Zittende macht wint in Poetins land

De eerste regionale en lokale verkiezingen in Rusland sinds president Poetins terugkeer leverden zondag een mengeling op van kiezersapathie, klachten over fraude en voorspelbare zeges voor de zittende macht.

MOSKOU - De eerste officiële resultaten uit het Verre Oosten wezen op een bleke 50 procent overwinning voor de regerende partij Verenigd Rusland in de regio Sachalin. In het Siberische Barnaoel, waar waarnemers de verkiezingsfraude 'nog groter' noemden dan tijdens de Doemaverkiezingen vorig jaar, balanceerde volgens voorlopige cijfers de oppositiepoliticus Vladimir Rizjkov op het randje van de kiesdrempel.

Van het effect van de hervormingen die Dmitri Medvedev invoerde voor zijn vertrek als president (makkelijker registratie voor politieke partijen en de terugkeer van directe gouverneursverkiezingen), was bij de stemlokalen weinig te merken.

President Poetin heeft de greep op de verkiezingen weer versterkt. Hij benoemde snel twintig gouverneurs om de desbetreffende regio's de moeite van directe verkiezingen nog vier jaar te besparen. In de vijf gebieden waar gisteren wel een gouverneur werd gekozen, leek winst van de zittende macht verzekerd.

Waar toch een populaire alternatieve kandidaat opdook, zowel in de gouverneursverkiezingen als in de talloze andere verkiezingen van lokale leiders of parlementen, werd diens kandidatuur vaak om 'technische redenen' geschrapt. 'Deze tactiek is zachter dan openlijke fraude', aldus Roman Oedot van de waarnemersorganisatie Golos.

De gouverneurskandidaat in Rjazan werd met hoon overladen toen hij besloot zijn opponent te steunen in ruil voor een zetel in de Federatieraad, de Russische Senaat.

'Verkiezingen in een autoritair land zijn een spel', aldus oud-dissidente Ljoedmilla Aleksejeva. In Chimki, een voorstad van Moskou, leed de bekende oppositieleidster Jevgenja Tsjirikova een grote nederlaag (net als in 2009). De aanwezigheid van duizenden waarnemers maakte Chimki zondag tot een brandpunt van klachten over fraude, van opgeblazen kieslijsten tot relletjes bij stembureaus waar waarnemers geweerd werden.

De meeste Russen stemden gisteren helemaal niet, met tal van meldingen over opkomstpercentages van 40 procent of minder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden