Zo maak je de perfecte oefencake

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Appel-rum-rozijnencake.

Beeld Yvette van Boven

Soms ontvang ik een bezorgd mailtje dat de taart of cake niet gaar is geworden binnen de tijd die ik had aangegeven. Dat kan.

Ik zet de volgende tekst altijd in elk boek en in deze rubriek herhaal ik het ook af en toe, maar voor de zekerheid doen we even een opfriscursus: ovens verschillen in temperatuur, zelfs die van eenzelfde merk. Lees de aangegeven temperaturen en baktijden daarom altijd als een betrouwbare aanwijzing, maar pas ze zo nodig altijd aan uw eigen oven aan. Koop een oventhermometer, ze kosten bijna niks en dan weet u precies hoe heet uw oven echt is. De ovenknop geeft niet de temperatuur, maar de gewénste temperatuur aan.

Om te oefenen deze week een eenvoudige doch heerlijke appelcake.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm goed in. Snij de appels in blokjes, meng ze met de volgende 7 ingrediënten en laat ze 1 uur tot 1 nacht staan.

Meng de kaneel door het bakmeel in de keukenmachine of met de hand. Pulseer de boter erdoor tot het op grof broodkruim lijkt. Meng de basterdsuiker erdoor en de eieren.

Pulseer tot een smeuïg beslag. Roer 2/3 van de appelblokjes erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en bestrooi met de rest van de appelrozijnenmix. Bestrooi met rietsuiker.

Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar, steek er bij twijfel een satéprikker in: als hij er droog uitkomt, is de cake goed. Laat hem iets afkoelen op een rooster voor u de vorm verwijdert.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Ingrediënten

400 g appels, geschild, klokhuizen verwijderd
sap van een halve citroen
125 g rozijnen
75 ml bruine rum
1 theel. gemberpoeder
1 theel. kaneel
halve theel. gemalen kruidnagel
snuf zout

225 g zelfrijzend bakmeel
1 theel. kaneel
125 g boter, op kamertemperatuur
125 g bruine basterdsuiker
3 kleine of 2 grote eieren
3 eetl. rietsuiker

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden