Zo overleeft de nieuwe staatssecretaris Den Haag: 'scheld terug'

Ga er maar aanstaan, staatssecretaris worden van de Belastingsdienst. VVD'er Eric Wiebes, die morgen benoemd gaat worden, is geen vreemde in ambtelijk Den Haag. Maar sinds het tijdperk-Rutte is er wel het een en ander veranderd. Daarom vijf tips voor een outsider om de Haagse politiek te overleven.

Jan Hoedeman
Eric Wiebes. Beeld anp
Eric Wiebes.Beeld anp

1. Vraag assistentie
Neem een politiek assistent (pa) die Den Haag als zijn broekzak kent. Een ambitieuze staatssecretaris kan veel, maar niet alles. De pa houdt de lijntjes open in de partij, hoort wat er onder het journaille en de oppositie leeft. Politiek dier Hans Hillen was minister van Defensie zónder pa. Dat kon zelfs hij toch gebruiken.

Hans Hillen, oud-minister van Defensie, in 2011. Beeld anp
Hans Hillen, oud-minister van Defensie, in 2011.Beeld anp

2. Dood of de gladiolen
Het is een dood-of-de-gladiolen-portefeuille als staatssecretaris van Financiën. Zorg dat je niet in rijtje Marius van Amelsvoort, Henk Koning en Frans Weekers komt. Maar knok je in het rijtje Willem Vermeend, Wouter Bos en Jan Kees de Jager. Die begonnen ook als staatssecretaris op Financiën. Als je daar scoort, is de vervolgstap in je carrière mooi.

Wouter Bos begon ook als staatssecretaris, in 2000. Beeld anp
Wouter Bos begon ook als staatssecretaris, in 2000.Beeld anp

3. Durf hard te zijn
Wees keihard in eigen liberale gelederen. Het gemoedelijke vriendenclub-idee van 'doe niet zo moeilijk' en 'laten we nog een biertje doen' is nog niet verdwenen in de VVD. Mislukte benoemingen op verschillende posten in de VVD zijn nogal eens gebaseerd op iemand willen belonen. Als de partij de grootste wil blijven en geheel geprofessionaliseerd, moet ze met glans een voorbeeldfunctie vervullen en hard durven zijn.

4. Lachen
Optimism is a moral duty is het motto van de minister-president. Ook als alles in de soep loopt en er geen enkele reden meer is voor een blij gemoed: blijven lachen!!!

Een lachende Rutte. Beeld anp
Een lachende Rutte.Beeld anp

5. Terugschelden
Wen eraan dat de omgangsvormen in het liberale smaldeel niet altijd even vrolijk zijn. Soms word je uitgekafferd, niet door de minste. Doe vanaf de eerste keer anders dan de anderen: scheld terug. Dan is het zo afgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden