'Zo grotesk en cynisch dat het grappig wordt'

Deze weken leest Katinka Polderman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Katinka Polderman
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Herman Brusselmans: Guggenheimer koopt een neger

Prometheus, € 19,99
Herman Brusselmans heeft naar eigen zeggen bijna zeventig boeken geschreven, en als mijn idee over die boeken klopt, staat in al die boeken ongeveer het zelfde. Zolang Brusselmans het nodig vindt ze te schrijven en niemand behalve zijn redacteur wordt gedwongen ze alle zeventig te lezen is dat helemaal niet erg.

Guggenheimer koopt een neger is een stripboek zonder plaatjes. Het is zo cartoonesk, zo grotesk en zo lomp, vrouwonvriendelijk en cynisch dat het buitengewoon grappig wordt. Zo drinkt hoofdpersoon Guggenheimer buitenshuis Indira Gandhi's: 'Een cocktail die Guggenheimer zelf had uitgevonden en die bestond uit een vierde whisky, een vierde gin, een vierde sap van gecombusteerde klingelbessen en een vierde witverlies van om het even welke vrouw.'

''Ben je zeker dat je het witverlies niet vergeten bent?' vraagt Guggenheimer aan de barman. 'Ja, daar ben ik zeker van, ik heb gisteren nog een halve liter afgetapt bij mijn grootmoeder, die daardoor vanmorgen nog steeds buiten westen lag.''

Subtiel is het niet, maar ik vind het komisch.

Toch: op de een of andere manier kom ik er niet door. De grappen en het verhaal verdwijnen in een moeras van bijzaken en het cynisme wordt op den duur mistroostig. Vermoeid en beteuterd leg ik het terzijde.

undefined

Marit Törnqvist: Een boek voor jou

Querido, Vluchtelingenwerk, Letterenfonds

Ik kreeg een boek waarvan ik de voorkant niet kon vinden. Althans, hij zat aan een andere kant dan waar ik hem verwachtte. Een boek voor jou is in het Arabisch en dat lees je van rechts naar links.

Het prentenboek is een initiatief van onder meer illustrator-schrijfster Marit Törnqvist. Het bevat materiaal van een hele trits schrijvers en illustratoren, onder wie Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen en Max Velthuijs. In januari werd Een boek voor jou verspreid in asielzoekerscentra. Zodat de kinderen kennis kunnen maken met het land en de cultuur waarin ze zijn terechtgekomen, en in de hoop dat ze plezier beleven aan dit prachtige boek. Voor kinderen uit niet-Arabische landen zijn boeken uitgedeeld met geen of weinig tekst. Daar kan ik toch alleen maar voor zijn? Het ziet er fraai uit: Dolfje Weerwolfje staat erin, Pluk van de Petteflet en een prent vol schaatspret van Charlotte Dematons. Ik hoop dat het veel kinderen de ellende even doet vergeten. Dit grote kind wordt er in ieder geval blij van.

Luke Jackson: Seks, drugs en asperger

Nieuwezijds, euro 19,95

Alleen met mijn wereld, Marcello en de echte wereld, dat met die hond in die nacht, ik heb ze allemaal gelezen toen het me in een ver en groezelig verleden een goed idee leek een relatie met een asperger te beginnen.

Het was natuurlijk het stomste idee ooit. In de tijd dat ik die relatie had, werd ik door een tv-programma gevraagd mee te gaan naar de Noordpool om wekenlang door sneeuwstormen te ploeteren met 30 kilo bepakking op mijn rug. Bijna had ik het gedaan, met in het achterhoofd dat ik dan even lekker bij kon komen van thuis. Goed, dan snapt u waarom ik alleen al bij het lezen van het woord asperger begin te schuimbekken.

Op de achterflappen van al die boeken door en over mensen met asperger staat hetzelfde: met humor wordt beschreven dat asperger soms onhandig is maar dat het heus ook grote voordelen heeft om zo'n unieke kijk op de wereld te hebben.

Dit is ook zo'n boek. Vlot geschreven want dat is blijkbaar een van de geneugten van het aspergerschap, dat je vlot kunt schrijven. Het lijkt mij een boek waar elke jongvolwassene met asperger wat van kan opsteken.

Maar ik haak af. Had ik dat bij die ex ook maar eerder gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden