Zo blij als een kind met het UWV

De ingezonden brieven van woensdag 15 februari

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Beeld anp
Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam.Beeld anp

Brief van de dag: Ik was zo blij als een kind

De 'brief van de dag' van Margje van der Leeuw dinsdag over kansloze ouderen was zeer herkenbaar. Ik zit aan het begin van mijn WW-periode, maar solliciteer al sinds september 2015. Als slachtoffer van de flexwet kreeg ik weer geen vast contract: na 4,5 jaar moest ik weg.

Met goede moed solliciteerde ik stom natuurlijk op de verkeerde vacatures. Want dat bleek wel uit de reacties die ik kreeg: past niet in het profiel. Ik had welgeteld één sollicitatiegesprek in veertien maanden.

Helaas is het niets geworden, maar ik was zo blij als een kind. Gesprekken en hulp vanuit het UWV, ik ben er blij mee, echt. Gelukkig, het bleek aan mijn cv te liggen. Dus heb ik dat aangepast en ging met goede moed weer verder. Waarschijnlijk waren de personeelsfunctionarissen nu echter zó onder de indruk dat ze met stomheid waren geslagen. Resultaat: bijna geen reacties meer. Is het een heel raar idee om een app te ontwikkelen, speciaal voor bedrijven, om met één druk op de knop al de driehonderd afgewezen kandidaten een reactie te kunnen sturen?

Uitzendbureaus willen je niet zien: inschrijven en solliciteren, alles gaat via internet. Afwijzingen van drogisterijdiscounters ontvang ik om 4:36 uur 's ochtends in mijn mailbox. Wat een tijden maken die mensen van personeelszaken. Blij dat ik daar niet werk zeg!

Van het pensioenfonds kreeg ik een brief waarin staat dat ik tot mijn 67ste moet blijven werken. Héél graag zelfs. Sinds december 2016 ontvang ik nu al een klein pensioentje tot december 2018: mijn WW-uitkering. Als ik rondkijk hoe de wereld is veranderd, lach ik om mijn problemen. Ik ben nu voor mezelf begonnen. Dat levert geen geld op, maar ik ben er blij mee.

Karen Bruines, 47 jaar, Hazerswoude-dorp

Sjoemelsoftware

De brief die ik ontving van Volkswagen rept niet over het verminderen van schadelijke uitstoot ('Deel Volkswagenrijders maalt niet om milieu-update', Economie, 14 februari). Er wordt verteld dat er 'geen sprake is van invloed op prestaties, verbruik en CO2-uitstoot'. NOx worden niet genoemd in de brief. Ik zag geen reden om hiervoor een uur naar de garage te gaan. Ik ging ervan uit dat de sjoemelsoftware verwijderd werd die alleen invloed had op de uitstoot tijdens een laboratoriumtest. Dat de schadelijke uitstoot daalt, zoals in het artikel staat, had Volkswagen moeten melden in de brief. In het verleden heb ik op eigen kosten een roetfilter laten monteren op een vorige Volkswagen. Ik zou meteen actie ondernomen hebben als ik goed geïnformeerd zou zijn geweest.

Frank Vermast, Oosterhout (NB)

Zaadcellen

Helma de Wit reageert (O&D, 14 februari) op Aaf Brandt Corstius die schrijft dat mannen de zoekfunctie missen ('Waar is de boter', V, 13 februari). Zij ondersteunt Aaf door te betogen dat het een bekend feit is dat mannen nooit de weg vragen en dat dit biologisch verklaart waarom er zoveel zaadcellen nodig zijn om die ene eicel te vinden. Ik zou willen stellen dat de mannen waarover gesproken wordt die zaadcellen waren die in het pikkedonker, zonder te vragen en zonder Google Maps die eicel juist hebben gevonden. Dus hoezo kunnen wij niet zoeken?

Michiel Pot, Huizen

Wakker Blokker

De tekst onder de foto van het artikel over Blokker ('Blokker is wakker', Economie, 14 februari) bracht mij in verwarring. 'Met acties en een herstyling probeert het concern het imago te verbeteren' staat er. Gaat Blokker de kappersbranche in? O nee, dan zou het hairstyling moeten zijn. Gaat Blokker het interieur vernieuwen? Dan is de Engelse term daarvoor restyling. Het ziet er raar uit, dit woord, bestaat het eigenlijk wel? Overigens hoop ik dat de Blokker in Warnsveld blijft! (Er zitten al twee kappers in het winkelcentrum).

Sonja Vermeij, Warnsveld

Peilingen? Nou nee

Weerzin bij het publiek tegen opiniepeilingen stijgt volgens mij al jaren. Na elk futiel contact met een bedrijf krijg je al mailtjes. Peilingen voor verkiezingen zijn in wezen de grootst mogelijke onzin, hoewel de mediacratie er heilig in gelooft. Ik vind dat het hoofdnieuws in verkiezingstijd moet zijn wat partijen doen. Er moet verantwoording worden afgelegd, maar dat gebeurt niet of nauwelijks. Daar hebben we als kiezers behoefte aan. Stemmen doen wij in het stemlokaal. Niet eerder en niet op een andere plek. Kiezers nemen zichzelf het meest serieus als ze niet meedoen aan pre-verkiezingsonderzoek.

F.M. Boon, Delft

Mooie slootjes

Ook in de landbouw neemt de schaalgrootte toe met de arbeidsproductiviteit (Ten eerste, 14 februari). Slechts een ondernemende, creatieve enkeling kan zich hieraan onttrekken. In de akkerbouwsector is ook sprake van schaalvergroting, al was het maar omdat er steeds minder boeren geboren worden, pleit ik voor grootschalige akkerbouw in een kleinschalig landschap. In het polderlandschap wordt de schaalgrootte gedomineerd door een fijnmazig netwerk van sloten. Laten we dit netwerk in tact te houden. De sloten kunnen samen met akkerranden, het fundament zijn voor natuur-inclusieve akkerbouw: een mooi en biodivers kleinschalig landschap. Weer een probleem opgelost! Wat slechts rest is een vergoeding die recht doet aan de inspanningen van de akkerbouwer.

Peter Lerink, Mijnsheerenland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden