Zo ben je topkok, zo ben je dakloos

Stel, je gaat een stukje hardlopen, keert bezweet terug met slechts de sleutel van je appartement in de hand en je stuit op een blokkade van de politie....

TIM OVERDIEK

Het overkwam de Nederlandse meesterkok Dennis van Golberdinge, en met hem honderden inwoners van New York nadat een bouwlift van een wolkenkrabber in aanbouw omviel en het bruisend hart van Manhattan met brokstukken bedekte. Bij het ongeval kwam een vrouw om het leven.

Times Square en enkele omliggende straten zijn sinds vorige week dinsdag hermetisch afgesloten. Een ijzeren gordijn moet de veiligheid voor voorbijgangers herstellen, maar bij een ruim tweehonderd meter hoog gebouw is enige tijd nodig, ook al wordt er 24 uur per dag gewerkt. Heel misschien wordt vandaag de blokkade opgeheven.

Geboren Bredanaar Van Golberdinge weet nu wat het is om dakloze in New York te zijn. In zijn hardloopkloffie meldde hij zich in arren moede bij een opvangcentrum van het Rode Kruis, waar de eerste nacht op een stretcher werd doorgebracht. 's Morgens om vijf uur stond hij al weer op straat, zonder geld, woning en schone kleren.

'Ik ben maar weer een stukje gaan hardlopen. Even de adrenaline van me af rennen', aldus freelance chef-kok Van Golberdinge. Pas later op de dag kon hij met een verfrissende douche bij een kennis de ergernis van zich afspoelen. Waar hij het meest naar verlangt zijn de recepten op de harde schijf van zijn laptop.

Van Golberdinge is volledig onthand, en op een slechter moment kon het niet gebeuren. Hij stond net op het punt een contract af te sluiten met een restaurateur, om wiens gunsten hij al vijf jaar vocht. 'Op mijn antwoordapparaat staan tientallen boodschappen van klanten, maar ik kan geen kant op.'

De 33-jarige kok leende geld om een kostuum te kopen, zodat hij zich nog met enig fatsoen bij een zakelijke ontmoeting kon vertonen. De vroegere chef van het Antwerpse twee sterren-restaurant Sir Anthonie van Dijk heeft sinds zijn komst naar de Verenigde Staten in 1992 een indrukwekkende klantenkring opgebouwd, die hem afwisselend in Europa en Noord-Amerika brengt.

Nog niet zo lang geleden stelde hij een voortreffelijk menu samen voor het jaarlijkse Stuyvesant-bal in het Waldorf Astoria-hotel, waar onder meer prinses Margriet van zijn gastronomie genoot. Acteurs en modekoningen roemen zijn culinaire hoogstandjes, maar zelf stilde Van Golberdinge afgelopen week zijn honger bij McDonalds.

Zaterdag prijkte zijn gezicht op de pagina's van The New York Post. De foto toont de chef, die zijn tanden in een hamburger zet. 'Ik kom hier nooit, maar ik heb geen keus', wordt de Nederlander geciteerd. 'Zo slecht is het eten er trouwens niet.'

'Tja, je moet van de nood een deugd maken', aldus Van Golberdinge naar aanleiding van het artikel. Bij het Amsterdamse restaurant De Kersentuin leerde hij indertijd de kneepjes van het vak van Joop Braakhekke. Niet zozeer de geheimen van de keuken, als wel de sleutel tot publicitair succes.

Het 'crisis-stuk' heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Diverse inwoners van New York hebben aangeboden voor hem te koken, en een uitgever heeft hem zelfs benaderd om een receptenboek te schrijven. Een geluk bij een ongeluk, lacht Van Golberdinge.

Het leed wordt er voor andere gedupeerden niet minder om. Een actiegroep protesteert al dagen bij de barricades, aangezien tien katten, een hond, vissen en twee hamsters al een week zonder eten zitten. De politie beloofde gisteren een reddingspoging te ondernemen.

Tim Overdiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden