Opinie

'Zo kan het kabinet de voedingsbodem voor de PVV wegscheppen'

Het kabinet kan wel degelijk maatregelen nemen om de aanhang van de PVV de wind uit de zeilen te nemen, schrijft Ton Planken.

Geert Wilders. Beeld null
Geert Wilders.

Rob Oudkerk is niet de enige die zich stoort aan het ontbreken van een zichtbare, concrete aanpak van de echte of vermeende problemen die kiezers naar Wilders doen trekken. Maar waar te beginnen?

Laat het kabinet het Sociaal en Cultureel Planbureau opdracht geven met enquêtes en analyses (snel) vast te stellen hoeveel mensen welke fenomenen onverteerbaar vinden en hen doen afkeren van de politiek, naar Wilders' PVV doen trekken, of met grote tegenzin toch nog maar weer eens op de oude partij hebben doen stemmen. Denk niet dat we dat allemaal al perfect weten. Stel in elk geval onomstotelijk vast wat precies de maagzweer van onze democratie veroorzaakt.

Top-3 irritatiebarometer
Het kabinet kan beginnen met het daadwerkelijk aanpakken van de top-3 van die irritatiebarometer. Kondig die fundamentele aanpak ook nadrukkelijk aan. 'Wij luisteren wel degelijk.' Stel, dat een van die topfrustraties van burgers de 'zakkenvullersmentaliteit', 'baantjesjagerij' en 'pluchekleverij' van politici en bestuurders is. Denk voor de aanpak eerder aan een verkorting van het het wachtgeld van politici en bestuurders tot drie maanden, dan dat je verontwaardigde verklaringen afsteekt dat het niet waar is, of dat politici zoveel meer risico op baanverlies lopen. Die tijd is voorbij en gewone burgers hebben ook niet minstens tweeënhalf jaar (!) jaar wachtgeld. Haal dat schrijnende contrast weg!

Laat ook een bewindspersoon die evident faalt niet om coalitie-politieke redenen toch aan het pluche vastgeplakt zitten, maar stuur hem weg (Plasterk). Vraag partijen ook ernst te maken met het sluiten van stembusakkoorden vóór de verkiezingen. Enkele evidente marges ingebouwd. Want we willen verkiezingsbeloften ook kunnen inlossen en ze niet meer hoeven breken.

Of stel dat de miljardenleningen ('van onze zuurverdiende belastingcenten') aan Griekenland, of straks Oekraïne, een grote steen des aanstoots vormen. Dan helpen abstracte macro-economische of geopolitieke verhalen echt niet. Dan dienen Rutte en Dijsselbloem nog vóór de Europese verkiezingen van mei de minister-president en de minister van Financiën van Griekenland naar Nederland te ontbieden. Desnoods onder de dreiging dat Nederland anders dwars gaat liggen bij vervolgleningen, 'want we kunnen ons beleid in de Eurozone onze burgers niet meer uitleggen als er voor hen geen zekerheden op terugbetalen zichtbaar zijn'.

Die beide Griekse heren komen hier dan in de volle openbaarheid en in menig tv-programma uitleggen hoe zeker het is dat we die leningen - géén giften - terugkrijgen en op welke termijn, met welke winst voor Nederland. Welke economische groei zij, mede dankzij Nederland, voor hun land weer in dankbaarheid verwachten, en zo verder.

Leiderschap bewijzen
Zolang de Nederlandse kiezer maar op zijn netvlies krijgt dat onze politici zich niet schouderophalend afkeren van de sentimenten rond de miljarden die naar Zuid-Europa gaan. Het kabinet moet bij zulke bepalende ontwikkelingen voor de politieke gezondheid van Nederland juist zijn leiderschap bewijzen!

Waarom ook maakt Nederland met het oog op de Europese verkiezingen geen einde aan de gekte van dat peperdure gereis van het Europees Parlement tussen Straatsburg en Brussel? Ga als voltallig - ja, voltallig ! - kabinet maar demonstreren in Brussel. 'Want we krijgen het onze burgers niet meer uitgelegd, met dramatische gevolgen voor de steun aan de EU.' Neem het initiatief in de EU om de Fransen in Straatsburg compenserende werkgelegenheid te bieden en veto alle belangrijke besluiten in de EU totdat dat varkentje is gewassen.

Kortom, doe hoe dan ook iets wat tot een oplossing kan leiden, iets wat burgers snappen en kunnen waarderen.

Wie is trouwens de coördinerend minister voor de Marokkanenproblematiek? Hoe vaak informeert die minister ons welke vooruitgang wordt geboekt in al die gemeenten met een Veiligheidshuis dat zich sterk met Marokkanen bezighoudt?

Laat het kabinet elke derde vrijdag van de maand één zo'n thema behandelen. De betrokken vakminister kan de voortgang en de voortzetting dan op de persconferentie naast Rutte presenteren. Schep die voedingsbodem voor de PVV weg.

Ton Planken is communicatieadviseur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden