Column

Zitten er te veel spoilers in trailers?

Een trailer moet prikkelen, maar soms geeft het filmpje meer van het verhaal weg dan de regisseurs lief is.

Floortje Smit
Chris Pratt rijdt op een motor naast velociraptors in Jurassic World. Beeld .
Chris Pratt rijdt op een motor naast velociraptors in Jurassic World.Beeld .

Een beetje filmliefhebber weet het allang: wie van een film wil genieten, moet de trailer vooraf mijden als de pest. Meestal wordt het verhaal voor driekwart voorgekauwd, waarbij meteen de beste grappen en de spectaculairste stunts worden weggegeven. De laatste tijd maken de trailermakers het wel erg bont. Aldus de regisseurs zelf.

Zo had Alan Taylor een prachtige scène in Terminator Genisys, een soort-van-vervolg op een klassieker. Een 'hè, wat?!'-moment voor de Terminator-fans dat hij met veel pijn, moeite en geheimhoudingsclausules buiten de publiciteit had weten te houden. Tenminste: tot de trailer zijn verrassende wending compleet weggaf.

Ook Colin Trevorrow was ongelukkig met de trailer voor zijn Jurassic World. Daarin zie je hoe Chris Pratt (op motor) met een groep velociraptors ten strijde trekt - merkwaardig, aangezien deze dino's mensen in de eerste Jurassic Park nog vooral zagen als snacks op beentjes. Voor wie zijn film nog niet heeft gezien, is het beeld ook te verwarrend, vond Trevorrow in een interview met website IGN. 'De trailer heeft veel meer laten zien dan mij lief was.'

Een interessante kwestie. Een regisseur die bezig is met zo'n remake, reboot of vervolgfilm wil de fans verrassen met een nieuw element dat ze net zo uit hun stoelen blaast als het origineel ooit deed. Maar de jongens en meisjes van marketing moeten óók vooraf laten zien dat dit geen slap aftreksel is van het origineel. Wie mag de verrassing weggeven?

Ondertussen heeft regisseur Paul Feig een heel andere tactiek. Hij werkt momenteel aan een Ghostbusters-film met een vrouwelijke cast en hij laat elk iconisch element nu al zien. Gisteren postte hij een foto van de auto waarin de dames gaan rijden, van voren en van achteren. Eerder toonde hij via Twitter hoe het protonpack er in zijn film gaat uitzien, inclusief afmetingen en een beschrijving van de onderdelen. Hij fotografeerde de Ghostbusterpakken, én actrice Melissa McCarthy in zo'n grijze overall.

De auto in de nieuwe Ghostbusters-film. Beeld Dan Jackman
De auto in de nieuwe Ghostbusters-film.Beeld Dan Jackman

Natuurlijk, iedere keer levert het hem evenveel lof als gezeik over heiligschennis op. En als hij op dit tempo doorgaat, is er over een jaar, als de film uitkomt, geen verrassing meer over.

Eigenlijk is dat slim. Het zijn fijne zoethoudertjes en wie de verrassingen ruim van tevoren weggeeft, werkt ook meteen het gezeur uit de weg. Zo kunnen de fans de film straks beoordelen als geheel, zonder te miepen over de kleur van de bandjes van het protonpack. Bovendien: wie dit doet, moet wel een zelfverzekerde regisseur zijn, een die weet dat een verrassing meer of minder een goede film nooit in de weg zit. Juist bij een reboot van een iconische film is dat een hele geruststelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden