Zo uitzonderlijk is het weer nou ook weer niet

Wie de berichtgeving over de storm leest, zou wellicht kunnen denken dat Nederland bijna een natuurramp meemaakt. Maar hoe uitzonderlijk zijn het weer en de waterstanden van vandaag eigenlijk?

Beeld anp

Een echte huis-tuin-en-keukenstorm, noemde weerman Gerrit Hiemstra de storm van afgelopen dinsdag al. En die van vandaag is daarmee te vergelijken. Veel regen en een stormachtige wind zijn in Nederland niet zeldzaam.

Het KNMI heeft vandaag voor het noorden van het land een waarschuwing voor 'extreem weer' afgegeven. Die waarschuwing, code oranje, betekent dat de kans op noodweer minimaal 60 pocent bedraagt, meldt de site van het KNMI. Het is een lagere waarschuwing dan het bekende weeralarm, die code rood heeft.

Gevaarlijk weer
In Noord-Holland, Groningen en Friesland geldt momenteel code oranje, de rest van het land heeft code geel: een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Al met al is er geen reden voor paniek: er is extra oplettendheid geboden, wil het meteorologisch instituut er alleen maar mee zeggen.

Ook voor de kustgebieden geldt momenteel code geel. Wat de waterstanden betreft is daar geen sprake van een heel uitzonderlijke situatie: de huidige waterstanden aan de kust komen gemiddeld een keer per jaar, of uiterlijk een keer in de twee jaar voor, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Maatregelen
In andere delen van het land hebben de weersomstandigheden van vandaag wel tot gevolg dat er in verschillende gebieden maatregelen genomen moeten worden. Zo gaat de waterkering in Kampen, Overijssel dicht om de plaatsen in Groot-Salland te beschermen voor het water uit het Ketelmeer.

En op de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten is beperkte dijkbewaking ingesteld. De dijken worden daarbij extra gecontroleerd door medewerkers van het Waterschap. De inzet van vrijwillige dijkwachten, een volledige dijkbewaking dus, is vooralsnog niet nodig.

Maar uitzonderlijk of niet, voor overlast zorgt het weer vandaag wel. Bij het Groningse dorp Tolbert dreigt een dijk door te breken en ook in Friesland zijn er problemen met het stijgende water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.