overzichtDerde steunpakket

Zo helpt het kabinet ondernemers (en studenten) de coronacrisis door

Dit zijn de belangrijkste onderdelen uit het derde steunpakket van de overheid, met een totale waarde van 7,6 miljard.

Kapsalon BrainWash bereidt zich voor op de lockdown. Kleine ondernemers zoals kappers worden gesteund doordat de minimale TVL-subsidie (Tegemoetkoming Vaste Lasten) wordt verdubbeld tot 1.500 euro. Beeld Rob Engelaar / ANP
Kapsalon BrainWash bereidt zich voor op de lockdown. Kleine ondernemers zoals kappers worden gesteund doordat de minimale TVL-subsidie (Tegemoetkoming Vaste Lasten) wordt verdubbeld tot 1.500 euro.Beeld Rob Engelaar / ANP

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), voor bijvoorbeeld huur van bedrijfsruimte of winkel, wordt verruimd, waardoor meer bedrijven er aanspraak op kunnen maken. Dit pakket kost 3,8 miljard euro. Bij minimaal 30 procent omzetverlies wordt nu 85 procent van de vaste lasten vergoed. Tot nu toe gold de TVL alleen voor het midden- en kleinbedrijf met maximaal 250 werknemers. Nu kunnen ook grotere bedrijven TVL krijgen. De maximumsubsidie gaat van 90 duizend euro naar 330 duizend euro. Kleine ondernemers zoals kappers en pedicures worden gesteund doordat de minimale TVL-subsidie wordt verdubbeld tot 1.500 euro.

Winkeliers die met een onverkoopbare voorraad zitten, zoals winterkleren, kunnen een vergoeding van maximaal 200 duizend euro krijgen. Dat is een opslag op de TVL. Hiervoor is 160 miljoen euro klaargezet.

Er komt een garantiefonds voor evenementen vanaf 1 juli, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals. Beeld Brunopress
Er komt een garantiefonds voor evenementen vanaf 1 juli, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals.Beeld Brunopress

Er komt een garantiefonds voor evenementen vanaf 1 juli, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals. Er wordt nog geschaafd aan de regeling, waarvoor 300 miljoen euro is gereserveerd.

Ondernemers kunnen tot 1 juli uitstel van belastingbetaling krijgen. De datum waarop ondernemers hun opgebouwde schuld gaan betalen, schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.

De steunmaatregelen voor amateursport wordt verlengd. Daarvoor is 240 miljoen euro vrijgemaakt. 

Studenten die bij hun afstuderen studievertraging oplopen door de coronamaatregelen en tussen februari 2021 en eind augustus 2021 hun diploma halen, ontvangen een tegemoetkoming in de studiekosten. Als bij studenten tussen oktober 2020 en eind augustus 2021 hun recht op een beurs afloopt, krijgen zij een vergoeding. Dat kost in totaal 135 miljoen euro.

De NOW-subsidie, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, waarmee de loonkosten worden vergoed bij groot omzetverlies, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van maximaal 80 procent naar 85 procent van de loonsom.   

Voor steun voor ‘makers in de culturele sector’ komt 9 miljoen euro extra beschikbaar. Er komt 5,5 miljoen euro beschikbaar voor lokale media. Deze regelingen worden nog uitgewerkt.

Lees ook

Nieuw miljardenpakket moet ondernemers naar de finish trekken.

Het kabinet breidt het ondersteuningspakket voor bedrijven uit met 7,6 miljard euro. 

Kabinet schiet festivals en evenementen te hulp met garantiefonds van 300 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden