Zitting Surinaams parlement na ruzie opgeschort

Een ruzie tussen de Surinaamse president Venetiaan en parlementsvoorzitter Lachmon, tevens voorman van de regeringspartij VHP, heeft dinsdag geleid tot het opschorten van de zitting van het parlement....

JEROEN TROMMELEN

Van onze verslaggever

Jeroen Trommelen

AMSTERDAM

Aanleiding voor de ruzie tussen de regeringsleiders is het onlangs bereikte akkoord om het IMF te betrekken bij de economische herstructurering in Suriname. Een andere reden is onenigheid over de keuze van Surinaamse investeringsprojecten, die binnenkort door Nederland financieel zullen worden gesteund.

Venetiaan beschuldigde Lachmon ervan de koloniale band met Nederland te willen herstellen, door verregaande samenwerking met Nederland en internationale organisaties te bepleiten. Door de onenigheid zijn de oude etnische tegenstellingen tussen hindoestaanse en creoolse regeringspartijen verscherpt.

In een verklaring beschuldigde de (hindostaanse) VHP president Venetiaan (creools, NPS) van het nastreven van een overheersende positie in de regering. Voorzitter van de VHP-adviesraad P. Radhakishun beschuldigde de president van racisme. Een ander lid van de adviesraad, de VHP-ondernemer A. Mungra, noemde Venetiaan

'dictatoriaal'.

In een verklaring zegt VHP-secretaris R. Sardjoe dat de verstoorde verhouding tussen de regeringspartijen 'de maatschappelijke stabiliteit van de natie zeker niet ten goede zal komen'. Speculaties over een vroegtijdige breuk in de regeringscoalitie worden door beide partijen echter afgewezen. VHP en NPS werken met de partijen KTPI en SPA samen in het Nieuw Front, dat in het parlement over 30 van de 51 zetels beschikt.

Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking heeft afgelopen week een technische missie naar Suriname gestuurd om de instelling van een nieuw investeringsfonds voor te bereiden. Omdat Pronk aanvankelijk concrete economische maatregelen als tegenprestatie eiste en die na tussenkomst van minister Van Mierlo heeft laten vallen, wordt dat gezien als een overwinning voor de Surinaamse diplomatie.

Vooral de VHP-er Lachmon heeft zich opgeworpen als pleitbezorger van het investeringsfonds. President Venetiaan is echter bang dat van dat geld voornamelijk VHP-zakenlieden profiteren en gaat omzichtig te werk bij de toewijzing van projecten. De Surinaamse minister Assen van Ontwikkeling komt op 2 mei naar Nederland voor overleg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden