Zo uitgesproken zeewierderig zijn ze ook weer niet, die Zeeuwse Zeewierballen

Het nieuwe eten

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! Deze week: Zeeuwse Zeewierballen.

Nieuwste nieuwkomer in het vleesvervangerschap: Zeeuwse Zeewierballen - alweer alliteratie! En ook nog eens alliteratie die standhoudt in de Duitse vertaling (Seeländische Seetangbällchen), zij het niet in het Frans (boulettes aux algues à la Zélandaise).

De ballen van het Nederlandse merk ProLaTerre zijn 100 procent bio en 100 procent veganistisch. Het zeewier komt van zeewierboerderij Zeewaar in de Jacobahaven van de Oosterschelde, waar het duurzaam en - vanzelfsprekend - 'met liefde' wordt geteeld. Daar is geen landbouwgrond voor nodig, 'alleen zeewater en zon'.

Drie tot vijf minuten in de pan, en dan? Heerlijk met ravigottesaus, aldus de serveersuggestie. Ook groentepaella met 'ziltige zeewierballen' verdient volgens ProLaTerre aanbeveling - aan de binnenkant van de verpakking is het menu afgedrukt. Wij zaten eerder in de Japanse richting te denken, maar zo uitgesproken zeewierderig zijn ze ook weer niet, die Zeeuwse Zeewierballen met 1,7 procent zeewier. Dat maakt ze goed te eten voor niet-zeewierliefhebbers die wel van tofu, gekookte rijst, havervlokken, groenten, aardappelvlokken en meer van zulks houden. Qua zilt: naar het percentage zout is het zoals wel vaker gissen, maar het zal meer dan een snufje zijn.

Cijfer: 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.