Zo gaat dat met katten

Sylvia Witteman

Nee, dat nieuwe speelkameraadje had van mijn domme, dikke kat Lola beslist niet gehoeven. Ze siste zo tegen het kleine ding dat zijn grote oren ervan wapperden. Een tien weken oud streepjespoesje dat nog in een hand past, wat is dáár nou eng aan? Maar toen dacht ik aan Lola's beperkte referentiekader als binnenhuiskat. Stel dat ík mijn leven had doorgebracht als enig menselijk wezen in een wereld vol katten en opeens, zo rond mijn 40ste, kwam er een hyperactieve mensenkleuter binnen rennen? Ik zou me óók het lazarus schrikken.

Het kleintje liet zich allerminst uit het veld slaan, schrokte Lola's etensbak leeg, huppelde naar Lola's favoriete kussentje bij de verwarming en viel daar in een diepe slaap ('I like this place and I could willingly waste my time in it') terwijl de oude met kogelronde ogen van woede toekeek. Van een handgemeen kwam het niet, maar het sissen en blazen ging voort ('I will speak daggers to her, but use none'). Nee, Shakespeare citeren hielp niet, uitbundig aaien en het strooien van lekkers, mij aangeraden door diverse kattensites (veelal in lettertype comic sans) evenmin. Daarom fietste ik naar een grote dierenwinkel met het vaste voornemen daar eens flink met geld te gaan smijten ('Money is a good soldier, Sir, and will on').

Het was leuk in de dierenwinkel. Felgekleurde parkietjes zaten te kwetteren als exotische animeermeisjes in een Bangkoks bordeel, er waren houtje-touwtjejasjes voor teckels te koop en ik raakte in gesprek met een in Cora Kempermanlappen gehuld theemutsvrouwtje, dat mij allerlei Cruijffismen toevoegde als: 'Zo gaat dat met katten, ze haten elkaar tot ze elkaar niet meer haten.'

Verblind door ongeleide dadendrang kocht ik achtereenvolgens: een knalblauw elektrisch kattendrinkfonteintje; een verdamper van 'rustgevende feromonen' voor een 'harmonieuze omgeving voor u en uw kat, ook in drukke periodes als feestdagen of verhuizing'; een Cat Activity Fun Board; een pluchen rat, gevuld met Geheime Kruiden; een 'kattensnackball'; en een 'Trixie Laser Pointer' in de vorm van een muis. De schade bedroeg 145,76 euro.

Bij thuiskomst stalde ik al het moois voor de katten uit, vulde het fonteintje en plugde de rustgevende spray in. Lola siste nog eens over haar schouder en verdween naar zolder. Het kleintje opende de aanval op mijn schoenveters en nam een hapje van een gordijn, maar ook hij liet de dure aankopen links liggen.

Dat was gisteren. De kattensituatie is sindsdien ongewijzigd, maar mijn kinderen hebben veel plezier van de Trixie Laser Pointer en de pluchen rat; mijn oudste zoon drinkt zelfs, op handen en knieën gezeten, uit het fonteintje.

Dat dan weer wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden