Column

Zo'n volksheld wil je er graag bij hebben als politieke partij

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

In zijn column in het Algemeen Dagblad probeerde Willem van Hanegem maandag de nederlaag van Feyenoord tegen NAC te verklaren. Hij kwam er niet uit. Wat zaterdag in de Kuip was gebeurd, was nauwelijks te bevatten. Toch moest Feyenoord niet bij de pakken neer gaan zitten, ondanks drie nederlagen in vier wedstrijden. In het Nederlandse voetbal is tegenwoordig niets te dol en kan alles van de ene op de andere dag veranderen, analyseerde Van Hanegem.

Tijdens Feyenoord - NAC verscheen er een opvallend nieuwtje op de sociale media. Een politieke partij, Forum voor Democratie, maakte bekend dat Van Hanegem was verwelkomd als lid nummer 16.280. Partijleider Thierry Baudet en Van Hanegem stonden lachend op een foto. Kort daarna maakte NAC 0-2. Het waren losstaande gebeurtenissen, maar het was verleidelijk om ze aan elkaar te koppelen.

De dienstdoende AD-verslaggever die van het telefonische interview elke week een column maakt, vroeg helaas niets over het lidmaatschap van FvD. Of Van Hanegem wilde niet op de kwestie ingaan, dat kan ook.

Alleen Hugo Borst schreef erover, ook in het AD. Hij deed dat een beetje lacherig en rakelde een tv-optreden van Van Hanegem in de jaren zeventig op. In een programma van Sonja Barend verscheen hij met Joop den Uyl, de socialistische voorman aan wie Nederland zoveel heeft te danken. Ze pingpongden, herinnerde Borst zich. 'Willem was links (...). Veertig jaar later is Willem rechts.' Borst stelt een nieuw partijtje pingpong voor, met Baudet, 'om het de PvdA lekker in te wrijven'.

null Beeld anp
Beeld anp

Intussen kwam op Twitter een krantenknipsel uit 1982 voorbij. Er stond in dat Willem van Hanegem en zijn vrouw Truus zich met de gemeentelijke politiek in hun toenmalige woonplaats Leerdam zouden gaan bemoeien, namens de PvdA. In een toelichting verklaarden ze dat ze de socialistische opvatting 'beknotten op de topinkomens en de minima handhaven' bikkelhard zouden verdedigen. Ja, de tijden zijn veranderd.

Willem is tegenwoordig rechts en laat zich na opnamen voor het programma Business Class van Harry Mens door Baudet paaien om zich aan te sluiten bij FvD. Iedereen vond het wel best, dat lidmaatschap. Het was echt wat voor hem. Hij is nu eenmaal eigenzinnig en onnavolgbaar. Baudet boft maar met zo'n uithangbord. Van Hanegem is een icoon, Willem, een man die als voetballer miljoenen in vervoering bracht en als commentator/columnist nog steeds invloedrijk is. Zo'n volksheld wil je er graag bij hebben als politieke partij.

FvD is niet zo'n heel frisse partij. Baudet waarschuwt ervoor dat onze cultuur, wat dat ook mag zijn, ten onder dreigt te gaan aan 'homeopatische verdunning'. Er wordt gevreesd voor rassenvermenging. De partij heeft daarbij vooral moslims in gedachten. Net zoals Geert Wilders vindt Baudet dat Nederland moet worden terugveroverd. Op elk vlak worden we verzwakt, ondermijnd en overgeleverd, is een van zijn uitspraken. Sommige commentatoren zien overeenkomsten met de theorieën van de nazi's. Baudet probeert bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen en zaait haat. Hij doet geen enkele poging te verbinden.

Als trainer had Van Hanegem altijd een speciale band met Marokkaanse voetballers. Hij verzette zich tegen het stigma dat ze 'onhandelbaar' zouden zijn. Een paar maanden geleden, in het tv-programma Pauw, spraken Marokkaanse spelers met wie hij had gewerkt zo liefdevol over hem dat hij moest huilen. Een voetballer prees hem omdat hij altijd voor zwakkeren opkwam.

In het voetbal is de kleedkamer de plek waar culturen samenkomen. Uitgerekend daar heeft de homeopathische verdunning een enorme rijkdom opgeleverd, dankzij voetballers uit verschillende landen en culturen. Misschien moet Willem van Hanegem, voordat hij zijn contributie naar Forum voor Democratie overmaakt, weer eens een blik werpen in de kleedkamer van Feyenoord. Pingpongen met aanvoerder Karim El Ahmadi is ook een goed idee.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden