Zo overtuigde Hilary Benn het Lagerhuis

Labour-politicus Hilary Benn heeft doodsbedreigingen ontvangen na zijn historische Syrië-toespraak in het Lagerhuis, woensdagavond laat. Ze lijken afkomstig te zijn uit het anti-oorlogskamp van zijn baas Jeremy Corbyn. Benn is de laatste in een rij Labour-politici die te maken heeft met persoonlijke aanvallen van de corbynista's. Corbyn heeft zijn aanhangers via Facebook opgeroepen om fatsoensregels in acht te nemen.

Patrick van IJzendoorn
Hilary Benn. Beeld anp
Hilary Benn.Beeld anp

De toespraak van Benn was letterlijk het klapstuk van een 10,5 uur durend debat. Zowel sociaal-democraten, Liberalen als Conservatieven gaven applaus, hetgeen tegen de ongeschreven regels van het Lagerhuis is. Het sierde de voorpagina's van de Britse kranten. Gedetailleerd had de fractiewoordvoerder Buitenlandse Zaken uiteen gezet waarom hij het eens is met de regering-Cameron om actie te ondernemen in Syrië, waar de Islamitische Staat diep is geworteld. De eerste Britse bommen zijn reeds gevallen.

Daarbij schuwde Benn geen enkel oratorisch middel. 'We staan oog in oog met fascisten,' donderde hij op zijn churchilliaans, 'Niet alleen met hun uitgekookte wreedheid, maar ook met hun geloof dat ze superieur zijn aan ieder van ons in dit huis en de mensen die we vertegenwoordigen. Ze verachten ons. Ze verachten onze waarden, ze verachten ons geloof in tolerantie en waardigheid. En wat we weten van fascisten is dat ze moeten worden verslagen. We moeten dit kwaad aanpakken.'

(Tekst gaat verder onder video).

Naast hem hoorde partijleider Corbyn dit alles ongemakkelijk aan en even later bleek dat 66 Labour-afgevaardigen Corbyn hadden genegeerd. De geplaagde partijleider had Benn maandag laten weten dat hij niet mocht spreken, waarna de schaduwminister zijn ontslag aankondigde. Daarna ging Corbyn overstag. Saillant detail is dat de vader van Benn, Tony, de politieke mentor was van Corbyn. De ' jonge' Benn - hij is al 62 - groeide uit tot een gematigde sociaal-democraat, eentje die diende de kabinetten van Blair en Brown.

Voor Benn was de toespraak zijn kans zich te profileren. 'Hij kwam niet alleen over als oppositieleider, maar ook als premier,' concludeerde de progressieve commentator Dan Hodges, 'de corbynista's zijn verpletterd onder een morele autoriteit die de Labour Party in haar 100-jarige bestaan heeft opgebouwd.' Zulke woorden doen het bloed kolken van de corbynista's. Benn was nog niet uitgesproken of hij ontving zijn eerste bedreigingen via de sociale media.

Het past in een cultuur van intimidatie die binnen Labour ontstaan is sinds de opkomst van Corbyn. Waar de leider pleit voor een 'aardiger politiek', hebben enkele van zijn volgelingen andere ideeën. Eerder op de dag had Labour-kamerlid Stella Creasy het debat tijdelijk moeten verlaten om te kijken of haar assistente het wel goed maakte nadat er via de telefoon bedreigingen waren binnengekomen. Labour-coryfee Alan Johnson zei spottend uit te kijken naar de haatmail die hij ongetwijfeld zal ontvangen na zijn rede.

De Corbyn-aanhang heeft zich verenigd in de pressiegroep Momentum, die steun geniet van de vakbeweging. Kamerleden die tegen de linkse koers van Corbyn ingaan, lopen zelfs kans om hun kiesdistrict te verliezen. De corbynista's kunnen de plaatselijke afdelingen immers zwaar onder druk zetten. Het doet denken aan de zogeheten Cybernats, de Schotse nationalisten die tegenstanders van onafhankelijkheid ten tijde van het referendrum aan de schandpaal nagelden via de sociale media.

Bekijk hieronder de gehele speech van Hilary Benn.

Jeremy Corbyn. Beeld anp
Jeremy Corbyn.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden