Zo diplomatiek is Boris Johnson

'Grappen over liefde tussen Erdogan en geiten moet kunnen'

Boris Johnson wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken onder Theresa May. Een opmerkelijke keuze, want de kleurrijke voormalige burgemeester van Londen staat niet bekend om zijn diplomatie. Op deze tenen heeft hij al gestaan.

Beeld afp

Barack Obama

De Brexit-voorman was 'not amused' toen Obama zich voor de Europese Unie uitsprak, voorafgaand aan het referendum. Johnson deed honende opmerkingen in de Britse tabloid the Sun: 'sommigen zeiden dat het een symbool van afkeer was van de gedeeltelijk-Keniaanse afkomst van de president tegen het koloniale verleden van het Britse rijk'.

Johnson zei dat de verwijdering van een borstbeeld van Churchill uit het Oval Office door sommigen werd gezien als een teken van een 'voorouderlijke afkeer van het Britse Rijk'. Het beeld werd in 2001 aan George W. Bush (over wie Johnson overigens ook niet te spreken is) uitgeleend.

'Idioot en beledigend', zo beoordeelde Sir Nicholas Soames, Churchills kleinzoon, de opmerkingen. Obama reageerde door te zeggen dat het beeld verplaatst is. De Amerikaanse president verkoos een beeld van Martin Luther King in het Oval Office. 'Het staat nu net buiten de Treaty room, zodat ik het iedere dag - ook in het weekend - zie.'

Obama's standpunt dat Groot-Brittanië in de EU beter in de EU kan blijven is volgens Johnson 'onsamenhangend, inconsistent en ronduit hypocriet': de Amerikanen zouden zelf nooit zoveel soevereiniteit uit handen geven.

Donald Trump en Hillary Clinton

Aan Obama's opvolg(st)er heeft Johnson straks nog veel meer uit te leggen. Over Trump zei hij in december dat 'de enige reden waarom ik niet naar delen van New York zal gaan, is het risico om Donald Trump tegen het lijf te lopen'.

Tot Johnsons ongenoegen werd hij later aangezien voor Trump: 'Ik was in New York en sommige fotografen wilden een foto maken. Eén meisje zei: 'jeetje is dat Trump?'; dat was één van de ergste momenten.'

In 2007 sprak Johnson op unieke wijze zijn steun uit voor Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen. In een opiniestuk in the Telegraph schreef hij: 'Iedereen die Amerika een warm hart toedraagt, moet overwegen Hillary te steunen. Niet omdat we per se haar willen, maar omdat we Bill in de rol van de First Husband willen. En als Bill kan omgaan met Hillary, kan hij zeker omgaan met iedere wereldwijde crisis.'

Recenter heeft hij zich positiever over Hillary Clinton uitgelaten: 'Bijzonder vriendelijk en charmant', zei hij in 2015.

Boris Johnson bokst voor het goede doel. Beeld afp

Recep Tayyip Erdogan

In mei won Johnson een gedichtenwedstrijd van zijn voormalige werkgever The Spectator. Nadat Erdogan de Duitse komiek Jan Böhmermann wilde vervolgen, riep het Britse weekblad zijn lezers op om een gedicht - liefst zo beledigend mogelijk - in te sturen over de Turkse president Erdogan.

Johnson was tussen 1999 en 2005 hoofdredacteur van The Spectator. In zijn gedicht noemt hij Erdogan 'een rukker die zijn zaad zaait met behulp van een geit'. De volledige tekst luidt:

There was a young fellow from Ankara

Who was a terrific wankerer

Till he sowed his wild oats

With the help of a goat

But he didn't even stop to thankera

'Als iemand een grap wil maken over de liefde die opbloeit tussen de Turkse president en een geit, dan moet dat gewoon kunnen in elk Europees land, inclusief Turkije', reageerde Johnson eerder in een interview met het Zwitserse weekblad Die Weltwoche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.