Zo pakken de partijprogramma's uit: bekijk de doorrekening per onderwerp

Op de PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren na lieten alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten hun verkiezingsprogramma de afgelopen maanden doorrekenen door het Centraal Planbureau. Welk effect hebben hun voorstellen op de ontwikkeling van de Nederlandse economie, de uitstoot van broeikasgassen en de koopkracht op korte termijn? Een overzicht van de opvallendste getallen.

Vandaag presenteert het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's.Beeld Margo Vlamings

Inkomensongelijkheid

Hier valt de SP erg op. Die partij dringt de inkomensongelijkheid het meest terug. Een gelijker inkomensniveau willen ze bereiken met een inkomensafhankelijke zorgpremie en door het minimumloon te verhogen. Ook de hoogste belastingtarieven gaan omhoog.

Economische groei

Wat hier opvalt is dat niets opvalt. Weliswaar zegt het CPB dat er wat te kiezen valt, maar als je kijkt naar het cijfer waarom uiteindelijk toch alles draait - wat betekent alles voor de economie? - dan lijken alle verschillen in de foutmarge te vallen en groeit de economie bij alle partijen evenveel.

Werkloosheid

Ook hier valt de SP op. De partij laat de werkloosheid veel meer dalen dan de andere partijen. Dat komt door twee dingen. Door de verlaging van de AOW-leeftijd terug naar 65, zoals de SP wil, bieden minder mensen zich aan op de arbeidsmarkt. Tegelijk komen er in de plannen van de SP veel extra banen bij in de zorg.

Koopkracht

Zo'n koopkrachtcijfer is wel heel erg globaal. Interessant is te zien hoe die voor uiteenlopende groepen uitpakt. Dan blijkt dat de VVD een groot verschil creëert tussen de koopkracht van mensen met werk (plus 1,2 procent) en mensen met een uitkering (-1,2 procent). Opvallend is dat de SGP de koopkracht van gepensioneerden als enige verslechtert.

Herstelwerkzaamheden

Hoe hoger dit cijfer, hoe meer geld een volgend kabinet overhoudt. Hieraan kun je zien of een partij het dak repareert als de zon schijnt (hoog cijfer), of dan meer geld uitgeeft (laag). GroenLinks en Denk voeren een beetje herstelwerkzaamheden uit aan het dak, de andere partijen geven het voorspelde overschot op de begroting uit aan leuke dingen voor hun achterbannen.

Wie is de groenste?

Niet alle partijen lieten hun verkiezingsprogramma ook op milieueffecten doorrekenen. De partijen die dat wel deden strijden om de titel van de groenste partij. D66 weet de uitstoot van broeikasgassen met ruim 20 procent terug te brengen ten opzichte van wat de uitstoot bij voortzetting van het huidige beleid zou zijn. Het cijfer houdt er rekening mee dat een vermindering in Nederland een toename in een ander land kan betekenen. GroenLinks en ChristenUnie scoren beide circa 14 procent extra reductie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden