Zo lieten Baudet en Hiddema zich het parlement in giechelen

Zaterdag stond in deze krant een interview met Thierry Baudet. De eerste (aanzet tot een) vraag luidde: 'Vanuit het niets pakt Forum voor Democratie twee zetels, zonder veel aandacht van kranten en televisieprogramma's.' Gevolgd door een gretige bevestiging van de geïnterviewde: 'Wij merkten gauw: fuck, daar komen we nooit tussen.'

Frank Heinen
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Om het bij tv te houden: in de verkiezingsaanloop zat Baudet onder meer bij Pauw & Jinek, De Tafel van Thijs, Buitenhof en bij DWDD's Het Lagerhuis. Nieuwsuur wijdde een reportage aan zijn campagne, Pownews kwam na praktisch iedere zucht om toelichting vragen en Baudets nummer twee Theo Hiddema kampeerde zo ongeveer bij Business Class, het RTL7-zondagochtendvariété waar de open haard meer tegengas geeft dan de gastheer. Bovendien keerde het lavendelzakjesfragment uit de Manbijthondiaanse rondleiding door Baudets woonst in werkelijk ieder programma terug.

Thierry Baudet en Theo Hiddema bij Pauw en Jinek Beeld
Thierry Baudet en Theo Hiddema bij Pauw en JinekBeeld

Geen onaardige score voor een partij die er nooit tussen komt. In een aantal van die gesprekken kwamen de media zelf er slecht vanaf. Baudet constateerde in Pownews een 'stuitend gebrek aan intellectuele interesse bij de Nederlandse journalistiek' (hij bedoelde: interesse in mij) en Hiddema noemde Frits Wester een 'funeste kletsmeier' - op zich geen onkomische omkering van zaken. Aanleiding was het feit dat men Baudets uitspraken over homeopathische verdunning van de Nederlandse cultuur had opgepikt en er, nou ja, een beetje ontdaan van was. Of, zoals Rick Nieman het zondag uitlegde: 'Als je dat soort uitspraken doet, gaat het daarover en niet over de inhoud.' Huh?

Sinds de uitslagenavond woensdag - twee zetels - was het Forum voor Democratie (FvD) bij Pauw & Jinek (in tweevoud), Pownews, Business Class en op de bank van WNL op Zondag. Tijdens die optredens lag op Baudets gezicht de glimlach van iemand die lang geleden al de grens tussen bravoure en zelfoverschatting is overgestoken en tijdens het dolen door het pikkedonker van het eigen gelijk op een zootje stemmers is gestoten. Hiddema, die zondag Harry Mens een presentje overhandigde omdat hij een 'politieke visionair' was gebleken, zat er bij Pauw & Jinek bij als een man die na een dolle kroegavond wordt geconfronteerd met z'n eigen handtekening onder een op een bierviltje opgesteld contract. En weer werd het mantra herhaald: 'We zijn een beetje buiten beeld gebleven.'

In vrijwel al die gesprekken valt iets op. Je moet de televisie op vol volume zetten om het te horen. Een zacht maar doordringend gegnuif. Van presentatoren, medegasten, publiek, van de redactie ergens achter in de zaal en van de kijker thuis, die is geconditioneerd om alles wat hem wordt voorgeschoteld als entertainment te beschouwen. De enige keer dat Baudet bevraagd werd over wat hij dan wel bedoelde met zijn huiveringwekkende praatjes, was in Buitenhof, door Paul Witteman. Dat was erg goed, en best ongezellig. Voor de rest was het #Ophef, #nounou, #hihi en #lavendelzakje. Laat maar ratelen, kunnen we lachen. Zo lieten Baudet en Hiddema zich het parlement in giechelen.

Lees verder:

Thierry Baudet: 'Ik ben erg door Fortuyn geïnspireerd, maar kan niet in zijn schaduw staan.'
Thierry Baudet is een van de grote verrassingen deze verkiezingen. Met twee zetels komt hij in de Kamer. Tijd om te weten wat hij nu echt vindt van moslims, Wilders en vrouwen. (+)

Column Aaf: De geoefende gezichtjes van Thierry Baudet
Het ergste aan het feit dat we nu vier jaar opgescheept zitten met Thierry Baudet, is dat we daardoor nu ook vier jaar opgescheept zitten met de gezichtjes van Thierry Baudet.

Sarah Sluimer: 'De duistere droom van Thierry Baudet'
Er is niets grappig, niets charmant en niets verfrissend aan deze man. Maak hem niet tot paradijsvogel. Zie hem voor wat hij is en zie waar hij tot kan uitgroeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden