Zo doe je dat, een moord politiseren

'Voor elk slachtoffer moeten we duizend nieuwe huizen bouwen!'


'Ik roep de regering op het dorp te vernietigen waar de daders vandaan komen. Op die plaats moeten we appartementen bouwen voor jonge legerveteranen.'


Stel, je bent minister-president van een democratisch land en er wordt een moord gepleegd op een jong gezin. Een gruwelijke moord, waarbij de dader met zijn mes vijf slachtoffers maakt, onder wie een baby en twee iets oudere kinderen.


Stel, dat het vage vermoeden bestaat dat de sadistische klootzak uit een aangrenzend dorp komt, met inwoners die, op z'n zachts gezegd, nogal op gespannen voet staan met de bewoners van het dorp waar de slachtoffers woonden. Er is al jaren sprake van veel geweld - over en weer.


Wat doe je dan, als minister-president van dat land?


Je maant tot kalmte.


Maar stel nu dat je Benjamin Netanyahu heet, en je bent minister-president van Israël. Itamar, waar de gruwelijke moorden zijn gepleegd, is een Israëlisch-Joods dorp op de Westelijke Jordaanoever en het aangrenzende gehucht is het Palestijnse Awarta. Dan zijn de daders, ook zonder dat er nog maar iets bewezen is, vanzelfsprekend 'Palestijnse terroristen'.


Als minister-president van Israël heb je binnen je eigen regering ook nog eens te maken met ministers en parlementariërs die nog rechtser zijn dan je zelf al bent. (Zie citaten boven.) Met sommigen verkeer je op voet van politieke oorlog. Wat doe je dan?


Dan hamer je de discussie binnen de ministerraad níet af met de woorden: 'Heren, heren, we hebben nog geen verdachte opgepakt, laten we eerst het onderzoek afwachten.'


Nee, dan verkondig je dat er vijfhonderd huizen in de Joodse nederzettingen mogen worden bijgebouwd, voor elk slachtoffer honderd huizen. Je zegt stoer: 'Zij moorden, wij bouwen.'


Dan beschuldig je de Palestijnse president Mahmoud Abbas, hoewel die de moorden meteen heeft veroordeeld, van 'ophitsing' van zijn volk. Je blaast het feit dat sommige idioten van Hamas na de moordpartij snoepjes uitdeelden in Gaza, flink op.


En dan geef je toestemming om de gruwelijke foto's van de moordpartijen aan de media te verstrekken: 'Kijk eens, wat een beesten de moordenaars zijn.'


Want dat is goede hasbara, pr. Komt dat even goed uit. Je had je vorige week immers mateloos geërgerd aan een BBC-peiling, waaruit bleek dat Israël in de wereld maar net populairder is dan Iran en Noord-Korea.


Zo doe je dat, een moord politiseren.


De politie verhoort naar verluidt Thaise seizoensarbeiders over de moordpartij, maar wellicht pakt het Israëlische leger de komende dagen inderdaad nog een Palestijn op die bekent.


Is het niet bij je opgekomen om dat moment af te wachten? Dan had je de moordenaar scherp kunnen veroordelen, dan ook had je kunnen verklaren dat ook president Abbas de moorden keihard veroordeelt. En natuurlijk, had je geen opdracht gegeven tot de bouw van 500 huizen op land dat de internationale gemeenschap als 'bezet' betitelt.


Dat was ook hét moment geweest om te verklaren dat deze gruwelijke moorden eens te meer bewijzen dat er gezamenlijk met de Palestijnen naar een uitweg moet worden gezocht uit de verstikkende omhelzing waarin beide volkeren verkeren.


Dan was je, Benjamin Netanyahu, een groot staatsman geweest.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden