Zo maak je een pocket-cv

De nieuwste trend in cv-land? Schrappen, schrappen en nog eens schrappen. Tot enkel de pure essentie overblijft. En die zet je vervolgens op een klein, al dan niet dubbelgevouwen kaartje: het pocket-cv.

Redactie
null Beeld

Tip van de sluier
Wie deze herfst wil gaan netwerken op netwerkevenementen en carrièrebeurzen doet er goed aan een stapel van deze pocket-cv's op zak te hebben. In tegenstelling tot bij een visitekaartje gaat het bij een pocket-cv niet om de functie die je al uitoefent, maar om de baan waar je naar op zoek bent.

Waar een traditioneel cv in de meeste gevallen de bedoeling heeft een volledig overzicht te geven van je loopbaan, wil een pocket-cv enkel de aandacht van een recruiter opwekken. Je licht een tip van de sluier over je talent op, maar toont nog niet alles.

Veel voordelen
Een pocket-cv kan een ideaal instrument zijn om jezelf aan de man te brengen. Waarom? Omdat het beknopt en discreet is en omdat je er op carrièrebeurzen en netwerkevenementen op een handige en snelle manier jezelf mee kunt introduceren.

Zo'n pocket-cv is dan ook zowel geschikt voor iemand die (voor het eerst) de arbeidsmarkt betreedt als voor iemand die al een vaste baan heeft, maar steeds zijn ogen goed openhoudt voor nieuwe kansen.

Hoe maak je een pocket-cv?
Het uitgangspunt voor een pocket-cv moet zijn dat je alle overbodige informatie schrapt en dat je focust op de informatie die cruciaal is voor een potentiële werkgever.

De volgende zaken kunnen er dus opstaan:
- Je naam
- Je contactgegevens: telefoonnummer en e-mail
- De drie belangrijkste banen die je al uitgevoerd hebt. Ben je een schoolverlater? Zet er dan op welke baan je zoekt of in welke sector je wilt werken.
- Je troeven, zoals talenkennis of specifieke kwaliteiten
- Een korte slagzin die je typeert: bijvoorbeeld 'Multimedia-expert met 5 jaar ervaring'

Wat laat je achterwege? Het volledige overzicht van alle banen die je al gedaan hebt en de diploma's en cursussen die je hebt behaald. Enkel als ze van grote waarde zijn kan je ze vermelden.

De puntjes op de 'i'
Zorg ervoor dat het lettertype op je kaartje voor iedereen leesbaar is. Sommige HR-specialisten raden aan om een pocket-cv op mat papier af te drukken en slechts één kant te gebruiken. Op die manier kunnen recruiters op de achterkant nog iets schrijven. Ben je een grafisch ontwerper, illustrator of heb je een andere creatieve functie? Dan kan je de achterkant gebruiken om er een staaltje van je kunnen op te zetten. Je kunt je pocket-cv of portfolio ook in drieën opvouwen of een soort waaiertje maken van meerdere kaartjes (zie afbeelding).

Ten slotte is het een goed idee om je pocket-cv op een zo breed mogelijk publiek te testen. Wees niet gierig met kaartjes en deel ze royaal uit. Het is de bedoeling dat je indruk maakt op mogelijke werkgevers en dat zij jou en jouw kwaliteiten onthouden. Een pocket-cv is hier een uitstekend hulpmiddel voor. (Bron: vacature.com)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden