Zo kwam één van de allereerste internetfenomenen tot stand: maker van 'Leave Britney Alone' blikt terug

Het filmpje werd een van de eerste viral video's ooit en de maker ervan groeide van de één op de andere dag uit tot een van de eerste YouTube-sterren. Nu, tien jaar later, blikt hij in een interview met Vice uitgebreid en eerlijk terug. 'Britney Spears en mijn moeder waren de twee vrouwen naar wie ik echt opkeek.'

Beeld uit het filmpje 'Leave Britney alone' Beeld YouTube.
Beeld uit het filmpje 'Leave Britney alone'Beeld YouTube.

Een dansende politieagent, een naakte man in de regen, Arjen Lubachs verzonnen Game of Thrones-spin off, er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of een YouTubefilmpje gaat viral op social media. We klikken, kijken, delen en denken er haast niet meer bij na.

Hoe begon dit eigenlijk? Het verhaal begint tien jaar geleden. In 2007 zette de jonge Amerikaan Chris Crocker zijn video op internet waarin hij het op hysterische wijze opnam voor het toenmalige popidool Britney Spears.

Ongetwijfeld zal Crocker nooit hebben kunnen vermoeden dat dit ene filmpje zijn leven overhoop zou gooien. Maar belangrijker nog, zijn internetcarrière zou lanceren en daarmee andere vloggers zou inspireren tot het (fulltime) maken van YouTube-filmpjes. Crocker was daar toen nog helemaal niet mee bezig.

De destijds 19-jarige jongen uit het dorpje Kenwood (Tennessee) woonde samen met zijn grootouders en was vooral druk met zijn blog op MySpace, waarin hij zijn leven als homoseksueel in een zwaar christelijke omgeving beschreef. En daar kon hij ook zijn fascinatie kwijt voor zijn grote idool, Britney Spears.

(Tekst gaat verder onder video).

Meer lezen?

Lees hier het interview van Vice met Chris Crocker.

Achtbaan van ellende

Zijn hele kamer hing vol posters van het voormalige Disney-sterretje dat was uitgegroeid tot een wereldwijde popster dankzij opzwepende nummers als Oops I Did It Again en Baby One More Time. Maar in 2007 liepen haar leven en carièrre flink wat averij op. Spears lag in een vechtscheiding met haar echtgenoot Kevin Federline, vocht voor de voogdij over haar twee kinderen en kampte met depressies en een drugsverslaving. De Amerikaanse media berichtten breeduit hoe de blonde zangeres haar hoofd kaal had geschoren en in en uit afkickklinieken wandelde.

Begin september leek aan de achtbaan van ellende echter een einde te komen. Spears zou een heuse comeback beleven op het podium dat haar zoveel successen had geboden: de MTV Music Awards. Maar haar openingsact van de prijzengala zou uitmonden in een ramp. Ze oogde niet fit in haar zwarte topje en korte broek. Het playbacken van Gimme More verliep moeizaam en ook haar zo vaak geroemde danspasjes waren verre van vlekkeloos. Intussen waren haar ogen haast net zo flets als de nepblonde haren op haar hoofd.

'Leave Britney Alone'

Spears' optreden kon daags erna logischerwijs rekenen op kritiek, hoongelach en medelijden. Dit moest wel het einde van haar carrière zijn, was de algemene consensus. En toen besloot Crocker dat het genoeg was geweest en dat híj voor haar in de bres moest springen.

Zittend voor een wit gordijn in zijn kamer schreeuwde en huilde Crocker naar de camera. 'Alles waar jullie om geven zijn lezers en geld aan haar te verdienen. Ze is een mens! Laat Britney met rust! Ik meen het! Iedereen die een probleem met haar heeft, pak mij aan, zij is nu niet ok', beet hij de criticasters van Spears toe.

Zijn 'Leave Britney Alone' leidde die 10 september 2007 binnen twee uur tot twee miljoen views. Binnen twee dagen was het filmpje al vier miljoen keer bekeken - een ongekend aantal destijds. Crockers oproep lokte ook felle reacties uit, honderden parodieën, maar ook doodsbedreigingen. Hetero's zagen Crocker met zijn halflange geblondeerde haren als een grap, homoseksuelen noemden hem een schande voor de homogemeenschap.

Britney Spears in 2003. Beeld anp
Britney Spears in 2003.Beeld anp

Gemengde gevoelens

Maar het maakte Crocker van de ene op de andere dag ook een internetfenomeen. Een carrière als realityster flopte, maar ook kortstondige uitstapjes als zanger en gayporno-acteur mislukten. Maar nog altijd heeft hij honderdduizenden volgers op Facebook en Instagram.

Zijn liefde voor Britney Spears - met wie het overigens helemaal goed is gekomen en al weer een tijdje een show heeft in Las Vegas - is inmiddels wel wat minder geestdriftig. Twee jaar geleden besloot Crocker zijn YouTube-account te verwijderen en daarmee ook zijn geruchtmakende 'Leave Britney Alone'-filmpje. Al weet iedereen dat op internet nooit echt iets verdwijnt.

Crocker kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn bijzondere '15 minutes of fame', zo blijkt uit een interview met Vice, waarin hij na tien jaar terugkijkt op zijn veelbesproken filmpje. Dat hij zo plots beroemd werd, heeft hem minder gedaan dan de doodsbedreigingen.

En waarom hij destijds zo overreageerde? Hij zegt er na jaren van therapie uit te zijn: 'De reden dat ik het zo uitgesproken opnam voor Britney Spears was omdat mijn moeder net terug was van de oorlog in Irak. Het was dezelfde tijd waarin mijn moeder, een oorlogsveteraan, een verslavingsprobleem had en dakloos was geworden. Britney Spears en mijn moeder waren de twee vrouwen naar wie ik echt opkeek. Ik was zo fel omdat ik mijn moeder probeerde te helpen. Toen ik mijn favoriete popster, die mij inspiratie gaf, ook zo zag worstelen, kwam alles samen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden