NIEUWSversoepeling maatregelen

Zo gaat Nederland in vijf fasen van het slot

Nederland gaat weer ‘open’ in vijf fasen, dat zal premier Mark Rutte woensdagavond naar verwachting aankondigen. Het devies blijft om 1,5 meter afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te werken, maar verscheidene beroepsgroepen kunnen hun werk binnenkort hervatten.

Thomas Borst
Restaurant Mediamatic heeft al plannen voor dineren in de anderhalvemetersamenleving Beeld Reuters
Restaurant Mediamatic heeft al plannen voor dineren in de anderhalvemetersamenlevingBeeld Reuters

Dit stuk werd geschreven op basis van uitgelekte documenten. Inmiddels heeft de persconferentie plaatsgevonden. Lees hier tot welke maatregelen het kabinet uiteindelijk heeft besloten.

Een lijst met conceptmaatregelen circuleerde al in Den Haag, woensdagmiddag zal het kabinet waarschijnlijk de knopen doorhakken. Van Rutte wordt verwacht dat hij een perspectief zou schetsen. Van tennissen vanaf aanstaande maandag tot grote evenementen die per 1 januari 2021 weer zouden mogen beginnen. Dit zijn de vijf fasen die het kabinet vanavond presenteert:

Fase 1: 11 mei - 31 mei

De eerste fase begint op 11 mei. Alle buitensporten mogen worden hervat met 1,5 meter afstand, maar zonder douchen en officiële wedstrijden.

Contactberoepen in de medische sector en op het gebied van uiterlijke verzorging kunnen weer aan het werk. Kappers kunnen hun deuren vanaf volgende week dus weer openen. Ook bibliotheken kunnen weer bezoekers ontvangen.

De rustige wegen zullen vanaf volgende week weer drukker worden: rijscholen mogen hun lessen hervatten en ook het grensverkeer zal mondjesmaat weer op gang komen. Wel verzoekt Rutte om zo veel mogelijk thuis te blijven werken en het openbaar vervoer te mijden; de treinen, bussen, trams en metro’s kunnen volledige belasting niet aan. Alleen werknemers met een cruciaal beroep wordt gevraagd die te gebruiken.

Fase 2: 1 juni - 30 juni

Vanaf 1 juni kunnen de terrassen in Nederland open voor maximaal tien personen. De gasten moeten op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

Bioscopen, theaters, restaurants en kroegen kunnen open op reservering. Zij mogen maximaal dertig personen toelaten. Datzelfde geldt voor dierentuinen en musea.

Vanaf 15 juni kunnen de examens van het praktijkonderwijs op het mbo doorgang vinden.

Fase 3: 1 juli - 31 augustus

De campings en vakantieparken gaan op 1 juli weer open. Mogelijk kunnen horecagelegenheden, theaters en bioscopen hun publiek uitbreiden tot honderd personen. Dat geldt ook voor kerkdiensten, huwelijken en begrafenissen.

Fase 4: 1 september - 31 december

Sauna’s, coffeeshops en sportscholen kunnen weer open en publiek zonder capaciteitsrestricties toelaten.

Fase 5: vanaf 1 januari

De laatste fase breekt aan op 1 januari 2021. Dan kunnen evenementen weer worden georganiseerd en hoeft niemand meer thuis te werken.

Deze maatregelen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van of en hoe het coronavirus zich heeft ontwikkeld.

Is het te vroeg om de maatregelen te versoepelen?
Rutte kondigde woensdagavond aan wat er – op termijn – allemaal weer mag. Maar hoe verstandig is dat? Is er voldoende capaciteit om te testen en traceren? ‘Wachten is beter, maar je weet ook niet waar we over een maand staan.’

Waarom de verwachte piek van 2.400 coronapatiënten op de ic’s er bij lange na niet kwam
Al drie weken achter elkaar daalt het aantal coronapatiënten op de ic’s. Eind maart hielden experts nog rekening met een piek in mei. De piek is ook nog eens een stuk lager uitgevallen dan gevreesd. Is de lockdown effectiever dan verwacht?

Waar blijft toch de pil die covid-19 geneest?
Corona moet uitwoeden, heet het al snel: een virusziekte kun je niet genezen. Of wel? Achter de schermen is de zoektocht in volle gang naar een middel dat de ziekte nog een béétje in toom houdt. Misschien ligt het redmiddel zelfs al gewoon bij de apotheek. We peilen de stand van zaken, aan de hand van vier medicijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden