Zo stippel je de perfecte stadssafari uit

Een mini-college van stadsecoloog Anneke Blokker over de stadse wildernis voor de zomerse thuisblijver.

Beeld Frank Ruiter

'Mensen kijken in de stad meestal naar andere mensen en het verkeer. Maar kijk ook eens omhoog of omlaag, er leeft zoveel tussen de stoeptegels, in de grachten, op de daken.

'Amsterdam heeft wel tienduizend dier- en plantensoorten. Heel Nederland telt er veertigduizend. De stad is eigenlijk een natuurgebied. Dat komt onder meer door de ligging: omgeven door waterland, de kust vlakbij, zandgronden in het Gooi en via de sluizen bij IJmuiden zwemt er van alles naar de stad. Je kunt zeehonden spotten in het IJ - al moet je daar wel een beetje je best voor doen.

'Al die dieren hebben hun eigen biotoopjes. Platvissen, krabben, snoeken. Muizen, eekhoorns, egels, vossen, ringslangen. Boomkruipers, slechtvalken, huismussen, hele spouwmuren vol vleermuizen die 's nachts nuttig werk voor ons doen. Ze eten per nacht zo'n drieduizend insecten: inclusief de steekmug. Gierzwaluwen vangen er wel vijftienduizend op een dag. Dat zijn zulke bijzondere dieren, die vliegen elk jaar negenduizend kilometer naar Kongo om te overwinteren en keren in de stad terug onder precies dezelfde dakpan voor hun nest - zo honkvast zijn ze.

'Het ligt voor de hand om een stadspark te bezoeken voor natuur, maar ik vind het leuk om mensen te verrassen met een wandeling langs de grachten.

'Je kunt beginnen bij het Stenen Hoofd, een ruige stadspier aan de westzijde van het IJ. Op de kademuren groeien de steenbreekvaren en de schubvaren. Dat is ook de grootste groeilocatie van heel Nederland. Vanaf daar wandel je naar de grachten, die vol staan met iepen, wel 75 duizend. Kunnen goed tegen strooizout en wildplassende toeristen. Alleen op de Keizersgracht groeien lindenbomen, die zijn in 1947 geplant om een plaag van ringelrups en iepziekte op te vangen.

Anneke Blokker

Anneke Blokker (1981) studeerde biologie aan de HvA in Amsterdam. Ze werkt als een van de negen stadsecologen en -biologen bij de gemeente Amsterdam. Momenteel is ze geregeld 's nachts op pad voor onderzoek naar vleermuizen.

Dikste boom van Amsterdam

Het water in de grachten is helder. Er leven zo'n zestig soorten vissen in. Ook exoten, zoals de Amerikaanse rivierkreeft en de Chinese wolhandkrab. Mijn favoriet in de gracht is de meerkoet. Die zijn inmiddels zo aangepast dat ze graag een nestje bouwen van oud plastic en blikjes.

De dikste boom van de stad vind je bij het Leidsebosje, nabij het Leidseplein, dat is een plataan met een omvang van zeven meter. En als je daar dan toch bent, wandel even het Vondelpark in. Gewoon op een terras gaan zitten en kijken: ooievaars, merels, koolmezen, boomklevers, kikkers. En als het schemert: de vos, bosuilen en vleermuizen. Als je goed oplet kun je soms een blauwe flits voorbij zien komen: dit jaar is er een ijsvogel in het park gaan broeden.

Anneke BlokkerBeeld Frank Ruiter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden