Zo help je oudere werkloze echt niet aan werk

De ingezonden brieven, over het onderzoek van het CPB, van zaterdag 20 juni.

Inspiratieplusdagen voor oudere werkzoekenden georganiseerd door het UWV, 2013.Beeld anp

Nul komma nul

Laura van Geest en Bas ter Weel van het CPB beweren dat ouderen bij een lagere WW eerder een lager salaris accepteren. Ze leven klaarblijkelijk in een fictieve wereld. Ze doen net alsof wij, werkloze ouderen, het maar voor het kiezen hebben wat banen betreft. Als we maar salaris willen inleveren. Onzin natuurlijk. Als werkloze 60-plusser solliciteer ik me inmiddels alweer anderhalf jaar suf, ook op banen beneden mijn niveau, en met een lagere beloning. Het resultaat is altijd: nul komma nul.

De reden is dat 99 procent van de werkgevers geen ouderen in dienst neemt. Zo simpel is het. Ze doen het niet. Ze willen het niet. Als oudere werkloze ben ik zeker bereid om alles aan te nemen, ook banen met een lagere beloning. Het probleem is echter: er valt niets aan te nemen!

Leg de bal nou eens bij de werkgevers. Verplicht hen via wetgeving om meer ouderen in dienst te nemen, in plaats van steeds maar weer voor jongeren te kiezen. En leg de schuld niet bij de ouderen, want die hebben geen schuld.

Hans den Haan, Nijkerk

Op gesprek? Never nooit...

Situatie: vrouw 54 jaar, communicatiespecialist, hoogopgeleid, meer dan 10 jaar ervaring, wordt boventallig bij dé Nederlandse Bank: salaris 4.500 euro bruto. Vrouw beseft dat het heel moeilijk zal zijn weer op dat niveau en met dat salaris aan de slag te gaan, dus vult bij sollicitaties op communicatiefuncties bij gewenst salaris tussen de 3.000 en 3.500 in. Resultaat: geen uitnodiging voor sollicitatiegesprek.

Spreekt na de zoveelste sollicitatie een openhartige recruiter die letterlijk zegt: 'Ik krijg van mijn opdrachtgevers uitdrukkelijk het verzoek geen 50-plussers te selecteren want: niet flexibel, minder gemotiveerd, te duur, sneller ziek . Ik probeer wel bij elke selectie een 50-plusser toe te voegen maar dat accepteert de opdrachtgever vaak niet.' Conclusie: al accepteert een 'oudere' een lager salaris, dan nog krijgt hij of zij niet de kans om hierover te onderhandelen want daarvoor moet je eerst op gesprek! Die stap heeft het CPB voor het gemak overgeslagen.

Annemarieke Koelewijn, Krommenie (55 jaar, sinds 1-1-2014 werkzoekend)

Feiten graag

In de wetenschap is het verplicht je uitspraken empirisch te onderbouwen. Het CPB stelt dat oudere werklozen het financieel eigenlijk te goed hebben en daarom niet genegen zijn te solliciteren. Een lagere WW-uitkering zou hen moeten dwingen eerder te solliciteren en een lager salaris te accepteren. Ik heb het CPB enkele malen om hard bewijs voor hun uitspraken verzocht. Tevergeefs. Maar stel dat het klopt en je bent een werkloze onderwijzer van 60 en je solliciteert samen met een 40-jarige op een baan. Aangezien leraren (en veel andere beroepen) in dezelfde functie rond hun 40ste in de top van hun schaal zitten, zullen de loonkosten niet veel verschillen. Stel, de 60-jarige geeft aan voor 15 procent minder salaris te willen werken. De 40-jarige, met jonge kinderen en hogere lasten, biedt aan voor 20 procent minder te willen werken. De sollicitatiecommissie vraagt hen tegen elkaar op te bieden. Het CPB-marktwerkingsdenken ten top. Er breken leuke tijden aan voor werkenden en niet-werkenden.

G. Driessen, Malden

Plan CPB onnodig

De directie van het CPB pleit voor de invoering van een gestaffelde uitkering - stapsgewijze verlaging gekoppeld aan de duur van de WW - om zo ouderen te bewegen eerder een baan te accepteren tegen een lager salaris Van de langdurig werklozen is 42 procent ouder dan 50 jaar. Veel ouderen vallen dus ook onder de regeling Passend Werk, die de CPB-directie in haar betoog vergeet mee te nemen.

Een regeling waarin de WW-uitkeringsgerechtigde al na een half jaar WW-uitkering verplicht is banen tegen een lager salaris - na een jaar onder het niveau van die uitkering - te accepteren. Van verlaging is dus al sprake. Met het pleidooi voor een gestaffelde uitkering gaat het CPB voorbij aan de dagelijkse praktijk: een structureel tekort aan banen voor werkloze ouderen.

Arno Bakker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden