Zo'n garage: Griekenland in het klein

Drama is geen rijke stad, maar er rijden heel wat auto's rond. Leen toch geld voor een nieuwe auto, riepen de banken. En iedereen deed dat. En nu gaat het fout met de autobranche.

Iannis Pourouris (uiterst links) in de garage. Beeld Io Cooman
Iannis Pourouris (uiterst links) in de garage.Beeld Io Cooman

Met een daverende klap rijdt een tractor de stalen toegangsdeur eruit bij een autogarage aan de rand van Drama. Ziezo, die is weg. De vrachtwagens staan klaar, het inladen kan beginnen. Snel, de inboedel mee, voordat omwonenden onraad vermoeden.

'Vannacht werken we door,' zegt Iannis Pourouris. Zijn jonge gezicht is gegroefd, hij lijkt ouder dan zijn 28 jaar. De tijd dringt, want het gebouw van deze garage, een Seat-dealer, kan elk moment worden opgeëist door de bank.

De eigenaar, een al oudere man, beent verslagen rond. Zie het toch eens: dit prachtige bedrijf, meer dan twintig jaar oud, het Seat-logo fier op de gevel, zijn zoons willen het graag overnemen.

Drama

Ana van Es verhaalt dagelijks vanuit Drama over de gevolgen van de Griekse crisis. Lees hier (+) de aflevering van gisteren terug.

Griekenland in het klein

Maar helaas, nu gooien de financiën plotseling roet in het eten. Waar is het misgegaan? Iannis Pourouris, een vriend van de familie, trekt een biertje open. Sjekkie erbij. Vooruit dan, hij kan wel even praten. Buiten dansen zijn maten toch nog op het puin.

Deze garage, dat is eigenlijk Griekenland in het klein.

Slok bier. Is je niks vreemds opgevallen aan Drama? Het is een arme stad, maar op straat zijn toch nog zo veel auto's dat ze in het centrum driedubbel geparkeerd staan. Dat komt door de Griekse banken. Die verstrekten massaal leningen voor auto's.

'Zelfs als je het niet kon betalen, kreeg je een lening,' zegt Pourouris. 'Op televisie werd ervoor geadverteerd: leen toch geld voor een auto! Het is niet veel, slechts 200 euro in de maand.'

Ultimatum

Europees ultimatum: als Alex Tsipras niet met een plan komt dat aan het einde van de week door de EU-leiders kan worden goedgekeurd, gaat Griekenland failliet.

Bonus

Garagehouders kregen van de bank voor elke lening een bonus. 'Als je een auto contant wilde afrekenen, zei de garagehouder: nee nee, neem toch een lening! Het is maar 200 euro in de maand. Want dan kreeg de garage commissie.'

Het waren prachtige jaren voor de autobranche in Drama. Maar nu zijn de banken gesloten, is de autoverkoop ingestort en resteren slechts schulden. 'Als je kijkt waarom Griekenland er zo bij ligt, dan kom je uit bij die leningen. We zijn slecht geïnformeerd, voorgelogen en misleid.'

Ook de Seat-dealer zelf raakte verstrikt in het krediet: hij tekende voor een woekerhypotheek. Allemaal de schuld van de bank, moppert een van zijn zoons. 'Het bedrag dat de bank voor dit gebouw vraagt, is krankzinnig hoog.'

In Griekenland is dit een manier om te zeggen dat je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Kale ruïne

Over een paar uur zal de bank het gebouw opeisen. Maar voor het zover is, schieten Pourouris en zijn maten nog even te hulp, om alles van waarde snel uit het gebouw te slopen.

Verrassing: als zo dadelijk de rechter de overdracht komt regelen, dan zal op de plaats van de Seat-garage alleen nog een kale ruïne staan, met gaten in de muur. De apparatuur, de brug, de elektra, ja zelfs de deuren gaan mee in de vrachtwagens.

Vriendendienstje, knipoogt Pourouris, ondernemers onder elkaar. Zelf kun je zomaar de volgende zijn. Veel bedrijven in Drama balanceren op het randje. Hij heeft ook een zaak en een lening die bij nader inzien onbetaalbaar blijkt.

'Het is de schuld van de Europese Unie', vindt hij, want die hamert op een strengere aflossing. 'Dat raakt hardwerkende mensen.' De oplossing? Gewoon een tweede lening regelen.

Kijk uit, stapje naar achteren. Nu de garage toch niet te redden is, gaan de metershoge ramen van de showroom eruit. Pats, met knuppels.

Glas dendert in scherven naar beneden. Nee, allicht weet de bank hier niet van. Het is verboden, maar in de middenstand van Drama weten ze inmiddels: voor de eigenaar loopt zoiets af met slechts een half jaartje voorwaardelijk. 'Zolang je je verder netjes gedraagt, is er niets aan de hand.'

En nu kun je de raamkozijnen tenminste meenemen. Ze komen vast nog weer ergens van pas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden