ReizenPerth, Australië

Zo probeert het Australische Perth nog meer toeristen te lokken

De Australische stad Perth investeert flink om meer toeristen te lokken. Moet lukken, met jaarlijks 300 dagen zon en zestig surfstranden.

Noël van Bemmel
Rottnesteiland, voor de kust van Perth. Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Rottnesteiland, voor de kust van Perth.Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

Je verwacht toch een exotische ervaring, als je twintig uur in een vliegtuig zit voor een vakantie in Australië. Een onderdompeling in een roodbruin landschap met ruige mannen in korte broeken, wijze aboriginals die leven in een droomwereld, vreemde dieren die giftiger zijn dan antrax en af en toe een travestiet in wapperende operajurk, zoals in de film The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Dus dan is het toch een beetje teleurstellend, als je het gevoel hebt op een kleine Engelse luchthaven te landen, daarna door een Amerikaanse suburb rijdt en je strandtent fish ’n chips serveert. Maar als de jetlag wegebt en je beter gaat kijken, ontdek je de verschillen.

Je fietst bijvoorbeeld onder de eucalyptusbomen richting de zee en ruikt een Finse sauna. Je zit op een bankje in het park en er landt een roze papegaai naast je. Je wandelt langs rare, zwarte bomen met een plukje sprieten bovenop. ‘Dat is een blackboy’, zegt een oudere wandelaar, die een van de nieuwe pleinen van de Australische havenstad Perth komt bekijken. ‘Nee, nee, dat mogen we niet meer zeggen!’, waarschuwt zijn vrouw. ‘Dat heet nu een grasstree’. Alles verandert in Perth, zegt het hoofdschuddende echtpaar, zelfs de taal.

null Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

De meest westelijke stad van Australië is een eenzame stip, linksonder op de kaart, waar de Engelsen met tegenzin een vlag plantten om op papier het hele continent te kunnen claimen. De volgende stad is 2.600 km rijden. Het havenplaatsje werd bevolkt door onwillige gevangenen totdat ijzer, bauxiet, goud en diamanten in de bodem werden gevonden. Nu wonen meer dan 2 miljoen Australiërs in een van de leefbaarste steden ter wereld. Het centrum staat vol glimmende wolkenkrabbers van mijnbouwmaatschappijen en banken, in de eindeloze buitenwijken domineren houten villa’s met brede veranda’s en rode daken van golfplaat. Driehonderd dagen zon per jaar, hoogstaande culturele voorzieningen en zestig stranden om te picknicken en te surfen.

 Freemantle Market in Freemantle. Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Freemantle Market in Freemantle.Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

'Makkelijke stad'

‘Het is een makkelijke stad om in te wonen’, zegt fietshandelaar Marc Nesbitt (46) - grijs kuifje, gymschoenen - leunend tegen de voordeur van zijn winkel met Japanse frames in pastelkleuren. ‘Geen drukte, geen files en het strand is altijd 10 minuten verderop.’ Het barmeisje van eetcafé Bivouac verderop - zwarte pony, lippiercing - bevestigt: ‘De levensstijl is geweldig. Lekker rustig, veel natuur, ook midden in de stad, en het strand is nooit ver weg.’ Praat even door en de keerzijde doemt op: ‘Perth is te steriel’, vindt Nesbitt. ‘We hebben meer stadse types nodig om het centrum tot leven te wekken’, zegt de 21-jarige serveerster. ‘De meeste mensen wonen in een buitenwijk.’

Aan de gemeenteraad zal het niet liggen. De overheid investeert miljarden euro’s om de stad aantrekkelijker te maken voor bewoners en toeristen. Er is een nieuwe luchthaven, een nieuwe havenboulevard langs de Swan River, een nieuw sportstadion (60 duizend stoelen) en het treinspoor verdwijnt onder de grond om woonwijken bij het centrum te trekken. Met name de opkomende wijk Northbridge profiteert: voor 275 miljoen euro komen hier een cultureel centrum met een ultramodern kunstmuseum en een openbare bibliotheek. Dat gaat pas over twee jaar open, maar de buurt is al aan het veranderen.

null Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

Perth heeft geen keus. Sinds de prijzen voor ijzererts en andere metalen zijn ingezakt, zoekt de stad naar andere inkomsten. De meeste Europese toeristen kiezen voor Sydney of Melbourne en rijden dan de oostkust af naar Byron Bay en Brisbane. Maar je kunt ook kiezen voor West-Australië. Dat scheelt een paar uur vliegen, twee tijdzones en het is er stukken rustiger. Nu zie je vooral toeristen uit Singapore die graag vijf uur vliegen voor een weekendje afkoelen in Perth. Zij verblijven in verfijnde boetiekhotels in erfgoedgebouwen, die dertig jaar leegstonden, en eten in nieuwe restaurants waar jonge koks op zoek gaan naar hun roots. Zo serveert restaurant Wildflower op het dak van het ge-renoveerde State Building gerechten volgens de zes seizoenen van de aboriginals.

 Visrestaurant in Freemantle. Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Visrestaurant in Freemantle.Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

Het kan ook anders. Boek een kamer in het retromoderne Alex Hotel in de opkomende wijk Northbridge. Dan logeer je op William Street, waar internationale winkelketens nog niet zijn doorgedrongen: boekwinkeltjes, vintageshops, koffietentjes, wijnbars, ijzerwaren en heel veel Aziatische minimarkten en dimsumtentjes. Het is de minder aangeharkte kant van de stad. Met toch overal binnentuinen en zitjes voor de deur, want in Perth speelt het leven zich buiten af. Geen betere stad om een e-bike te huren en een picknickmand te vullen.

Eten

Reserveer ruim van tevoren een tafel in het nieuwe restaurant Wildflower, dat 90 euro vraagt voor een vijfgangenmenu (wildflowerperth.com.au). Op het strand serveert Odyssea zelfgemaakte limonades en gegrilde vis of kangoeroe. odyesseacitybeach.com.au

Keurig

Peddel zuidwaarts langs de rivier waar je onderweg kunt zwemmen op kleine strandjes met uitzicht op wolkenkrabbers. Af en toe landt er een zwaan. O nee, het is een pelikaan. Het gras is kortgeknipt, de bloemenperken zijn keurig, en de parkbankjes keurig geschilderd. Misschien wel té keurig, alsof de inwoners van Perth graag op een eindeloze golfbaan wonen. ‘Ik ben hier naartoe verhuisd voor de kinderen’, zegt een surfer die aan het stretchen is op het strand. ‘Perth had altijd een saai imago’, erkent een dame die ook een tijd in Londen heeft gewoond. Wijzend op twee meisjes in schooluniform die radslagen maken op het gras: ‘Zij vinden het hier geweldig en voor mij wordt deze stad steeds interessanter.’

 Een quokka fotograferen op Rottnesteiland. Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Een quokka fotograferen op Rottnesteiland.Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

Wat opvalt na een paar dagen Perth: geen aboriginal te bekennen. Op een paar dronkelappen na, die liggen te schreeuwen voor de deur van coffeeshop Cloud Nine. Vraag ernaar bij bewoners en ze kijken beschaamd naar de grond. ‘Die wonen niet hier’, zegt de fietshandelaar. ‘Die leven out in woop woop’, legt een stadsgids uit. Aboriginals vormen volgens hem minder dan 3 procent van de bevolking. ‘Euh, ze zijn altijd boos’, vertelt een groepje studenten dat zit te roken op het strand. Een blond meisje: ‘Je mag geen oogcontact met hen maken, dat is respectloos in hun cultuur, maar hoe kun je dan vrienden worden?’

Buiten perth

Een retourtje met de veerboot kost 38 euro, inclusief toegang tot het eiland Rottnest. rottnestexpress.com.au

Logeren tussen de cowboys in the outback kan door te googlen op Wooleen Station, Murchison House, Nalbarra-, Kirkalocka-, Quobba-, Emu Creek-, Bullara Station. Een camper huren kost minstens 1.000 euro per week. travelhome.com

Dale Tilbrook vindt het niet erg als je haar aankijkt. Ze kijkt gewoon terug met haar grote uilenbril. Tilbrook is half aboriginal en geeft workshops op de nieuwe, verfijnde wijngaard Mandoon, stroomopwaarts langs de Swan River. ‘Ruik maar, dit zijn blaadjes van de wilde anijsbes en dit, dit is woestijn-limoen. Op tafel ligt een groot, groen emoe-ei, knalrode perziken en vingervormige vruchten vol glimmende balletjes die naar citroen smaken. Tussendoor geeft ze tips als: ‘Zodra de Melkweg een groot zwart gat laat zien in de vorm van een emoe, is het eierseizoen aangebroken’.

Tijdens de lunch (Tasmaanse zalm, pompoenrisotto) vertelt Tilbrook over de zes seizoenen: de tweede zomer, de Bunuru, was mooi dit jaar, de huidige Makuru, de winter, is nogal nat, en we gaan nu richting de Djilba, het eerste voorjaar. ‘De Europeanen hebben geprobeerd onze cultuur te vernietigen’, zegt Tilbrook, maar sinds kort bespeurt zij bemoedigende signalen. ‘Scholieren leren nu ook de inheemse seizoenen en tijdens eetworkshops tonen zelfs de Australiërs belangstelling. Veel gasten van Mandoon zijn wel-varende Aziaten die na de lunch een koala of een wombat gaan aaien in de nabijgelegen dierentuin.

Algemene informatie

experienceperth.com

westernaustralia.com

australiascoralcoast.com

Aantal internationale toeristen in 2017
Sydney: 4 miljoen
Perth: 906 duizend toeristen

Wie geen zin heeft in boetiekhotels en wijngaarden, kan zich melden in de voormalige gevangenis van Fremantle, de zeehaven van Perth. De vrouwenvleugel van de fortachtige gevangenis, waar veroordeelden uit Engeland vanaf 1855 naartoe werden gestuurd om de kolonie te vullen, is nu een hostel. Freo is het hippiezusje van Perth. Ook Australiërs komen van ver om de markthal met eetkraampjes, boekwinkeltjes, souvenirs en yogaspullen te bezoeken. Er zijn ambitieuze koffiebars, gekke restaurants in zeecontainers en brouwerijen in havenloodsen (7 euro 50 voor een biertje). ‘Freo is meer grungy’, zegt de verkoopster in een vintageboetiek.

 Freemantle Market. Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.
Freemantle Market.Beeld Noël van Bemmel, de Volkskrant.

Vanuit Fremantle vertrekt de snelle veerboot naar het eiland Rottnest. Een soort Waddeneiland om te gaan fietsen en te picknicken in de duinen. Maar dit is Australië: dus zijn er dolfijnen en zeeleeuwen, fijne strandjes om te snorkelen en lichtroze zoutmeren. De meeste bezoekers komen echter voor een selfie met - volgens sommigen - het schattigste dier ter wereld. De quokka, een soort minikangoeroe, scharrelt onverstoorbaar rond en glimlacht vriendelijk in je lens (lijkt maar zo). Overal liggen mannen, vrouwen en kinderen op de grond voor een Instagrampost met het bedreigde buideldier. Is niet erg, menen biologen, zolang bezoekers de quokka’s niet voeren (wat soms gebeurt).

Zulke rare dingen maken de lange vlucht de moeite waard. Blijf niet in Perth, maar huur een auto en rij drie uur zuidwaarts naar Margaret River voor meer wijngaarden en beschermde bossen van eucalyptusbomen die 90 meter hoog kunnen worden. Of rij noordwaarts, waar het landschap ruiger wordt, de rode aarde afsteekt tegen de blauwe hemel en rivieren door diepe rotskloven kronkelen. Sommige bezoekers rijden 2.300 kilometer door naar het relaxte kustplaatsje Broome of slapen op een Cattle Station, waar cowboys de koeien opjagen met grommende buggy’s. Maar welke richting je ook kiest: het strand is nooit ver weg.

Perth

Hoe kom je er?

Singapore Airlines vliegt dagelijks van Amsterdam naar Singapore en vanaf daar vier keer per dag naar Perth. Vanaf 1.045 euro singaporeair.com

Overnachten

Het coole designhotel Alex Hotel geeft gasten een gratis leenfiets mee in de opkomende wijk Northbridge.

Vanaf 150 euro. alexhotel.com.au

Het smaakvolle Como Hotel zit in het gerenoveerde State Building in het centrum Vanaf 335 euro. comohotels.com/en/thetreasurycomo

Strak nieuw hotel The Westin onderscheidt zich met moderne kunst en trendy restaurants. Vanaf 190 euro. westinperth.com

Het gevangenishostel in Fremantle vraagt 15 euro voor een stapelbed. fremantlehostel.com.au

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden