'Zo bedoelden we het niet' is geen excuus

De bedrijven die betrokken zijn bij de 'grappen' over Jeffrey Koorndijk en Xiao Wang moeten meer doen dan alleen verklaren dat de opmerkingen niet zo waren bedoeld. Natuurlijk is iemand als racist bestempelen een heftige beschuldiging, en dat maakt het makkelijk minder zware incidenten weg te wuiven. Door er bijvoorbeeld op te wijzen dat ze niet zo erg zijn als de Ku Klux Klan, zoals Gordon zich verweerde.

Maar dat neemt niet weg dat de opmerkingen racistisch zijn. Koorndijk kreeg per ongeluk een e-mail waaruit bleek dat hij werd afgewezen voor een stage vanwege zijn huidskleur. Xiao Wang werd gekarakteriseerd als iemand met een spraakgebrek die in de horeca thuishoort.

Dat Gordon zichzelf graag onder vuur neemt, geeft hem geen carte blanche om andere minderheden te beschimpen. Ook ik als Chinese Nederlandse weet dat ik bij donkere mensen niet het N-woord mag noemen.

De statements van RTL en Mike de Wilde Electronics, de werkgevers, zijn daarom bijzonder teleurstellend. RTL betreurt het dat Gordons grappen door de Chinese bevolking als kwetsend zijn ervaren, De Wilde zegt dat het om een interne grap ging. Maar excuses voor, en bevestiging van, de discriminerende aard van de grappen zijn er niet gekomen.

In december 2011 had eenzelfde incident plaats. Rihanna had zich op Twitter opgewonden over het gebruik van niggabitch in het tijdschrift Jackie. Uiteindelijk is de hoofdredacteur opgestapt. De uitgever heeft nooit zijn excuses aangeboden over het gebruik van het woord.

Waarom is dit zo belangrijk? Nederland staat bekend als tolerant en daarbij hoort dat de vrijheden van mensen niet worden ingeperkt. In een land waar niet-blanken al keihard moeten vechten om zich te bewijzen, is het extra jammer dat Gordon Wang als 'easy target' heeft uitgekozen om te bespotten op nationale televisie.

De vraag luidt wanneer er iemand opstaat om deze problemen te erkennen. Erkenning voor het kwetsen van mensen is de eerste stap: RTL en Mike de Wilde hebben dat gedaan. Maar het zou werkgevers sieren een grotere verantwoordelijkheid op zich te nemen. Door toe te geven dat bepaalde opmerkingen inderdaad discriminerend zijn en niet door de beugel kunnen. Dat brengt de discussie verder dan eromheen te draaien met 'zo bedoelden we het niet' en 'jammer dat jullie je gekwetst voelen'. Dat is geen excuus.

Melissa Sleiman, Dubai

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden