Zitten op spinthout

Schip met hout uit de regenwouden van Canada aan de ketting, berichtte de radionieuwsdienst onlangs. Het ging in dit geval niet om tropisch hard-, maar tropisch zachthout....

jaap huisman

Exclusieve houtsoorten beconcurreren het vertrouwde (maar goedkope) grenen en vuren. En teak verdringt steeds vaker het plastic tuin-ameublement, omdat het niet alleen romantisch staat op het terras maar ook duurzamer is. Teak voor het grootste deel uit Zuid-Oost-Azië, inclusief Indonesië, waar de illegale kap buiten de concessiegebieden de gewoonste zaak van de wereld is. Als je dat weet, zit je toch wat minder op je gemak te luieren in de tuin. Inmiddels circuleert er internationaal een lijst met bedreigde en beschermde houtsoorten, zodat je het wel uit je hoofd laat coromandel te verwerken, een uiterst zeldzame tropische soort die in het begin van de twintigste eeuw voorkwam in rijk gedecoreerde buffetten. Er ligt bij de Eerste Kamer een wetsvoorstel om de consument beter te begeleiden bij de keus van hout, want die ziet nu door het spreekwoordelijke bos de bomen niet meer. Een groene sticker op een kast zou moeten staan voor hout uit een goed beheerd bos, terwijl rood een twijfelgeval inhoudt: onzekerheid over herkomst, legale danwel illegale kap, garanties voor herbeplanting.

Hadden we ons maar beperkt tot eiken en grenen, dan was er niks aan de hand geweest. Maar de zucht naar exclusiviteit en luxe heeft ons weer naar het exotische hout gedreven. Voordat er allerlei stickers op slaapkamersets en stoelen worden geplakt, hebben we houvast via het fsc-keurmerk dat staat voor Forest Stewardship Council. Voor beeldig bosbeheer, zeg maar. Alleen komt dat keurmerk nog maar voor op 6 procent van de meubels.

Dat keurmerk ontbreekt op de nieuwe collectie Teak Left-overs die de ontwerper Piet Hein Eek voor de firma De Ridder in Amsterdam heeft gemaakt. Een tweeënhalfzitsbank, een fauteuil, een kast en een eetkamertafel in een sobere, rechthoekige belijning. Eek heeft dunne stroken teak op een frame geschroefd waardoor er doosachtige meubels zijn ontstaan. Res tanten van teak-afval zijn het, zogeheten spinthout dat aan de buitenkant van de boom zit en opvalt door witte strepen erin.

Frits de Ridder betrekt zijn teak van een plantage in Indonesië, en, zegt hij er eerlijk bij, hij weet niet voor honderd procent zeker of dat hout kosjer is. 'Er hangen prachtige labels van de overheid aan, maar dat geeft me geen garantie. Die overheid is niet betrouwbaar. Het systeem is niet waterdicht.' Niettemin zegt hij wel het onderscheid te kunnen zien tussen oerwoud-teak en plantage-teak. Het eerste is donkerder en de groeiringen liggen dichter bij elkaar. Plantage-teak is blonder van kleur.

Het gebruik van spint was ook voor de Indonesiërs een verrassing, zegt Eek, omdat ze dat gewoon weggooien. 'Teak is zo'n beetje de duurste houtsoort ter wereld; lelijke stukken laten zitten in een edele houtsoort, dat doe je gewoon niet.' Noem het dus een vorm van cultuurexport, de afvalverwerking van duur hout. Al is het maar om een bos extra te sparen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden