Zo komt het Spuikwartier in Den Haag eruit te zien

Het Lucent Danstheater van architect Rem Koolhaas, de Dr. Anton Philipszaal en het oude ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie in de Haagse binnenstad worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe cultuurcomplex.

Ontwerp van het nieuwe cultuurgebouw in Den Haag. Beeld .
Ontwerp van het nieuwe cultuurgebouw in Den Haag.Beeld .

'We gaan het silhouet van de binnenstad afmaken', zei architect Jo Coenen woensdag bij de presentatie van het nieuwe spuikwartier. Samen met architect Patrick Fransen (HH architecten) en Bouwbedrijf VolkerWessels won hij de aanbesteding van twee andere consortia.

De sloop van de oude gebouwen ligt gevoelig in de stad, maar Coenen zegt na technisch onderzoek en veel studie geen andere weg te zien. 'Wil je het duurzaam doen, dan moet je slopen.'

Tekst loopt door onder foto.

null Beeld .
Beeld .

De presentatie vormt het voorlopige sluitstuk van een hoofdpijndiscussie in de hofstad. Vorig jaar maakte de nieuwe gemeenteraad korte metten met ver gevorderde plannen voor het Spuiforum, het 'cultuurpaleis' dat onderdak moest bieden aan het Koninklijk Conservatorium, het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater. In 2010 was een vergelijkbaar plan ook al eens gesneuveld. Nu gaat het dan toch gebeuren.

Wethouders Joris Wijsmuller (Stedelijke Ontwikkeling) noemde de uitkomst dan ook 'bevrijdend'. In de vorige raadsperiode leidde hij namens de Haagse Stadspartij de oppositie tegen het Spuiforum. Volgens hem was het 181 miljoen euro kostende plan te duur en ongewenst door de Haagse burger. Destijds pleitte hij voor hergebruik van de bestaande gebouwen.

Tekst loopt door onder foto.

null Beeld .
Beeld .

Nadat diezelfde burger Wijsmuller bij de gemeenteraadsverkiezingen het college in had gestemd, kwam er een compromis. Marktpartijen konden zich inschrijven voor een gebiedsvisie. De winnende partij moest voor een lager bedrag (176 miljoen) het complex ontwerpen, bouwen én vijfentwintig jaar onderhouden. Het resultaat is een vernieuwd centrum voor een gegarandeerde prijs, meent Wijsmuller. 'Ik ben supertrots. Hierdoor wordt hartje stad wakker gekust.'

De Haagse oppositie ziet het anders. 'In plaats van renovatie krijgen we een massieve blokkendoos die nog steeds bijna 200 miljoen kost. Dit lijkt verdacht veel op het plan waar vrijwel iedereen in Den Haag tegen was', aldus SP-raadslid Aisha Akhiat. 'Dit is hoe kiezersbedrog eruit ziet', zei PVV-raadslid Danielle de Winter. 'Ook de belofte van hergebruik van de bestaande gebouwen is nu gebroken. Het is een schoffering van de kiezers.'

Nieuw stadshart

Naast het cultuurcomplex - dat van iedere zijde toegankelijk zal zijn - komen er driehonderd woningen, een ondergrondse fietsenstalling, winkels en een luxehotel. Door het doortrekken van enkele straten ontstaat volgens Coenen een nieuw stadshart, het 'coeur'. Het Spuiplein aan de andere kant krijgt bomen en vijvers, om de veelgehoorde klacht dat het er ongezellig is te laten verstommen. 'Denk aan Brussel, Parijs, Lyon', aldus Coenen.

Opmerkelijk is dat het complex met 37 meter hoogte lager blijft dan het 50 meter hoge Haagse stadhuis. Het Spuiforum zou een 'cultuurkolos' worden van 70 meter hoog. 'Compact' en 'duurzaam', zijn nu de steekwoorden.

Volgens Coenen vormt het ontwerp geen 'domme doos', maar een 'ensemble' met het stadhuis. De geledingen van de grote buurman komen terug in de gevel van het cultuurcentrum en in die van het nieuwe hotel. 'Waarom dat niet saai is? Omdat herhaling mooi kan zijn', aldus de architect. De bouw begint in 2016. Drie jaar later moet het klaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden