Zo normaal mogelijk

BART KOETSENRUIJTER

Louise Wimmer leeft vanuit haar Volvo 850 estate; de oude stationcar is haar belangrijkste bezit. Uit een bezoekje aan het huisvestingsbureau leren we dat ze al zeven maanden op zoek is naar een huis. Uit een ontmoeting met haar ex begrijpen we dat ze hem heeft verlaten, maar waarom blijft onduidelijk. Zoals veel onduidelijk blijft in dit speelfilmdebuut van documentairemaker Cyril Mennegun (1975). Of liever: in het midden wordt gelaten. Zoals waarom Louise, bijna 50, zo veel geldproblemen heeft en waarom ze een geïsoleerd bestaan in haar auto verkiest boven het uithuilen bij familie of vrienden.

Daardoor kan Mennegun de volle 80 minuten die de film duurt, besteden aan het zorgvuldig tonen van hoe haar bestaan eruitziet. Dat klinkt saaier dan het is. Want wat we dankzij de fenomenale acteerprestatie van hoofdrolspeelster Corinne Masiero zien, is een vrouw die haar uiterste best doet een zo normaal mogelijk leven te leiden - ze werkt als kamermeisje in een hotel en als schoonmaakster op privé-adressen - terwijl ze continu op het punt staat er emotioneel aan onderdoor te gaan. We zijn er getuige van hoe en waar ze zich wast (tankstation, werkadres), seks heeft (hotelkamer) en aan haar eten komt (bij een zelfbedieningsrestaurant wachten tot een klant vertrekt, dan snel die plaats innemen en zogenaamd voor de tweede keer opscheppen). In die precaire omstandigheden slaagt zij erin haar waardigheid te behouden. En de kijker gaat, niet gestoord door een verhaal dat dient te worden afgewikkeld, als vanzelf langzaam in haar hoofd en huid kruipen. Om zo met haar mee te voelen dat schaamte en isolement een bijna vanzelfsprekend wapen vormen tegen de wanhoop die op de loer ligt als sociale ondergang dreigt.

Louise Wimmer (Cyril Mennegun, 2011)

Arte, 20.15-21.30 uur.

undefined

The Wedding Planner

(Adam Shankman, 2001) Haar werk is het tot in de puntjes verzorgen van romantische bruiloften, maar zelf is Mary Fiore (Jennifer Lopez) nog niet getrouwd. Niet getreurd: in The Wedding Planner krijgt Mary liefst twee huwelijkskandidaten in de schoot geworpen. De keuze is moeilijk; de een is een dommige Italiaanse jeugdvriend en de ander, een knappe dokter, blijkt al verloofd te zijn. Het hoort erbij in een romantische komedie: de weg naar het perfecte huwelijk kent vele hobbels. Jennifer Lopez en Matthew McConaughey maken de gebaande baden meer dan draaglijk.

RTL 5, 20.30-22.35 uur.

undefined

Perfume. The Story of a Murderer

(Tom Tykwer, 2006) Nogal ambitieus, een onverfilmbaar geachte succesroman verfilmen. Tom Tykwer deed het, nadat Ridley Scott, Tim Burton, Martin Scorsese, Milos Forman en Stanley Kubrick er geen brood in hadden gezien. Het parfum van Patrick Süskind dus. Tykwer moest iets bedenken voor het essentiële gegeven uit het verhaal. In de woorden van de romanverteller: 'Toen hij eindelijk leerde praten, ontdekte hij dat taal ontoereikend was voor alle geursensaties die hij en niemand anders ervoer.' Want wat voor taal geldt, geldt in dit geval ook voor het beeld. Het antwoord op de vraag of het Tykwer is gelukt, was destijds allerminst eensluidend. Suggestieve beelden, bombastische beelden en slim gemonteerde beelden gebruikt-ie om toch vrij conventioneel het verhaal te vertellen van de wees Grenouille met de overontwikkelde neus en zijn queeste naar de perfecte geur. Maar onvergetelijk is de slotscène, waarin Grenouille een woedende mensenmenigte met een geparfumeerde, witte zakdoek langzaam omtovert tot een adorerende en bedwelmde massa. In al zijn kitsch briljant.

Net 5, 20.30-23.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden