Zo mislukte een van de spectaculairste ontsnappingspogingen van de afgelopen 25 jaar

De veronderstelde daders laten zich niet uit het veld slaan door een kapotte helikopter

De 'romantische helikoptertocht' die El M. in oktober boekte, bleek deel van een knap ontsnappingsplan. De politie liet de verdachten keurig in de val lopen.

Onderzoek op de locatie waar een verdachte door de politie is doodgeschoten. Beeld anp

Vreemd, denkt de luchtvaartpolitie op 3 oktober 2017: ene Ismael el M. uit Amsterdam heeft voor de volgende dag een dure helikoptervlucht geboekt voor vier personen. El M. - volgens de politie een grote bekende naam uit de onderwereld - zegt alleen niet met vier personen de lucht in te willen. Hij vertelt de helikopterverhuurder dat de vlucht bedoeld is voor hem en zijn vriendin.

Een romantische verrassing zou het moeten worden. Ook wil de Amsterdammer per se niet opstijgen vanuit Lelystad, terwijl dat wel gebruikelijk is bij deze helikopterverhuurder. Het toestel moet en zal vertrekken vanuit het dorp Heythuysen, een plaats in de buurt van de gevangenis in Roermond.

Verdacht, vindt de politie. Want in die gevangenis zit Benaouf A. een 12-jarige gevangenisstraf uit voor zijn rol bij de moord op Najeb Bouhbouh, een liquidatie die als startpunt wordt gezien van de Amsterdamse liquidatiegolf. Dus bericht dit helikopterbedrijf Ismael el M. op verzoek van justitie op 4 oktober in de ochtend dat de vlucht wegens een 'technisch mankement' niet doorgaat. Vanaf dat moment wordt El M. nauwlettend in de gaten gehouden.

Dat bleek woensdag in de Amsterdamse rechtbank tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak die draait om een mislukte ontsnappingspoging met een helikopter. Het resultaat van dit rechercheonderzoek: minimaal acht veelal zeer jonge verdachten, de inbeslagname van meerdere zware wapens en een nauwgezette reconstructie van de voorbereiding van een van de spectaculairste ontsnappingspogingen van de afgelopen 25 jaar.

Want de veronderstelde daders lieten zich niet uit het veld slaan door een kapotte helikopter. Ze boekten een nieuwe vlucht, ditmaal vanaf Kempen Airport in Budel. Wat ze niet weten, is dat daar inmiddels een undercoveragent aan de slag is gegaan, en dat het de politie is met wie ze een afspraak plannen voor een vlucht op 11 oktober om 13:30 uur.

De politie doet onderzoek op de plek waar een verdachte is neergeschoten. Beeld anp

Bij het boeken van de helikopter eist de huurder dat de piloot van Kempen Airport een tussenlanding maakt in Weert. Ook heeft de politie ontdekt dat een Colombiaanse piloot zich bij het gezelschap heeft gevoegd, waarschijnlijk om het toestel tijdens de tussenstop 'over te nemen'. Deze 54-jarige Alvaro G. is de enige die na zijn arrestatie een uitgebreide verklaring geeft, de andere verdachten zwijgen. G. zegt dat hij naar Nederland is gehaald om 'een persoon te vervoeren'.

Eenmaal in Nederland krijgt hij te horen dat het mogelijk om twee personen zou gaan. Of de verdachten plannen hadden om nog een gedetineerde te bevrijden, is onduidelijk. Ook zouden de verdachten de piloot een foto van een plattegrond hebben getoond: het is een tekening van de luchtplaats van de gevangenis in Roermond. Hier zou hij Benaouf A. moeten oppikken. Eenzelfde tekening wordt later gevonden in diens cel.

In de dagen voor de ontsnappingspoging ziet de politie hoe de verdachten zich voorbereiden. Bij verschillende Praxisfilialen worden onder meer spijkers en pvc-buizen gekocht. Oftewel: onderdelen van de later gevonden kraaienpoten, handig voor het lekprikken van autobanden van achtervolgende politieauto's.

De avond voor de geplande ontsnapping nemen de verdachten hun intrek in een hotel in Eindhoven. De volgende ochtend vertrekken ze richting het zuiden. In een tapgesprek vangt de politie op dat de jongens zich druk maken over het juiste moment om naar de gevangenis te vliegen. De helikopter moet immers niet te vroeg aankomen. Want 'misschien staan ze nog in de gang, zijn ze bezig, zien ze die helikopter en doen ze alarm'. Benaouf A. mag luchten vanaf 13.55 uur, voor die tijd mag de helikopter niet te zien zijn.

Om 13:30 verschijnt verdachte Houssain el M. alleen bij Kempen Airport in Budel. Hij wordt meteen gearresteerd. Maar de gehuurde helikopter vliegt wel weg, want de politie vermoedt dat in Weert de andere verdachten klaarstaan om opgepikt te worden. Ook een arrestatieteam is onderweg. Als de inzittenden van een gestolen BMW de politie in het vizier krijgen, 'nemen ze de spat'. Maar even later wordt de bestuurder alsnog gearresteerd, de twee anderen worden later gepakt.

Ook in de buurt van Roermond houden zich nog verdachten op, maar zij vluchten eveneens als ze het arrestatieteam zien. Uiteindelijk sterft een van de twee inzittenden door politiekogels, de ander wordt gearresteerd. Niet veel later vindt de politie in de auto's op de 'stashplaats' en langs de berm van de weg automatische vuurwapens, patronen, een Walther PK, jerrycans met benzine, vuurpijlen en bakken vol kraaienpoten. Wat het OM betreft, blijkt hieruit dat de verdachten bereid waren 'hun rol bij de kaping en de ontsnapping desnoods met geweld of onder bedreiging van geweld' te vervullen. 'Het was een goed georganiseerd en gecoördineerd kaping- en ontsnappingsplan', aldus de officier van justitie Carolien Cnossen.

Op 28 maart wordt het proces tegen deze vijf verdachten hervat. Eind januari is de eerste voorbereidende zitting tegen twee andere verdachten. Een achtste verdachte is nog voortvluchtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.