Zo is Appie Nouri van slachtoffer verworden tot speelbal

Paul Onkenhout
null Beeld

In een vlog waarin een oudere broer het debuut van Abdelhak Nouri in het eerste elftal van Ajax vastlegde, bijna anderhalf jaar geleden, was ook te zien hoe de voetballer 's avonds terugkeerde bij zijn ouderlijk huis in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Op de stoep werd Nouri onthaald door vrienden.

Nouri had eindelijk zijn debuut gemaakt en ook nog eens gescoord. De vrienden waren opgewonden. Nouri zag het even glimlachend aan en zei toen dat ze stil moesten zijn, vanwege de buren. Zelfs de grootste cynicus smolt. Hij was pas 19.

Waar hij was, was hoop en aanstekelijke vrolijkheid. Op 8 juli 2017 werd hij in Oostenrijk getroffen door een hartstilstand. Het collectieve verdriet, gevoeld tot in Rotterdam-Zuid aan toe, hield maandenlang aan. Stay strong Appie. Dat was de eerste fase.

De tweede is onlangs begonnen. De start vond plaats op het moment dat voor de eerste keer het woord 'letseladvocaat' werd gebruikt. Dat was zaterdag, in NRC Handelsblad.

De krant meldde dat de familie van Nouri een letseladvocaat in de arm had genomen vanwege twijfels over de medische behandeling van de voetballer voor, tijdens en na diens ongeval. Nouri zou een hartafwijking hebben gehad die Ajax niet aan de familie had gemeld en evenmin aan de voetballer zelf - de eerste impliciete beschuldiging.

De fall-out van het stuk was omvangrijk. Daar waren weer een paar artsen, anonieme artsen, die op grond van televisiebeelden zeiden dat de clubarts van Ajax in Oostenrijk zijn werk niet goed had gedaan. Ook ging het uitgebreid over de vermeende hartafwijking en de vermeende geheimzinnigheid daarover van Ajax.

Wat eerst een onfortuinlijk en akelig ongeval was, de hoogste vorm van pech, werd een voorbeeld van menselijk falen; tenminste, dat werd ons op listige wijze wijsgemaakt. Op maandag was het frame ingedaald dat het ongeval te voorkomen was geweest en dat de KNVB - die de hartafwijking al in 2014 had geconstateerd - en Ajax ernstig in gebreke waren gebleven.

De juristen hadden de eerste slag binnen. Niemand zal weerspreken dat alle feiten boven tafel moeten komen, maar moet dat per se met behulp van pr-kanon en beroepsdeskundige Peter R. de Vries?

Plotseling dook hij op, de gedeelde naamgever van het nieuwe advocatenkantoor De Vries & Kasem. Het kantoor publiceerde zaterdag een verklaring van de familie Nouri naar aanleiding van het NRC-stuk.

Khalid Kasem is de advocaat van de familie. Zijn beroemde partner legde er in het weekeinde zoveel nadruk op dat de familie niet was geïnformeerd over de hartafwijking van Nouri dat je automatisch dacht dat hier kwade opzet in het spel was . Weer een puntje voor de aanklagers.

In De Telegraaf trok Valentijn Driessen maandag van leer tegen 'laffe medici' (vanwege hun anonieme commentaren) en 'gehaaide letselschadeadvocaten'. Ik voelde precies dezelfde weerzin.

John Beer is een van die gehaaide letseladvocaten. Hij speelt in de Champions League. Zijn kantoor staat onder meer slachtoffers en nabestaanden bij van het schietdrama in Alphen aan den Rijn, de Loosdrechtse straatrace en de ramp met de MH17 - geen kleine jongen dus.

Zijn tactiek is duidelijk. De letseladvocaat probeert de indruk te wekken dat hij een ridder der rechtvaardigheid is, een strijder voor de goede zaak die met de meest nobele motieven de familie bijstaat.

Discretie is geen optie. Beer gaf al interviews bij Jinek en aan de NOS. Publiciteit is een belangrijk wapen van deze koene strijders. Deze mensen zouden hun werk ook in stilte kunnen doen, zou je denken, maar zo werkt het niet. Er moet een zaak worden gewonnen. Ze moeten twijfels zaaien. Insinueren.

Zo is Appie Nouri van slachtoffer speelbal geworden, een juridisch geval - alsof het allemaal al niet triest genoeg was.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden