Zo schopt een eenvoudige zoekmachine het tot 's werelds best geoutilleerde seksuoloog

Olaf Tempelman
null Beeld epa
Beeld epa

Soms lees je iets wat je al helemaal vermoedde. Ik las deze maand dat als je aanklikt dat Google niet moet onthouden wat je googelt, Google dat toch onthoudt. Misschien heeft Google hier simpelweg een maatschappelijke taak. Immers: geheimen die mensen hun dierbaren niet toevertrouwen, die vertrouwen ze wel aan Google toe. Dat is de conclusie van een boek dat de laatste tijd veel opzien baart, Everybody Lies van Seth Stephens-Davidowitz. Het komt uit de VS dus de ondertitel is lang: Big data, new data and what the internet can tell us about who we really are.

Als iemand graag wil weten hoe mensen echt zijn en welke geheimen ze verbergen, dan ben ik het, ook al ben ik digibeet. Ik ben dus intensief op dat boek gaan googelen. Wat heb ik tot nog toe geleerd? In stukken van de VS waar Trump brede steun geniet, wordt het racistische 'nigger' vaker gegoogeld dan op plekken waar Trump weinig aanhang heeft. In de aanloop naar de Brexit werd in Groot-Brittannië opvallend veel gegoogeld op 'European Union'. Google vervult ook een rol als het om het menselijk lichaam gaat. Zowel mannen als vrouwen geven aan Google makkelijker blijk van seksuele onzekerheden dan tegenover mensen. Vooral mannen kunnen er wat van: die googelen meer naar hun voortplantingsorgaan dan over hun bijnierschors, hun eilandjes van Langerhans, hun zevende halswervel en alle andere stukken van het lichaam bij elkaar. Zo schopt een eenvoudige zoekmachine het tot 's wereld best geoutilleerde seksuoloog.

Ik stel u zomaar even een hele intieme vraag: zit er bij bovenstaande ook maar iets wat u níét al kon vermoeden? Wat níét heel erg voor de hand ligt? Ik zal het voor de zekerheid nog even googelen, maar ik meen bij Umberto Eco ooit te hebben gelezen dat elk echt geheim een leeg geheim is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden