Zo’n Tarzankreet is de pest voor mijn stem

Een ouderwets klaslokaal is net zo groot als dertig leerlingen en één juf. Ken nét...

Dat is reuze handig ook, want één juf moet zich verstaanbaar kunnen maken en ook de schatjes aan de achterste tafels kunnen bereiken. Vroeger zaten er rustig vijftig leerlingen rond het potkacheltje van de juf, maar in die tijd mocht je als leerkracht nog lijfstraffen uitdelen. Dat is helaas van overheidswege niet meer toegestaan, dus nu zetten we er maximaal dertig bij mekaar, anders is het zonder slaan met een lineaal niet te doen.

Een leerdomein, daarentegen, meet 275 vierkante meter. Laat u dit getal even bezinken.

Dat is gróót, is het niet? Daar sta ik, soms voor één klas, soms met een collega voor twee of drie groepen. De leerlingen hebben dus méér ruimte, zelfs wanneer er drie klassen tegelijk zitten.

Met dertig leerlingen is 275 vierkante meter ronduit riant. Het nadeel is dat het uitnodigt tot wandelen. Van bovenaf ziet zo’n leerdomein eruit als een mierenhoop.

Ik word er compleet geschuffeld van, maar ik probeer het nut ervan in te zien. Het volk kan overleggen en bewegen en dat schijnt goed te wezen voor de hersentjes. Kauwgom eten ook, vanwege de kaakbeweging, maar dat mag dan weer niet.

Als er negentig leerlingen zitten, wordt het bewegen minder makkelijk, moet ik toegeven. Tijdens het wandelen botst er weleens iemand, waardoor ruzie, waardoor materiaalbreuk, waaruit ellende, waarvan akte. Tijdens de stilte-uren komt iedereen weer tot rust. Inclusief juf.

Misschien kan onze lieve Heer het toekomstig onderwijsgevend personeel wat extra volume geven? Dat is best handig in zo’n grote ruimte. Soms moet je iets in het algemeen mededelen en ik weiger door het feestgedruis heen te praten.

Ik doe dan vaak een Tarzankreet, maar het is de pest voor mijn stem. Merel vindt Tarzan reuze grappig. ‘Aah* doe nog ‘es, mevrouw?’

Duidelijk geval van doel voorbij gestreefd, maar ik heb de aandacht.

Terug naar dertig tafeltjes in rijen vind ik geen optie. Wel voor mijn hersentjes, maar het gaat hier om de hunne. Leerlingen functioneren beter in een stal met vrije uitloop. Nu alleen nog even heropvoeden wat hun troep betreft. In het leerdomein laten ze meer slingeren dan normaal, want ze zitten er toch bijna de hele dag. Op de gang is het soms een bende, want de gang is van iedereen en dus anoniem.

Iemand een tip? Mail de redactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden