Zo fijn is Rotterdam-Zuid ook weer niet

ROTTERDAM - Jeroen Niemeijer spreekt van een 'lullige, getto-achtige foto' (O&D, 11 oktober) bij het artikel van Ed Goverde, voorzitter van de deelgemeente Charlois te Rotterdam (U, 8 oktober) over Rotterdam-Zuid.


Dat geeft bij mij de doorslag om het geschetste beeld te nuanceren. De strekking van het betoog van Goverde is begrijpelijk vanuit zijn positie, maar geeft niet geheel de realiteit weer.


Zo'n kleine vijftig jaar ben ik als inwoner van de wijken Pendrecht en Zuidwijk getuige van de ontwikkeling die deze voormalige tuinsteden doormaken. Rustige middenstandsbuurten uit de jaren vijftig die steeds meer het karakter krijgen van een opvangareaal van kansarmen.


Ambitieuse plannen voor woningrenovatie en nieuwbouw worden uiteindelijk mondjesmaat uitgevoerd omdat de woningcorporaties hun doelstellingen neerwaarts hebben bijgesteld vanwege beperkt beschikbaar budget. Duidelijke toename van verloedering is waarneembaar. Het huisvestingsbeleid is weinig selectief, waardoor spanningen tussen bewoners ontstaan. Degenen die het zich kunnen permitteren koesteren verhuisplannen naar, met name, de omliggende gemeenten.


Het zo geroemde Zuiderpark als wereldpark heeft een metamorfose ondergaan van een - naar oorspronkelijk Engels landschapsmodel ontworpen - park met een veelzijdige vegetatie en fauna tot een open vlakte die voornamelijk gedomineerd wordt door enorme waterplassen, asfalt in de vorm van fietspaden met de dimensie van autowegen, en een megalomane parkeerplaats achter het Ahoy-complex. Afgewisseld met enkele barbecue-veldjes als compromis voor de weekendrecreanten en megamanifestaties als popfestivals, die beter tot hun recht komen op de Maasvlakte en daardoor minder overlast en hinder veroorzaken voor omwonenden.


Veelzeggend is dat onlangs een aantal bewonersorganisaties in Rotterdam-Zuid Minister Donner verzocht heeft om een onderhoud. Nadrukkelijk niet in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de zuidelijke deelgemeenten. Niet bevorderlijk voor het voorbestaan van de deelgemeenten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden