Zo hield KPN de Mexicanen buiten

De sfeer tussen America Movil en KPN is voor het overnamebod al niet goed, blijkt uit het AFM-biedingsbericht. Miljardair Carlos Slim zou voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Ze gaven elkaar deze week de schuld van het mislukken van de overname, KPN en het Mexicaanse America Movil (AMX) van de rijkste man ter wereld, Carlos Slim. Volgens de Mexicanen wilde KPN nergens over praten voordat het bod werd verhoogd, volgens KPN-topman Eelco Blok wilden de Mexicanen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De sfeer is al ver voor het overnamebod van 9 augustus niet goed, blijkt uit het biedingsbericht van AMX. Dat overnamedocument werd vrijdag door beurstoezichthouder AFM gepubliceerd, hoewel het bod dus van tafel is.

Uit het 220 pagina's tellende gedetailleerde verslag blijkt dat de Mexicanen al vroeg in de zomer ontstemd zijn. KPN heeft dan gemeld dat het de Duitse dochter E-Plus gaat verkopen aan het Spaanse Telefonica, terwijl de Mexicanen de prijs te laag vinden. In die sfeer treffen de partijen elkaar op dinsdag 6 augustus in Parijs. Die ontmoeting, op voorstel van AMX blijkt het begin van het overnamegevecht dat deze week voorlopig eindigde. America Movil-baas Daniël Haij, de schoonzoon van Carlos Slim, praat met president-commissaris Jos Streppel van KPN. Hij legt nogmaals uit dat de prijs voor E-Plus te laag is. En er wordt gepraat over de mogelijkheden van een bod op KPN.

Woensdag 7 augustus

Haij en Streppel bellen nog even. Er wordt een overnameprijs genoemd van 2,30 euro per aandeel.

Vrijdag 9 augustus

America Movil brengt een bod uit van 2,40 euro. De Mexicanen zeggen de plannen, het merk en het Haagse hoofdkantoor van KPN te zullen handhaven. Er zijn, volgens AMX, ook toezeggingen gedaan over de nationale veiligheid (het noodnummer 112 en C2000) en over de sponsorcontracten, met onder meer de schaatsbond. Er worden afspraken gemaakt de week erna verder te praten.

Dinsdag 13 augustus

De Stichting Preferente Aandelen B KPN, de beschermingswal van KPN, geeft een persbericht uit waarin 'zorgen' worden uitgesproken over 'de recente ontwikkelingen'. Een dag later is er een ontmoeting in Amsterdam. America Movil-bestuurder Oscar von Hauske Solis vertelt Blok dat de Mexicanen ook genoegen zullen nemen met een gewone meerderheid van de aandelen. Gebruikelijk is een bod op alle aandelen, waardoor de Mexicanen later het verwijt krijgen KPN voor een koopje te willen inlijven.

Een dag later vertelt Blok de Mexicanen dat het voorstel over de zeggenschap niet acceptabel is. AMX wil er verder over praten, als KPN met een tegenvoorstel komt.

Maandag 26 Augustus

De Mexicanen melden bij Telefonica een betere prijs voor E-Plus bedongen te hebben, buiten KPN om. AMX steunt nu de verkoop van de Duitse dochter. Lang werd getwijfeld of de deal van de Mexicanen wel mocht. AMX zou KPN juist willen hebben vanwege deze dochter, die toegang geeft tot de grote Duitse markt. Dat obstakel is met de hogere verkoopprijs weg, nu de bezorgde Stichting nog. Die heeft nog niet gereageerd op de Mexicaanse uitnodiging om te praten.

Dinsdag 27 augustus

Een fraaie zomerdag. Daniel Haij en zijn juridisch adviseur Alejandro Cantú dineren met Eelco Blok om verder te praten over het bod. Locatie: bij Blok thuis.

Woensdag 28 t/m vrijdag 30 augustus

Het lijkt nu snel te gaan. Haij en Cantú praten met minister Henk Kamp van Economische Zaken, met vertegenwoordigers van vier vakbonden, met de toezichthouders ACM (Autoriteit Consument & Markt) en AFM (Autoriteit Financiële Markten) en enkele grootaandeelhouders van KPN. Op donderdag 29 augustus is dan het gesprek van het Mexicaanse duo met Jacques Schraven en Peter Wakkie van de Stichting KPN. Oud-Ahold-bestuurder Wakkie is een topjurist met veel overname-ervaring. Een afspraak van Cantú met Eelco Blok wordt door KPN verzet naar vrijdag.

Donderdagavond laat maakt de Stichting KPN bekend een beschermingswal in stelling te brengen door het aantal aandelen tijdelijk te verdubbelen. Volgens de Stichting is de continuïteit van KPN in het geding door het bod van 9 augustus dat 'zonder vooroverleg met KPN' is gedaan. De Stichting zegt niet tegen de overname te zijn. Maar in de Nederlandse verhoudingen moet er wel eerst goed overlegd worden.

Vrijdag doet Blok tegenover AMX-jurist Cantú een nieuw voorstel over de zeggenschap na de overname.

Donderdag 5 september

Videoconferentie van de Mexicanen met onder andere Blok. AMX komt dagen later met gedetailleerd voorstellen. De rode draad: hoe groter het belang van de Mexicanen, hoe meer zeggenschap ze krijgen. Zo houdt KPN een Nederlandse baas, tot AMX boven de 60 procent van de aandelen uitkomt.

Donderdag 12 september

KPN maakt bekend dat er 'constructieve gesprekken' worden gevoerd met America Movil. De officiële mededeling volgt op groeiende kritiek van beleggers op de 'oorverdovende stilte' bij KPN sinds begin augustus.

Woensdag 18 september

Blok geeft achter de schermen duidelijkheid. Hij vertelt AMX-bestuurder Elías Ayub dat overeenstemming over de voorstellen rond de zeggenschap afhankelijk is van een akkoord over de overnameprijs. Vijf dagen later is er weer een videoconferentie. KPN laat nu helder weten dat er eerst een akkoord moet zijn over de hoogte van het bod, voordat het kan reageren op de andere punten van de Mexicanen.

Woensdag 2 oktober

Een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) op het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Onderwerp: de verkoop van E-Plus, die met ruime meerderheid wordt goedgekeurd. Dat werd al verwacht; alle aanwezigen willen vooral weten hoe het is met het Mexicaanse bod. Maar dat staat niet op de agenda, zegt president-commissaris Jos Streppel.

Donderdag 3 en vrijdag 4 oktober

Nieuw overleg over het overnamebod, ditmaal in New York. Twee dagen lang praten onder andere Von Hauske Solis, Ayub en Cantú van America Movil met Eelco Blok, Jasper Spanbroek en commissaris Rob Routs van KPN. Het levert geen akkoord op. Na 4 oktober is er geen contact meer tussen beide bedrijven.

Woensdag 16 oktober

America Movil meldt nabeurs het bod in te trekken. Eerder in de week is de koers van KPN juist voor het eerst tot boven de 2,40 euro van het bod gestegen. Dit na geruchten in de markt dat er een akkoord ophanden is over een hoger bod. Het werk van speculanten, want er is dan al ruim een week geen contact meer geweest. KPN keldert de volgende ochtend bijna 10 procent tot 2,20 euro.

Volgens de Mexicanen wilde KPN alleen praten als eerst het bod verhoogd werd. En door de beschermingswal van de Stichting is een overname onmogelijk. Blok zegt een dag later dat de prijs voor KPN wel belangrijk was, maar niet bepalend. Carlos Slim zou voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. En KPN kan met de miljarden van E-Plus gemakkelijk zelfstandig verder.

America Movil trekt het overnamebod in op dezelfde dag dat het van toezichthouder AFM officieel toestemming krijgt om het uit te brengen. Volgens sommigen hebben de Mexicanen daarop gewacht, zodat uit het biedingsbericht duidelijk wordt hoe ze hun best hebben gedaan om KPN tegemoet te komen. KPN laat weten het biedingsbericht 'als zienswijze van AMX' voor kennisgeving aan te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden