Zo slecht is het nog nooit gegaan met de computer

De verkoop van computers gaat door een diep dal. Marktvorser IDC meldt dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 14 procent minder pc's zijn verkocht in vergelijking met een jaar terug. Zo drastisch is de terugval nog nooit geweest sinds IDC in 1994 begon te turven hoeveel pc's er wereldwijd over de toonbank gaan.

PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - De neergang is niet alleen uit historisch oogpunt ongehoord. Hij is ook bijna twee keer zo groot als IDC had voorspeld en verbetering is in geen velden of wegen te bekennen. Dat is een bittere pil voor een markt die al vier achtereenvolgende kwartalen in het slop zit.

IDC wijst een reeks oorzaken aan voor de malaise. Om te beginnen: de economisch troebele tijden helpen niet. Consumenten en bedrijven gaan liever nog even door met hun oude computer.

De pc moet ook wedijveren met de mobiele telefoon en de tablet, die als een grotere innovatie worden gezien. Computerfabrikanten hadden hun hoop gevestigd op Windows 8, de nieuwe pc-motor die Microsoft vorig jaar oktober uitbracht. Windows 8 heeft elementen geleend van de tablet, zoals een aanraakscherm en een interface die met de vinger wordt bediend.

Windows 8 is evenwel niet geliefd, constateert analist Bob O'Donnell van IDC. 'Op dit moment lijkt het alsof de introductie van Windows 8 niet alleen heeft gefaald om de pc-markt een oppepper te geven, maar dat die de markt juist heeft vertraagd.' De radicale wijziging van de Windows en de hoge kosten die aanraakschermen met zich meebrengen schrikken de consument af, is zijn analyse.

Windows 8 heeft in zes maanden tijd een marktaandeel veroverd van net geen 5 procent. Bijna 51 procent van de computers draait op Windows 7, de voorganger van het jongste besturingssysteem.

Wat Microsoft meer zorgen baart, is dat nog veel gebruikers zweren bij Windows XP. Dat zijn 2,7 miljoen computers met software uit het jaar van de Volendamse cafébrand, de eerste homohuwelijken en de aanslagen van 9/11. In Nederland staat XP op nog ruim 13 procent van de pc's, aldus de berekening van StatCounter.

Microsoft heeft tot nu toe updates uitgebracht om XP enigszins bij de tijd te houden, maar het softwarebedrijf stopt daar volgend jaar april mee. Van de gebruikers piekert 10 procent er desondanks niet over om over te stappen, blijkt uit een enquête.

De vooruitzichten voor de conventionele computer blijven somber. Mogelijk al ergens volgend jaar, zegt marktvorser Gartner, zullen de verkopen van tablets die van gewone pc's en laptops voorbijstreven. Dat is goed nieuws voor Apple en Google, die met hun iOS- en Android-software de tabletmarkt beheersen. Dit jaar zullen er een miljard tablets worden verkocht waarop Android staat geïnstalleerd.

Voor Microsoft, met een bijna-monopolie wat besturingssystemen voor pc's betreft, is dat verontrustend. Het is niet alleen de hardware die wordt vervangen. Als minder gebruikers een pc kopen, scheelt dat ook in het aantal exemplaren van Windows en Office dat Microsoft verkoopt. Die zijn goed voor het grootste deel van zijn omzet.

Het bedrijf heeft met zijn eigen tablets, de Surface RT en Pro, nog weinig succes. De RT-uitvoering, met een beperkte versie van Windows, kreeg een slechte pers. De productie haperde: wat er aan vraag was, kon Microsoft niet aan. In de VS zijn de prijzen voor RT-tablets van andere merken aan het dalen, soms met honderden euro's tegelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden