engelse havenstadje Boston. Driekwart van de inwoners stemde voor leave. Dat heeft veel te maken met de instroom van vooral Oost-Europese migranten. Hoe is de stemming nu onder de inwoners? Zijn ze nog steeds blij? Correspondent Patrick van IJzendoorn bezocht Boston.

'De Fransen! Die bepalen wat er in de EU gebeurt', zegt vleesverwerker Jeremy Vickers. 'Daarom is het tijd dat we onze eigen weg gaan.' Wat hem betreft had premier May de artikel 50-brief al lang meegegeven aan de Royal Mail. Aangetekend, liefst. 'Maar goed, het is beter laat dan nooit'. Lees hier deze reportage over de stemming in het stadje.

Onvermijdelijk galmt het woord 'historisch' vanmiddag door de politieke centra in Brussel en andere Europese hoofdsteden. EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie, regeringsleiders en europarlementariërs, allen zullen ze met zwaar gemoed de breuk markeren die de Brexitbrief uit Londen - even voor half twee verwacht - in de Europese Unie slaat.

Voor het eerst, en als het aan Brussel ligt voor het laatst, verlaat een land de EU. Met de brief begint de onderhandelingsperiode van twee jaar over de scheiding tussen Groot-Brittannië en de andere 27 lidstaten. EU-Brexitonderhandelaar Barnier waarschuwt voor economische chaos - vooral in Groot-Brittannië - als Londen met opgeheven vuist en slaande deuren uit de Unie vertrekt.

Lees dit stuk van Brussel-correspondent Marc Peeperkorn hoe vanmiddag de pijnlijke scheiding begint tussen de Britten en de EU. Hoe werkt dat eigenlijk?

Een Brit die pro-Europa is, demonstreert woensdag bij het parlement in Londen. Beeld AFP
Een Brit die pro-Europa is, demonstreert woensdag bij het parlement in Londen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden