Lezersbrieven

'Zó hard stijgt levensverwachting niet'

De ingezonden brieven van maandag 28 september.

Deelneemster aan de rollatorrun voor bejaarden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Beeld anp
Deelneemster aan de rollatorrun voor bejaarden in het Olympisch Stadion in Amsterdam.Beeld anp

Peter de Waard maakt in zijn column van 25 september een klassieke fout . De gemiddelde levensverwachting van Nederlanders bij de geboorte - het cijfer dat De Waard hanteert - zegt namelijk niets over het aantal jaren dat iemand na zijn pensionering gemiddeld nog voor de boeg heeft. Zou het lukken de zuigelingensterfte verder te doen dalen dan verhoogt dat uiteraard de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte. Een vergelijkbaar effect is er bij minder ongevallen op het werk en alle andere sterfteoorzaken voordat iemand 65 wordt. Maar er is geen 'bejaarde' die daar één dag langer door leeft. Het cijfer waar het wél om gaat is de resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd. Het CBS houdt ook dat keurig bij.

Het meest recente cijfer op internet (over 2012) geeft aan dat vrouwen die toen 65 jaar werden statistisch nog 21,4 jaar voor de boeg hadden (waarvan 11,6 jaar 'goed') en mannen 18,4 jaar (waarvan 11,5 jaar 'goed'). Bij de invoering van de AOW in 1957 (bron: CBS 2009) waren die cijfers: resterende levensverwachting bij vrouwen van 65 ruim 16 jaar en bij mannen 14,5 jaar (cijfers over het aantal 'goede' jaren worden in dat verband niet vermeld). Dus een veel kleinere stijging dan De Waard het doet voorkomen.

Hans de Jong, Rucphen

Vluchtelingenopvang

De Volkskrant heeft Yvonne Hofs de gelegenheid gegeven de concrete feiten en achtergronden van de bekostiging van de vluchtelingenopvang op een rij te zetten. Dit is journalistiek zoals die hoort te zijn in een land waar de media vrijuit mogen spreken. Degenen die de beslissingen moeten nemen namens de bevolking van Nederland kennen deze feiten niet of doen alsof ze ze niet kennen. Ik weet niet wat erger is.

In ieder geval wil ik opkomen voor mijn stadsgenoten, die de onmacht aanvoelen en daarom - zwijgend! - aanwezig waren bij een raadsvergadering. Het maakt niet uit op welke hoek een AZC gaat komen, in ieder geval niet in Wassenaar of in Blaricum, maar wel in een omgeving waar sociale huurwoningen staan.

De conclusie van Yvonne Hofs is dat er miljoenen nodig zijn om aan liefdadigheid te kunnen doen. Waar komt dit geld vandaan? Het sociale vangnet afbreken? De inkomensbelasting van de superrijken omhoog?

We voelen de volgende bezuinigingsronde al aankomen. Mogen we raden? De premies van de ziektekostenverzekeringen gaan omhoog, er wordt gekort op politie, onderwijs en gezondheidszorg, en de pensioenleeftijd kan wel weer een beetje opgerekt worden.

Verschillende zestigers in mijn directe omgeving vragen zich al af hoe ze gezond tot hun 67ste kunnen blijven werken,vooral degenen die in de gezondheidszorg en het onderwijs werken. Deze mensen dragen wel centjes af aan de belasting waaruit alles bekostigd wordt. Tevens zijn zij de mensen die zich extra moeten inzetten bij de opvang van vluchtelingen.

In Purmerend zijn er velen die zich vrijwillig inzetten voor de medemens, ze zien dit vaak als een verrijking van hun leven. Het is zeker niet zo dat zij de 'slechten' zijn en dat de 'goeden' vertegenwoordigd worden door de succesvolle artiesten en zakenmensen onder ons.

M. Dietz, Purmerend

Dieselschandaal

Nu bewezen is dat dieselauto's vele malen meer fijnstof uitstoten dan gedacht (en het een kwestie van tijd is dat dat ook voor benzineauto's uitkomt), en feit is dat boven de 100 km/uur het brandstofverbruik, en dus ook de fijnstofproductie, groter is, kan de minister niet anders dan besluiten de maximumsnelheid direct te verlagen tot 100 km/uur.

Hans van Noord, Utrecht

Dieselschandaal (2)

In het artikel 'Luidt dit de val van de dieselauto in?' constateert Bard van de Weijer, dat het begrijpelijk is dat fabrikanten er alles aan doen om een nieuw model auto bij de typegoedkeuring in een lage klasse te laten vallen. Dat leidt tot creatieve oplossingen.

Het is inderdaad begrijpelijk in het huidige economische model. Maar het is onbegrijpelijk als je er nu achter komt dat je als consument gewoon belazerd wordt.

De conclusie had ook kunnen zijn: het economische model van winstmaximalisatie heeft zijn langste tijd gehad: winstmaximalisatie leidt blijkbaar tot dit soort gedrag.

Nadat de bonussen bij banken al zijn betiteld als omkoping door aandeelhouders van hun raad van bestuur, wat vervolgens leidt tot het beïnvloeden van de Euribor. Het vervangen van rundvlees door paardevlees is een vergelijkbaar voorbeeld. Zo zijn er talloze voorbeelden, waar de winstmaximalisatie, en misschien is hebzucht wel een term die de lading beter dekt, de overhand heeft gekregen, terwijl het idealisme is vertrokken.

Een heroverweging van ons economisch model kan een hoop ellende oplossen. Wie durft dat aan bij de volgende verkiezingen?

Michel Tonino, Breda

Eigen kunst eerst

Onthullend dat Nederlandse voorvechters van de Europese gedachte als het om cultuur gaat in diepste wezen eersteklas chauvinisten zijn. Haal de 'Franse' Rembrandts naar Nederland. Het moet en zal! Voor Euro-sceptici is het hele gedoe rond Maerten en Oopjen buitengewoon leerzaam. Als puntje bij paaltje komt in de politieke kunstwereld is het eigen land eerst en zie je bijvoorbeeld Pechtold langzaam in Wilders veranderen. Een vreemde gewaarwording.

A. Lammers, Otterlo

Aleid

Aleid, het leek mij onmogelijk, maar je overtreft jezelf. Wat een geweldige column; geen speld tussen te krijgen. Zelfs geen digitale speld van Maurice de Hond.

Marijke Siegmund, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden