Zjirinovski stort zich vloekend en tierend op afvallig lid van partij

De ultra-nationalistische politicus Vladimir Zjirinovski is vrijdag in het Russische parlement op de vuist gegaan met een afvallig lid van zijn partij....

BERT LANTING

Van onze correspondent

MOSKOU

De vechtpartij begon nadat Zjirinovski het parlementslid Vladimir Borzjoek voor een 'verrader' had uitgemaakt wegens diens besluit uit de fractie van zijn Liberaaldemocratische partij (LDPR) te stappen. Toen de afgevaardigden even later de vergaderzaal verlieten, kon Zjirinovski zich niet meer inhouden en stortte hij zich vloekend en tierend op Borzjoek. Hij bewerkte de overloper met zijn vuisten en sloeg hem met het hoofd tegen de muur.

Een afgevaardigde van de gematigde Jabloko-fractie, die de twee uit elkaar probeerde te halen, kreeg een reeks verwensingen van Zjirinovski naar zijn hoofd geslingerd. De LDPR-leider schreeuwde dat hij hem in de gevangenis zou gooien, zodra hij aan de macht is.

Toen Zjirinovski in de gaten kreeg dat een journalist zijn scheldpartij op een bandrecordertje opnam, liet hij zijn tegenstander los en eiste hij van de journalist dat deze het bandje vernietigde.

De journalist, Aleksej Pjatkovski van het weekblad Stolitsa weigerde dat echter, waarop de LDPR-leider hem te lijf ging. Zjirinovski wist het bandrecordertje te pakken te krijgen en gooide het kapot. Ook de bril van de journalist moest eraan geloven.

Uit protest tegen het incident liep de hervormingsgezinde Vybor Rossii-fractie later weg uit de vergaderzaal. Zjirinovski schreeuwde hen na dat de communisten hen 'niet lang genoeg in het gekkenhuis hebben laten zitten'. 'Ik zal jullie voor altijd vastzetten', dreigde hij.

Borzjoek besloot deze week samen met nog een LDPR-afgevaardigde uit de fractie te stappen, nadat Zjirinovski op het congres van zijn partij voor tien jaar tot alleenheerser binnen de LDPR was gekozen. In totaal zijn er al zes LDPRafgevaardigden uit de fractie gestapt.

Om zijn greep op de fractie te versterken wil Zjirinovski dat in het reglement van de Doema een bepaling wordt opgenomen dat een afgevaardigde zijn parlementszetel moet afstaan, zodra hij uit zijn fractie stapt. Maar de meerderheid van de Doema-leden is hiertegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden